Klasszikus

Nem tizedelték meg a fesztiválokat

2004.05.06. 00:00
Ajánlom
Az idei támogatás ugyan némiképp elmarad a tavalyitól - a korábbi 3 - 3 és fél milliárd helyett a teljes keretösszeg csak megközelíti a 3 milliárdot - de semmiképpen nem 200 millió, mint az több sajtóorgánumban elterjedt. Az elmúlt napokban nem egy televíziós és rádióműsor, valamint újságcikk értelmezte úgy, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram úgynevezett ad hoc bizottsága által április végén szétosztott 200 millió forint a magyarországi rendezvények összes támogatása.

A kulturális fesztiválok területén is érzékelhetőek lesznek a költségvetési megszorítások, de közel sem olyan mértékben, hogy az megtizedelné a fesztiválok büdzséjét. Félreértés lehet a sajtóban több helyütt is megjelent hír, miszerint a tavalyi támogatásoknak a tizedére sem számíthatnak a művészeti fesztiválok szervezői a 2004-es évben. Erről Szabó Ildikó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) főosztályvezető-helyettese tájékoztatta a Népszavát. A kulturális tárca közleménye szerint több mint 1,3 milliárd forinttal támogatja 2004-ben a minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alapprogram a különböző fesztiválokat. A tárcák közötti együttműködéseknek köszönhetően azonban a felhasználható teljes forrásösszeg meghaladja a két és fél milliárd forintot. Mivel a művészeti fesztiválok hosszú távú támogatása több tárcát érintő feladat, ezért a NKÖM egy évvel ezelőtt tárgyalásokat kezdeményezett az érintett tárcákkal és azok szervezeteivel. Ennek eredményeképpen a kulturális tárca együttműködik a Gazdasági és Közlekedési, a Gyermek- és Ifjúsági, valamint a Belügyminisztériummal, de egyeztet a Miniszterelnöki Hivatallal és a Fővárosi Önkormányzattal is. Az együttműködéseknek köszönhetően a két és fél milliárd forintot is meghaladja az összes támogatás: a kulturális tárca az országos jelentőségű kulturális turisztikai fesztiválok és programsorozatok támogatására 1,2 milliárd forintot különített el, míg a gazdasági minisztériummal közösen a kistérségi hatású, turisztikai vonzerőt jelentő fesztiválokra 200 millió forintot bocsátanak a szervezők rendelkezésére. A turisztikai célelőirányzatból további 580 millióra számíthatnak a fesztiválok, az ifjúsági rendezvénysorozatokat a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 90 millióval segíti. A Miniszterelnöki Hivatal az Európai Unióhoz történő csatlakozás méltó megünneplésére 380 millió forintot szánt, a Fővárosi Idegenforgalmi Alap 2004-es támogatásai megközelítik a 65 milliót. Szabó Ildikó szerint mindezek mellett további keretösszegekre lehet még számítani, mihelyst a regionális turisztikai irodák kiírták a saját pályázataikat. Ezek a lehetőségek is beszűkültek ebben az évben - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes. Kérdésünkre elmondta, körülbelül 3 milliárd forint volt a tavalyi évben a teljes keret.

Az idei pályázatok közül kiemelkedik az, amelyet a gazdasági és a kulturális tárca közösen írt ki a kistérségi hatású, turisztikai vonzerőt jelentő fesztiválok támogatására. Ehhez a két tárca 100-100 millió forintot adott. A 664 beérkező pályázat értékelése és a döntés során a Nemzeti Kulturális Alapprogram Kultúra és Turizmus ad hoc szakkollégiuma kiemelte a már évek óta sikeres, az egyes régióknak arculatot adó fesztiválokat, illetve a példaértékű kistérségi összefogással megvalósuló programsorozatokat. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Turisztikai Hivatalánál arról is tájékoztatták lapunkat, hogy a fesztivál- és rendezvényszervezők jelentős része élt tavaly azzal a lehetőséggel, hogy a Széchenyi Turizmusfejlesztési Program keretében 2004. évi rendezvény megvalósítására pályázott. A pályázat keretében akkor több mint 330 millió forintnyi támogatásról született döntés. Ennek megfelelően 2003-ban nemcsak a tárgyévben megvalósuló, hanem az idén megrendezésre kerülő rendezvényekre is lehetett pályázni. "Ez egy paradigmaváltást jelentett a támogatáspolitikában, ami a rendezvények és programok megvalósításának jobb és átláthatóbb tervezését eredményezi"-fogalmaz a szaktárca közleménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.