Klasszikus

„Nem csak a négy fal között kell jól játszani”

2016.10.10. 14:06
Ajánlom
A 2016-2017-es koncertévadban három koncertet adnak a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakközépiskola együttesei a Zeneakadémián. A két intézmény közötti szoros kapcsolatról, valamint az első, október 12-i koncertről Benkő Szabolcs igazgatóval beszélgettünk.

- A Zeneakadémia kiemelt felsőoktatási intézmény, a Bartók Konzinak azonban sokkal több a riválisa; ez milyen nehézségekkel jár?

- Diákjaink sikereit tekintve jelenleg a legeredményesebb iskolának számítunk a középfokú zenei képzés terén. Az elmúlt három évben az országos szakmai versenyek dobogós helyezéseinek negyven százalékát mi szereztük meg. Tovább erősíti az iskola kiemelkedő pozícióját, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt a felvételizők és az átjelentkezők száma, lassan elérjük a négyszáz fős létszámot. Az intézmény gazdag képzéspalettája szintén nem elhanyagolható tényező. Jelenleg évfolyamonként három párhuzamos osztályunk van, a klasszikus szakirányok mellett jazz és népzene is hallgatható intézményünkben, illetve a hangszerészképzés is hozzánk került.

- Igazgatóként milyen változtatásokat vezetett be, és milyen újításokat tervez a közeljövőben?

- Az iskola pályázati tevékenysége rendkívül aktív. Többször is nyertünk már el támogatást hangszerbeszerzés céljából, illetve sokat haladt az épület felújítása az elmúlt évek folyamán, de persze még sok munka van előttünk. Szakmai téren egyrészt dr. Vigh Andrea rektor asszonnyal közösen az elméleti képzés megújításán munkálkodunk, másrészt megemlíteném a nagy népszerűségnek örvendő Új Zene Projektet, melynek keretében a diákok kortárszenei előadásokat visznek színpadra.

Benkő Szabolcs

Benkő Szabolcs (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán)

- Hogyan született meg a Konzis Koncertek sorozat ötlete?

- Ez egy teljesen új projekt. A 175 éves jubileumi koncertünk nagyon jól sikerült a Zeneakadémián, és a hallgatói koncertek is nagy sikerrel zajlanak. Rektor asszony ezt kívánta kiterjeszteni a Konzira, ezért azzal a megtisztelő felkéréssel fordult felénk, hogy indítsunk egy koncertsorozatot a Zeneakadémián. Ez számunkra azt is bizonyítja, hogy az együtteseink – bár középiskolás korúak – képesek professzionálisan megszólalni.

- Az első esten Hummel, Mozart, Lou Harrison és Barber művei szólalnak meg. Hogyan állt össze a műsor, mi alapján dőlt el, kik lesznek a fellépők?

- Az október 12-i hangverseny egy kamarazenei koncert lesz változatos műsorral, szólistákkal, a végén egy kamarazenekari produkcióval. A műsorválasztás egyben hangsúlyozza, hogy nemcsak a Zeneakadémián, hanem már a Konziban is nagyon fontos szerepet kap a kamarazenei munka, így a színvonal kifejezetten magas. Általában a gyerekek maguk választják ki, kikkel szeretnének együtt játszani. Szerencsére mindig rengeteg versenyképes produkció áll össze, amelyekkel általában a legtöbb díjat el is hozzuk a kamarazenei versenyekről. A műsorról és a fellépőkről a kamarazene tanszak tanárai döntöttek – azt kell, hogy mondjam, nem volt könnyű dolguk.

Ősszel is várja a legfiatalabb korosztályt a Zeneakadémia

Kapcsolódó

Ősszel is várja a legfiatalabb korosztályt a Zeneakadémia

Az őszi évadban is folytatódik a Zeneakadémia kicsiket és kamaszokat egyaránt megcélzó zenei programja, a Liszt-kukacok Akadémiája.

- Milyen gyakran van lehetősége a Konzi diákjainak, hogy ilyen nagy múltú színpadon ekkora közönség előtt mutassák meg a tudásukat?

- Sok nívós pódiumon szerepelünk a városban, hiszen mindenki számára lenyűgöző az a színvonal, amelyet a Konzi diákjai megütnek. A Zeneakadémia mindenképpen nagyon különleges helyszín, nem csak a két intézmény szoros kapcsolata miatt. Úgy gondolom, Magyarországon nincs ennél szebb, nagyobb presztízsű koncerthelyszín.

Kapcsolódó

"Koncertre járó fiatalokat nevelünk"

Havi rendszerességű növendékkoncertek, még aktívabb részvétel a kerületi rendezvényeken, házi furulya-verseny- csak néhány újdonság, amelyet vezetésének első esztendejében Zólyomi Árpád Balázs a Rácz Aladár Zeneiskolában bevezetett.

- Miért szükséges, hogy a diákok már tizenéves korukban időrő-időre kipróbálják magukat a színpadon?

- Az életre és művészi pályára való felkészítés szempontjából ez elengedhetetlen. Nálunk a pedagógiai program szerint is úgy zajlik az oktatás, hogy a félévi értékelés helyett vizsgakoncerten kapnak jegyeket a diákok. Célunk, hogy a lehető leghitelesebben elő tudjunk állítani elő egy koncertszituációt. Gyakran elhangzik, hogy nem csak a négy fal között kell jól játszani, hanem a színpadon is, így ez kisgyerekkortól a képzés része. Az ezt követő koncerteken zeneakadémiai tanárok közreműködésére is sor kerülhet. Bízom abban, hogy ez a sorozat tovább erősíti a Zeneakadémia és gyakorlóiskolája szakmai kapcsolatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.