Klasszikus

Nem indokolja távozását Petrovics Emil

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Petrovics Emil csütörtökön hivatalosan is lemondott a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról

Petrovics Emil csütörtökön hivatalosan is lemondott a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról, mint a Népszava tegnap jelezte. A Kossuth-díjas zeneszerző lapunk kérdésére nem indokolta döntését. Mint mondta, vasárnap este, a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában részletesen kifejti, mi vezetett ehhez a lépéshez. Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény júliusban kinevezett főigazgatója ugyancsak elzárkózott a hír kommentálásától, legkorábban hétfőre ígérte ezzel kapcsolatos nyilatkozatát.

Hegyi Árpád Jutocsa kinevezésekor azt mondta, a 2005/2006-os évadban főzeneigazgatóként, azután pedig főtanácsadóként számít Petrovics Emil szaktudására és tapasztalatára. Úgy tudjuk, Hegyi és egykori színművészeti főiskolai tanára, Petrovics között az után romlott meg a viszony, hogy a főigazgató a fiatal karmestert, Kesselyák Gergelyt nevezte ki a művészeti igazgatói posztra. Az Operaház szervezeti és működési szabályzatában ez a pozíció jelenleg nem létezik, így Kesselyák valójában zeneigazgatói feladatot tölt be, s ezt Petrovics sérelmezhette.

Értesülésünk szerint Hegyi Árpád Jutocsa pályázatának legfontosabb elemével, a heti periódusokon alapuló blokkrendszerrel sem ért egyet, s ez lehetetlenné teszi a további együttműködést. Petrovics Emil lemondásának másik oka lehet a Magyar Állami Operaház egyre nehezebb gazdasági helyzete. Épp a napokban derült ki, hogy a kulturális tárca idén 443 millió forint pénzmaradvány képzését írja elő az Operaháznak. Závecz Ferenc ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint ez váratlan és aligha teljesíthető kötelezettség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.