Klasszikus

Nem sikerült a bravúr

2007.08.29. 00:00
Ajánlom
A Cantemus Vegyeskarnak nem sikerült megszereznie az Európa Nagydíjat augusztus 26-án Arezzóban a 19. alkalommal megrendezett "Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért" versenyén. A rendkívül kiélezett és magas szintű versenyzés után a Fülöp-szigeteki Madrigál Singers énekesei vehették át a megtisztelő címet.

"Hát menjünk együtt, együtt, együtt sikerülni fog! Egyesít minket jellem és eszme, fel hát a tettre, fel hát a tettre!" – hangzott fel a jól ismert lelkesítő nyíregyházi "Cantemus-induló" 40 énekes szájából. Szükség is volt egymás biztatására és a tökéletes produkcióra egyaránt, hiszen öt kivételes énekkar mérte össze tudását, hogy egyikük végül elnyerhesse az amatőr kórusok legmagasabb kitüntetésének számító Európa Nagydíjat.

A nyíregyházi Cantemus Vegyeskaron kívül Kubából, Taiwanról, a Fülöp-szigetekről és Oroszországból érkeztek az énekesek és közülük ketten (a Fülöp-szigeteki Madrigál Singers valamint a moszkvai Vesna Gyermekkórus) már egy alkalommal megnyerte ezt a kivételesen nehéz versenyt. Számukra tehát a tét nem kisebb volt, mint a világon elsőként, másodszorra is kivívni a szigorú zsűri szimpátiáját és elnyerni a díjat. Elsőként a taiwani kórus lépett színpadra, majd sorban a többiek is (Madrigal Singers, Cantemus, Schola Cantorum Coralina, Vesna) elénekelték 20 perces műsorukat.

A Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar programját Thomas Tallis Loquebantur variis linguis kezdetű motettájával indította, majd Caldara 16 szólamra írt Crucifixus kórusműve következett. Műsoruk középpontjában Kodály Zoltán 1903-ban írt kétkórusos Misere-je szerepelt, majd ismét egy magyar zeneszerző, Orbán György bravúros Pange lingua kompozíciója következett, végül pedig Eric Whitacre fiatal amerikai szerző megrendítően szép Sleep című kórusműve zárta a vegyeskar műsorát.

A nyíregyházi énekesek tudásuk legjavát nyújtották, ám végül ez is kevésnek bizonyult. Kollár Éva a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke, aki megfigyelőként vett részt a versenyen, a programot követően egy személyes beszélgetésen annak a véleményének adott hangot, hogy a vegyeskarok műsora olyan egyenletesen magas színvonalú volt, hogy nem csodálkozna, ha a zsűri a szintén káprázatosan meggyőzően éneklő moszkvai gyerekkórust tartaná legjobbnak. Végül az éjszakába nyúló tanácskozás után az eredményhirdetésen a Fülöp-szigeteki Madrigál Singers énekesei örülhettek. 1998 után, a világon elsőként és egyelőre egyedüliként idén újra elnyerték az Európa Nagydíjat.

A Cantemus Vegyeskar énekesei számára ezúttal elmaradt a felhőtlen ünneplés, helyette a zokogó moszvai gyerekeket próbálták vigasztalni. Ők maguk nem voltak igazán elkeseredve, hiszen nagyon kevés kórusnak adatik meg, hogy a Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért énekelhessen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.