Klasszikus

Nem tizedelték meg a fesztiválokat

2004.05.06. 00:00
Ajánlom
Az idei támogatás ugyan némiképp elmarad a tavalyitól - a korábbi 3 - 3 és fél milliárd helyett a teljes keretösszeg csak megközelíti a 3 milliárdot - de semmiképpen nem 200 millió, mint az több sajtóorgánumban elterjedt. Az elmúlt napokban nem egy televíziós és rádióműsor, valamint újságcikk értelmezte úgy, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram úgynevezett ad hoc bizottsága által április végén szétosztott 200 millió forint a magyarországi rendezvények összes támogatása.

A kulturális fesztiválok területén is érzékelhetőek lesznek a költségvetési megszorítások, de közel sem olyan mértékben, hogy az megtizedelné a fesztiválok büdzséjét. Félreértés lehet a sajtóban több helyütt is megjelent hír, miszerint a tavalyi támogatásoknak a tizedére sem számíthatnak a művészeti fesztiválok szervezői a 2004-es évben. Erről Szabó Ildikó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) főosztályvezető-helyettese tájékoztatta a Népszavát. A kulturális tárca közleménye szerint több mint 1,3 milliárd forinttal támogatja 2004-ben a minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alapprogram a különböző fesztiválokat. A tárcák közötti együttműködéseknek köszönhetően azonban a felhasználható teljes forrásösszeg meghaladja a két és fél milliárd forintot. Mivel a művészeti fesztiválok hosszú távú támogatása több tárcát érintő feladat, ezért a NKÖM egy évvel ezelőtt tárgyalásokat kezdeményezett az érintett tárcákkal és azok szervezeteivel. Ennek eredményeképpen a kulturális tárca együttműködik a Gazdasági és Közlekedési, a Gyermek- és Ifjúsági, valamint a Belügyminisztériummal, de egyeztet a Miniszterelnöki Hivatallal és a Fővárosi Önkormányzattal is. Az együttműködéseknek köszönhetően a két és fél milliárd forintot is meghaladja az összes támogatás: a kulturális tárca az országos jelentőségű kulturális turisztikai fesztiválok és programsorozatok támogatására 1,2 milliárd forintot különített el, míg a gazdasági minisztériummal közösen a kistérségi hatású, turisztikai vonzerőt jelentő fesztiválokra 200 millió forintot bocsátanak a szervezők rendelkezésére. A turisztikai célelőirányzatból további 580 millióra számíthatnak a fesztiválok, az ifjúsági rendezvénysorozatokat a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 90 millióval segíti. A Miniszterelnöki Hivatal az Európai Unióhoz történő csatlakozás méltó megünneplésére 380 millió forintot szánt, a Fővárosi Idegenforgalmi Alap 2004-es támogatásai megközelítik a 65 milliót. Szabó Ildikó szerint mindezek mellett további keretösszegekre lehet még számítani, mihelyst a regionális turisztikai irodák kiírták a saját pályázataikat. Ezek a lehetőségek is beszűkültek ebben az évben - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes. Kérdésünkre elmondta, körülbelül 3 milliárd forint volt a tavalyi évben a teljes keret.

Az idei pályázatok közül kiemelkedik az, amelyet a gazdasági és a kulturális tárca közösen írt ki a kistérségi hatású, turisztikai vonzerőt jelentő fesztiválok támogatására. Ehhez a két tárca 100-100 millió forintot adott. A 664 beérkező pályázat értékelése és a döntés során a Nemzeti Kulturális Alapprogram Kultúra és Turizmus ad hoc szakkollégiuma kiemelte a már évek óta sikeres, az egyes régióknak arculatot adó fesztiválokat, illetve a példaértékű kistérségi összefogással megvalósuló programsorozatokat. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Turisztikai Hivatalánál arról is tájékoztatták lapunkat, hogy a fesztivál- és rendezvényszervezők jelentős része élt tavaly azzal a lehetőséggel, hogy a Széchenyi Turizmusfejlesztési Program keretében 2004. évi rendezvény megvalósítására pályázott. A pályázat keretében akkor több mint 330 millió forintnyi támogatásról született döntés. Ennek megfelelően 2003-ban nemcsak a tárgyévben megvalósuló, hanem az idén megrendezésre kerülő rendezvényekre is lehetett pályázni. "Ez egy paradigmaváltást jelentett a támogatáspolitikában, ami a rendezvények és programok megvalósításának jobb és átláthatóbb tervezését eredményezi"-fogalmaz a szaktárca közleménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.