Klasszikus

Nem volt teljesen siket Beethoven, legalábbis ez derül ki a beszélgetőfüzeteiből

2020.02.03. 19:35
Ajánlom
Még a IX. szimfónia bemutatóján is hallott valamicskét, állapította meg egy zenetudós, aki tizenkét kötetben készítette elő Beethoven beszélgetőfüzeteit angol kiadásra.

Van egy dolog, amit szinte mindenki tud Beethovenről. Nem azt, hogy az első zeneszerző volt, aki kitört a kultúra és a kultúrafinanszírozók feudális rendszeréből, nem is azt, hogy kórust komponált egy szimfóniába, de még csak nem is azt, hogy utolsó éveiben olyan vonósnégyeseket írt, amelyeket Sztravinszkij „örökké kortárs”-nak nevezett.

Hanem azt, hogy nem hallott.

Beethoven húszas éveinek végén tapasztalta először, hogy romlik a hallása, és másfél-két évtized alatt olyan siket lett, mint egy balta – ez a legenda úgy beleégett az agyunkba, hogy a Guardianen hír lehet abból is, hogy egy zenetudós megállapította: valamicskét mégis hallott a mester még a IX. szimfóniából is.

„Lehet, hogy ez most mindenkit kiforgat a hitéből, már ami Beethoven életrajzát illeti” – mondta Theodor Albrecht, az ohiói Kent State University zenetudós professzora. Albrecht kortárs beszámolók alapján úgy véli, Beethoven hallása ugyan valóban szörnyen megromlott, de élete végére sem veszítette el teljesen. „Beethoven nem volt teljesen siket a IX. szimfónia ősbemutatóján 1824 májusában, ha csak nagyon gyengén is, de hallott még két évig. Az utolsó bemutató, amit még felügyelni tudott, az opusz 130-as B-dúr vonósnégyese volt 1826 márciusában.”

Beethoven 1798-ban vette észre a hallása romlását. 1812-16 között hallótölcsér használatával próbálkozott, 1818-tól maradtak fenn beszélgetőfüzetei, amelyekben barátai, ismerősei, kollégái jegyezték fel mondandójukat, amikre ő válaszolni tudott. 1823-ból származik egy feljegyzés, miszerint Beethovent egy kávéházban megkörnyékezte egy idegen, hogy saját romló hallásával kapcsolatban tanácsot kérjen. „Fürdők és a vidéki levegő sokat javít” – javasolta Beethoven a füzetbe írt jegyzetben. –

Ne használjon mechanikus eszközöket [hallótölcsér] túl hamar. Én a bal fülem hallását egészen jól megőriztem azzal, hogy tartózkodtam tőlük.

Egy másik alkalommal, 1824-ben zenészek jöttek Beethovenhez, és egy zenész a bejegyzés szerint ezt mondta neki: „Elvezényelheti a nyitányt… A teljes koncertet dirigálni túlságosan megviselné a hallását.”

beethoven-hallokeszulekei-181557.png

Beethoven hallóeszközei (Fotó/Forrás: Beethoven-Haus Bonn)

Albrecht szerint a beszélgetőfüzetek tanulmányozásával pontosabb képet kaphatunk arról, mennyire veszítette el a hallását Beethoven. Kettő a bonni Beethoven-Hausban, százharminchét (!) másik a Berlini Állami Könyvtárban található. Bennük 23 olyan utalást sikerült találni, amik a zeneszerző hallásával kapcsolatosak, és további több tucat bejegyzés utalhat arra, hogy élete utolsó éveiben is „hallott még valamit”.

A beszélgetőfüzetek az idei Beethoven-emlékévben jelennek meg először angol nyelven, hatalmas, tizenkét kötetes kiadásban. (A hír, amely már hódító útjára indult a világhálón, így persze legalább annyira okos gerillamarketing a beszélgetőfüzetek megjelenése mellett, mint értékes zenetörténeti feltételezés.) A zeneszerző hallásával kapcsolatos kutatásuk eredményeit zenetudósok a The Beethoven Journalban közlik ’The Hearing Beethoven’ címmel.

Miért hitte Beethoven, hogy két évvel fiatalabb a valós életkoránál?

Kapcsolódó

Miért hitte Beethoven, hogy két évvel fiatalabb a valós életkoránál?

Idén ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját. A zeneszerző a művészetének szóló elismerést biztosan nem kifogásolná, az évszámot viszont igen. A bonni mester ugyanis egész életében meg volt győződve róla, hogy 1772-ben született.

Süketelés Beethovenről

Idén minden Beethovenről fog szólni: 250 éve született a Mester, kilenc örökérvényű szimfónia, szonáták, vonósnégyesek, s nem utolsósorban lapunk névadó operájának, a Fideliónak a szerzője. Nem csak a közönség kedvence, hanem a zenetudósoké is, így joggal reméljük, tudunk még újat mondani róla. Cikksorozatunkban nem csak zenei kérdésekről, hanem Beethoven koráról, annak történelméről is írunk. Kellemes olvasást és zenehallgatást kívánunk!

A sorozat cikkeit itt érheti el!

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.