Klasszikus

Nem indokolja távozását Petrovics Emil

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Petrovics Emil csütörtökön hivatalosan is lemondott a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról

Petrovics Emil csütörtökön hivatalosan is lemondott a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról, mint a Népszava tegnap jelezte. A Kossuth-díjas zeneszerző lapunk kérdésére nem indokolta döntését. Mint mondta, vasárnap este, a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában részletesen kifejti, mi vezetett ehhez a lépéshez. Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény júliusban kinevezett főigazgatója ugyancsak elzárkózott a hír kommentálásától, legkorábban hétfőre ígérte ezzel kapcsolatos nyilatkozatát.

Hegyi Árpád Jutocsa kinevezésekor azt mondta, a 2005/2006-os évadban főzeneigazgatóként, azután pedig főtanácsadóként számít Petrovics Emil szaktudására és tapasztalatára. Úgy tudjuk, Hegyi és egykori színművészeti főiskolai tanára, Petrovics között az után romlott meg a viszony, hogy a főigazgató a fiatal karmestert, Kesselyák Gergelyt nevezte ki a művészeti igazgatói posztra. Az Operaház szervezeti és működési szabályzatában ez a pozíció jelenleg nem létezik, így Kesselyák valójában zeneigazgatói feladatot tölt be, s ezt Petrovics sérelmezhette.

Értesülésünk szerint Hegyi Árpád Jutocsa pályázatának legfontosabb elemével, a heti periódusokon alapuló blokkrendszerrel sem ért egyet, s ez lehetetlenné teszi a további együttműködést. Petrovics Emil lemondásának másik oka lehet a Magyar Állami Operaház egyre nehezebb gazdasági helyzete. Épp a napokban derült ki, hogy a kulturális tárca idén 443 millió forint pénzmaradvány képzését írja elő az Operaháznak. Závecz Ferenc ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint ez váratlan és aligha teljesíthető kötelezettség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.