Klasszikus

Nem indokolja távozását Petrovics Emil

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Petrovics Emil csütörtökön hivatalosan is lemondott a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról

Petrovics Emil csütörtökön hivatalosan is lemondott a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról, mint a Népszava tegnap jelezte. A Kossuth-díjas zeneszerző lapunk kérdésére nem indokolta döntését. Mint mondta, vasárnap este, a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában részletesen kifejti, mi vezetett ehhez a lépéshez. Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény júliusban kinevezett főigazgatója ugyancsak elzárkózott a hír kommentálásától, legkorábban hétfőre ígérte ezzel kapcsolatos nyilatkozatát.

Hegyi Árpád Jutocsa kinevezésekor azt mondta, a 2005/2006-os évadban főzeneigazgatóként, azután pedig főtanácsadóként számít Petrovics Emil szaktudására és tapasztalatára. Úgy tudjuk, Hegyi és egykori színművészeti főiskolai tanára, Petrovics között az után romlott meg a viszony, hogy a főigazgató a fiatal karmestert, Kesselyák Gergelyt nevezte ki a művészeti igazgatói posztra. Az Operaház szervezeti és működési szabályzatában ez a pozíció jelenleg nem létezik, így Kesselyák valójában zeneigazgatói feladatot tölt be, s ezt Petrovics sérelmezhette.

Értesülésünk szerint Hegyi Árpád Jutocsa pályázatának legfontosabb elemével, a heti periódusokon alapuló blokkrendszerrel sem ért egyet, s ez lehetetlenné teszi a további együttműködést. Petrovics Emil lemondásának másik oka lehet a Magyar Állami Operaház egyre nehezebb gazdasági helyzete. Épp a napokban derült ki, hogy a kulturális tárca idén 443 millió forint pénzmaradvány képzését írja elő az Operaháznak. Závecz Ferenc ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint ez váratlan és aligha teljesíthető kötelezettség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.