Klasszikus

Nem csökken a figyelem

2006.03.24. 00:00
Ajánlom
Neves tudósok a zeneszerző útján Bartók kihagyhatatlan, habár olykor megpróbálják negligálni. Ez derült ki többek között a Bartók-archívum vezetője, Vikárius László szavaiból, aki az idei nemzetközi zenetudományi konferencia egyik szervezője volt.

A ma véget érő, Bartók útján (Bartók's Orbit) címet viselő háromnapos szimpózium a korábbiaktól annyiban tér el, hogy a résztvevők névsora nem meghívásos alapon állt össze, hanem bárki szabadon jelentkezhetett az interneten keresztül - a jelentkezők előadásterveit egy programbizottság bírálta el. A Zenetudományi Intézet frissen és gyönyörűen felújított Bartók Termében rendezett konferenciára a világ minden tájáról érkeztek előadók, köztük számos nemzetközi Bartók-szaktekintély, és jó néhány fiatal zenetörténész, de jelen voltak a Bartók-kutatás hazai nagyjai is.

A konferencia vitaindító előadására a szervezők a neves Stravinsky-kutatót, Richard Taruskint kérték fel, aki nemrégiben egymaga megírt egy teljes zenetörténetet, amely tavaly jelent meg hat kötetben az Oxford University Pressnél. Miért nem lehet kihagyni Bartókot? - kérdezte előadásának címével. Kérdésére az adta az alkalmat, hogy a Cambridge University Press gondozásában 2004-ben megjelent egy olyan összefoglaló XX. századi zenetörténeti kötet, amely lényegében negligálja Bartókot (Taruskin monumentális munkájában egy terjedelmes fél fejezet szól külön róla). Schönberg vagy Stravinsky hatása a fiatalabb zeneszerző- nemzedékre sokkal jobban dokumentált, mint Bartóké, mondta Vikárius László, s többek között éppen a Bartók-hatás kutatásával adós még a zenetudomány. Ezt pótolhatják azok az előadások, melyek tegnap hangzottak el, s amelyek Kanadától a skandináv országokon és Erdélyen át Kínáig azt a hatást mutatták be, amit Bartók a XX. század második felében működött zeneszerzőkre gyakorolt szerte a világban. Több előadás foglalkozott a zenetörténeti múlt, illetve a kortársak Bartókhoz fűződő viszonyával, a Bartók-zene analitikus megközelítéseivel, Bartók zenéje és a népzene kapcsolatával, illetve a korszak társadalmi és szellemtörténeti összefüggéseivel.

A hallgatóság - aktív és leendő zenetörténészek - betekintést nyerhettek a legújabb nemzetközi Bartók-irodalomba is, hiszen a University of Texas professzora, Elliott Antokoletz tavaly megjelent, Debussy és Bartók operájának párhuzamos elemzését nyújtó könyve néhány megállapítását foglalta össze, a neves ausztrál kutató, Malcolm Gillies pedig készülő Bartók-életrajzának egyes új aspektusairól beszélt. A Bartók-archívum korábbi vezetője, Somfai László az általa irányított kritikai összkiadás műhelytitkaiba engedett betekintést a vonósnégyesek néhány közreadási nehézségéről szólva. A konferencián kevés szó esett a népzenekutató Bartókról, s mint Vikárius László elmondta, bár a népzenetudomány ma is az alapítók egyikeként tekint Bartókra, a tudomány Magyarországon kívüli képviselői igen messzire távolodtak a bartóki-kodályi népzenekutatói hagyománytól. A konferenciát illető élénk külföldi érdeklődés azonban jelzi, hogy a zeneszerzőt illető figyelem nemcsak az előadók és a nagyközönség, de a nemzetközi zenetudomány képviselői körében sem csökken. Sőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.