Klasszikus

Nem titok többé: Sir Simon Rattle hazatér

2015.03.03. 14:04
Ajánlom
Visszatér hazájába és a Londoni Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lesz 2017 szeptemberétől napjaink egyik legjobb karmestere, a brit Sir Simon Rattle.

A 60 éves Rattle, aki jelenleg a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere, ezt március 3-án maga jelentette be Londonban, a Reuters szerint "megerősítve a komolyzenei világ legnagyobb nyílt titkát". Sir Simon Rattle, aki vendégkarmesterként a világ összes jelentős zenekarát vezényelte, már 2013 januárjában közölte, hogy jelenlegi szerződésének 2018-as lejárta után nem marad a gyakran a világ legjobb komolyzenei együtteseként besorolt Berlini Filharmonikusoknál. Bejelentéséből már akkor sokan azt a következtetést vonták le, hogy Rattle haza akar térni, és a London Symphony Orchestra élén felváltja az orosz Valerij Gergijevet.

A brit karmester 2002 óta irányítja a Berlini Filharmonikusokat, amelyeknek tagjai - a világ vezető zenekarai közül egyetlenként - maguk választják meg teljesen szabadon a vezetőjüket. A távozással Rattle a világ egyik "legkívánatosabb" komolyzenei posztját hagyja ott. Berlini szerződése 2018-ban jár le, egy évig mindkét fővárosban dolgozni fog, az átmeneti időben Londonban Gergijevvel együtt.

Rattle azt mondta, el sem tud képzelni "jobb és inspirálóbb" feladatot a következő évekre, mint a londoni szimfonikusok vezetését.

Március 3-án londoni sajtótájékoztatóján a karmester "utolsó nagy munkájának" nevezte a London Symphony Orchestra vezetését. A fiatalok zenei nevelését szívügyének tekintő Rattle azt mondta, hogy részben a zenekar oktatási programja, részben az ott játszó kitűnő zenészek miatt vonzódik a londoni szimfonikusokhoz. A szerződés egyelőre öt évre szól, de meghosszabbítható - közölte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Plusz

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.
Klasszikus ajánló

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Klasszikus ajánló

Márciusi kínálat az Óbudai Társaskörben

Bach, Bartók, Beethoven, Sztravinszkij – nagy zeneszerzők és különleges estek az Óbudai Társaskör márciusi programkínálatában.