Klasszikus

„Nem csak a négy fal között kell jól játszani”

2016.10.10. 14:06
Ajánlom
A 2016-2017-es koncertévadban három koncertet adnak a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakközépiskola együttesei a Zeneakadémián. A két intézmény közötti szoros kapcsolatról, valamint az első, október 12-i koncertről Benkő Szabolcs igazgatóval beszélgettünk.

- A Zeneakadémia kiemelt felsőoktatási intézmény, a Bartók Konzinak azonban sokkal több a riválisa; ez milyen nehézségekkel jár?

- Diákjaink sikereit tekintve jelenleg a legeredményesebb iskolának számítunk a középfokú zenei képzés terén. Az elmúlt három évben az országos szakmai versenyek dobogós helyezéseinek negyven százalékát mi szereztük meg. Tovább erősíti az iskola kiemelkedő pozícióját, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt a felvételizők és az átjelentkezők száma, lassan elérjük a négyszáz fős létszámot. Az intézmény gazdag képzéspalettája szintén nem elhanyagolható tényező. Jelenleg évfolyamonként három párhuzamos osztályunk van, a klasszikus szakirányok mellett jazz és népzene is hallgatható intézményünkben, illetve a hangszerészképzés is hozzánk került.

- Igazgatóként milyen változtatásokat vezetett be, és milyen újításokat tervez a közeljövőben?

- Az iskola pályázati tevékenysége rendkívül aktív. Többször is nyertünk már el támogatást hangszerbeszerzés céljából, illetve sokat haladt az épület felújítása az elmúlt évek folyamán, de persze még sok munka van előttünk. Szakmai téren egyrészt dr. Vigh Andrea rektor asszonnyal közösen az elméleti képzés megújításán munkálkodunk, másrészt megemlíteném a nagy népszerűségnek örvendő Új Zene Projektet, melynek keretében a diákok kortárszenei előadásokat visznek színpadra.

Benkő Szabolcs

Benkő Szabolcs (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán)

- Hogyan született meg a Konzis Koncertek sorozat ötlete?

- Ez egy teljesen új projekt. A 175 éves jubileumi koncertünk nagyon jól sikerült a Zeneakadémián, és a hallgatói koncertek is nagy sikerrel zajlanak. Rektor asszony ezt kívánta kiterjeszteni a Konzira, ezért azzal a megtisztelő felkéréssel fordult felénk, hogy indítsunk egy koncertsorozatot a Zeneakadémián. Ez számunkra azt is bizonyítja, hogy az együtteseink – bár középiskolás korúak – képesek professzionálisan megszólalni.

- Az első esten Hummel, Mozart, Lou Harrison és Barber művei szólalnak meg. Hogyan állt össze a műsor, mi alapján dőlt el, kik lesznek a fellépők?

- Az október 12-i hangverseny egy kamarazenei koncert lesz változatos műsorral, szólistákkal, a végén egy kamarazenekari produkcióval. A műsorválasztás egyben hangsúlyozza, hogy nemcsak a Zeneakadémián, hanem már a Konziban is nagyon fontos szerepet kap a kamarazenei munka, így a színvonal kifejezetten magas. Általában a gyerekek maguk választják ki, kikkel szeretnének együtt játszani. Szerencsére mindig rengeteg versenyképes produkció áll össze, amelyekkel általában a legtöbb díjat el is hozzuk a kamarazenei versenyekről. A műsorról és a fellépőkről a kamarazene tanszak tanárai döntöttek – azt kell, hogy mondjam, nem volt könnyű dolguk.

Ősszel is várja a legfiatalabb korosztályt a Zeneakadémia

Kapcsolódó

Ősszel is várja a legfiatalabb korosztályt a Zeneakadémia

Az őszi évadban is folytatódik a Zeneakadémia kicsiket és kamaszokat egyaránt megcélzó zenei programja, a Liszt-kukacok Akadémiája.

- Milyen gyakran van lehetősége a Konzi diákjainak, hogy ilyen nagy múltú színpadon ekkora közönség előtt mutassák meg a tudásukat?

- Sok nívós pódiumon szerepelünk a városban, hiszen mindenki számára lenyűgöző az a színvonal, amelyet a Konzi diákjai megütnek. A Zeneakadémia mindenképpen nagyon különleges helyszín, nem csak a két intézmény szoros kapcsolata miatt. Úgy gondolom, Magyarországon nincs ennél szebb, nagyobb presztízsű koncerthelyszín.

Kapcsolódó

"Koncertre járó fiatalokat nevelünk"

Havi rendszerességű növendékkoncertek, még aktívabb részvétel a kerületi rendezvényeken, házi furulya-verseny- csak néhány újdonság, amelyet vezetésének első esztendejében Zólyomi Árpád Balázs a Rácz Aladár Zeneiskolában bevezetett.

- Miért szükséges, hogy a diákok már tizenéves korukban időrő-időre kipróbálják magukat a színpadon?

- Az életre és művészi pályára való felkészítés szempontjából ez elengedhetetlen. Nálunk a pedagógiai program szerint is úgy zajlik az oktatás, hogy a félévi értékelés helyett vizsgakoncerten kapnak jegyeket a diákok. Célunk, hogy a lehető leghitelesebben elő tudjunk állítani elő egy koncertszituációt. Gyakran elhangzik, hogy nem csak a négy fal között kell jól játszani, hanem a színpadon is, így ez kisgyerekkortól a képzés része. Az ezt követő koncerteken zeneakadémiai tanárok közreműködésére is sor kerülhet. Bízom abban, hogy ez a sorozat tovább erősíti a Zeneakadémia és gyakorlóiskolája szakmai kapcsolatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.