Klasszikus

Nem titok többé: Sir Simon Rattle hazatér

2015.03.03. 14:04
Ajánlom
Visszatér hazájába és a Londoni Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lesz 2017 szeptemberétől napjaink egyik legjobb karmestere, a brit Sir Simon Rattle.

A 60 éves Rattle, aki jelenleg a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere, ezt március 3-án maga jelentette be Londonban, a Reuters szerint "megerősítve a komolyzenei világ legnagyobb nyílt titkát". Sir Simon Rattle, aki vendégkarmesterként a világ összes jelentős zenekarát vezényelte, már 2013 januárjában közölte, hogy jelenlegi szerződésének 2018-as lejárta után nem marad a gyakran a világ legjobb komolyzenei együtteseként besorolt Berlini Filharmonikusoknál. Bejelentéséből már akkor sokan azt a következtetést vonták le, hogy Rattle haza akar térni, és a London Symphony Orchestra élén felváltja az orosz Valerij Gergijevet.

A brit karmester 2002 óta irányítja a Berlini Filharmonikusokat, amelyeknek tagjai - a világ vezető zenekarai közül egyetlenként - maguk választják meg teljesen szabadon a vezetőjüket. A távozással Rattle a világ egyik "legkívánatosabb" komolyzenei posztját hagyja ott. Berlini szerződése 2018-ban jár le, egy évig mindkét fővárosban dolgozni fog, az átmeneti időben Londonban Gergijevvel együtt.

Rattle azt mondta, el sem tud képzelni "jobb és inspirálóbb" feladatot a következő évekre, mint a londoni szimfonikusok vezetését.

Március 3-án londoni sajtótájékoztatóján a karmester "utolsó nagy munkájának" nevezte a London Symphony Orchestra vezetését. A fiatalok zenei nevelését szívügyének tekintő Rattle azt mondta, hogy részben a zenekar oktatási programja, részben az ott játszó kitűnő zenészek miatt vonzódik a londoni szimfonikusokhoz. A szerződés egyelőre öt évre szól, de meghosszabbítható - közölte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.