Klasszikus

Nem szabadulhat a Carmen varázsa alól

2004.02.05. 00:00
Ajánlom
Horgas Eszter meglehetős hátránnyal kezdte és folytatja művészpályáját. Az országszerte és immár a határokon túl is jól ismert és kedvelt fuvolaművész ugyanis egyszerre szép és tehetséges, mely konstelláció a rossznyelvek szerint nem mindig szerencsés. Eszter azonban a jelek szerint nem híve és nem is tárgya a babonáknak, hiszen karrierje töretlenül ível fölfelé. Most az év elején máris nagyszabású terveken töpreng.

- Nem egyszerűen töprengek - mondja, mert amit a fejembe veszek, azt előbb-utóbb meg is valósítom. Például amikor felvetődött bennem, vagyis egyszerűen csak megálmodtam, hogy a Carment egy egészen új változatban kellene színpadra vinni, nem tagadom, többen kétségbe vonták komolyságomat. Aztán tavaly november 14-én egy csodálatos esten állhattam a közönség elé a Budapest Sportarénában, mint egy mai Carmen.

- Ez valóban hatalmas siker volt, hiszen az arénában gombostűt sem lehetett leejteni, a közönség pedig tombolt. Egyik akkori partnerével, a világhírű gitárművész, Al Di Meolával tartja a kapcsolatot?

- Természetesen igen. A produkció előkészítése során igen közel kerültünk egymáshoz emberileg és művészileg, mindketten úgy hisszük, ez csak a kezdete volt egy egymást erősítő közös művészi munkának. Al rendkívüli ember, tudom, hogy rá is nagy hatással volt az előadás, a magyar közönség. Tervezzük, hogy az előadással ellátogatunk több európai nagyvárosba is, hiszen ilyen jellegű felkéréseket már kaptunk.

- Az ön életében nyilván fontos állomás volt a Carmen.

- Talán az egyik legfontosabb. Itt nem csak egyszerűen műfajok találkozásáról és egy nagyhatású előadásról van szó, hanem egy számomra is új minőségről. Nem tagadom, büszke vagyok arra, hogy megalkothattam és bemutathattam egy friss, még nem látott műfajt, melyben az úgynevezett komolyzenész nem csak hangszere virtuóza, s ezáltal fejezi ki mondanivalóját, hanem egyéb eszközökkel, így jelmezével, mozdulataival, testbeszédével, mimikájával, egyszóval egész személyiségével.

- Akkor amit ön művel, az egyfajta színészet is?

- Igen, bizonyosan az. Arról nem is beszélve, hogy játszottam én már több színdarabban is, nagy élvezettel és kitűnő kapcsolatban a színész kollégákkal. Az egyik ilyen a Márai-napló alapján készült, A pisztoly című darab, amelyben Helyey László és Papp Zoltán partnereként léphettem színpadra, Márai feleségének a szerepében. Igaz, meg nem szólaltam, de fuvoláztam. Remélem, ez a produkció is megy tovább.

-Ezek szerint a közönség le is mondhat arról, hogy beszélni is hallja a színpadon?

- Akik már csak ezt hiányolták a repertoáromból, azokat megnyugtathatom, hogy bizony hamarosan meg is szólalok a színpadon. Már próbáljuk a Biblia szövegei alapján összeállított Eszterek könyve című produkciót, melyben nem csak a hangszerem kap főszerepet, hanem beszédmondó készségem is, hiszen társnőmmel, Bíró Eszterrel a zenei betétek között a prózai hangunkat is hallatjuk.

- Hol lehet majd látni ezt a nyilván nem mindennapi darabot?

- A Tavaszi Fesztivál keretében először Egerben, aztán persze szeretnénk vele meghódítani a fővárost és az ország egyéb vidékeit is. Annyi valóban már most bizonyos: nem egy hagyományos, megszokott programot láthat majd a nagyérdemű.

- Melyek a további tervei erre az esztendőre?

- Mint már említettem, szeretném, ha a Carmen, amelynek varázsa alól nem tudok és nem is akarok szabadulni, eljutna más országok közönségeihez is. Részben élőben, részben pedig úgy, hogy az előadásról készült DVD-t nem csak itthon, de a határokon túl is forgalmazzuk. Nem tagadom, nagyon kiváncsi vagyok az érdeklődésre. És amilyen előrelátó vagyok, már azt is tudom, milyem lemezem, fog megjelenni az idei karácsonyra.

- Bár az még messze van, elárulhatjuk, hogy milyen?

- Igen, miért ne, hiszen jórészét már rögzítettük is. Szóval a következő karácsonyi albumomon klasszikus és népszerű filmzenéket hallhatnak az érdeklődők, természetesen fuvolán.

-Verset nem mond a lemezen?

- Erre nem gondoltam, de egy vállalkozókedvű művész esetében minden előfordulhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.