Klasszikus

Nem titok többé: Sir Simon Rattle hazatér

2015.03.03. 14:04
Ajánlom
Visszatér hazájába és a Londoni Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lesz 2017 szeptemberétől napjaink egyik legjobb karmestere, a brit Sir Simon Rattle.

A 60 éves Rattle, aki jelenleg a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere, ezt március 3-án maga jelentette be Londonban, a Reuters szerint "megerősítve a komolyzenei világ legnagyobb nyílt titkát". Sir Simon Rattle, aki vendégkarmesterként a világ összes jelentős zenekarát vezényelte, már 2013 januárjában közölte, hogy jelenlegi szerződésének 2018-as lejárta után nem marad a gyakran a világ legjobb komolyzenei együtteseként besorolt Berlini Filharmonikusoknál. Bejelentéséből már akkor sokan azt a következtetést vonták le, hogy Rattle haza akar térni, és a London Symphony Orchestra élén felváltja az orosz Valerij Gergijevet.

A brit karmester 2002 óta irányítja a Berlini Filharmonikusokat, amelyeknek tagjai - a világ vezető zenekarai közül egyetlenként - maguk választják meg teljesen szabadon a vezetőjüket. A távozással Rattle a világ egyik "legkívánatosabb" komolyzenei posztját hagyja ott. Berlini szerződése 2018-ban jár le, egy évig mindkét fővárosban dolgozni fog, az átmeneti időben Londonban Gergijevvel együtt.

Rattle azt mondta, el sem tud képzelni "jobb és inspirálóbb" feladatot a következő évekre, mint a londoni szimfonikusok vezetését.

Március 3-án londoni sajtótájékoztatóján a karmester "utolsó nagy munkájának" nevezte a London Symphony Orchestra vezetését. A fiatalok zenei nevelését szívügyének tekintő Rattle azt mondta, hogy részben a zenekar oktatási programja, részben az ott játszó kitűnő zenészek miatt vonzódik a londoni szimfonikusokhoz. A szerződés egyelőre öt évre szól, de meghosszabbítható - közölte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Tőlünk nyugatabbra most mindenki ezt az albumot hallgatja

Mi is meghallgattuk az Attacca Quartet lemezét, amelyen Caroline Shaw műveit adják elő. Az Orange egy műfaji határokat nem ismerő klasszikus zeneszerző alkotása, ezért (is) izgalmas.
Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.