Klasszikus

Nem XIX. századi hangversenyterem, hanem multifunkcionális tér

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
A fenti mondat az épülő Művészetek Palotájára vonatkozóan hangzott el a bejárással egybekötött sajtótájékoztatón, amely a szeptemberben kezdődő intenzív kampány bevezetőjének is felfogható. A kampány célja a jövő tavasszal nyíló „kulturális és szellemi” fellegvár népszerűsítése lesz.

Lassan a vége felé közeledik a Nemzeti Színházzal szomszédos 10 030 négyzetméternyi területen folyó építkezés, a Művészetek Palotája Projekt, amelynek teljes költségvetése nettó 31,298 milliárd forint, s amelynek pénzügyi konstrukciója az Európai Unióban gyakran alkalmazott PPP (Public Private Partnership) struktúrához hasonlít, amely a magán- és közszféra hatékony együttműködésén alapul. Szeptember 15-től veszi kezdetét az öt hónapos átadási szakasz, ezt követően elkezdődnek a próbák: januártól a Nemzeti Filharmonikusok veszik birtokba a házat. A próbák során a világ egyik legjobb tervezője, az amerikai Russell Johnson (ő tervezte a luzerni és a birminghami hangversenytermet is) felügyelete mellett folynak majd a hangosítással kapcsolatos munkálatok. A Nemzeti Hangversenyteremben helyet kap egy nagy orgona is, valamint az előadótermek alkalmasak lesznek rádió- és televízió-felvételek készítésére, közvetítések lebonyolítására. Számos színház- és világítástechnikai, hang- és kommunikációs rendszert építenek be, amelyek a minőségi hangzást szolgálják természetes és elektronikus úton.

Az épület Duna-part felőli oldalán kap helyet a Ludwig Múzeum, amelybe lépve könyvtár, recepció, kávézó fogadja az érkezőket. Az első emeleten időszaki, feljebb állandó kiállítás látható majd – itt a terek változtathatósága mellett a mesterséges és természetes fény ideális aránya figyelhető meg. A Művészetek Palotája ad otthont a Nemzeti Táncszínháznak is. Eredetileg a Hagyományok Háza költözött volna az épületbe, ám úgy döntöttek, az Állami Népi Együttessel együtt maradnak a Corvin téri épületben. A Nemzeti Táncszínház hazai kiemelt tánctársulatokat és külföldi vendégprodukciókat kívánnak meghívni, s összesen évente száz előadást rendezhetnek a színházteremben. Az eredetileg a Hagyományok Házának szánt irodák egy részét is megkapják a „táncosok”, így egy helyre kerülhet a hazai táncmozgalom. A társulat eredeti játszóhelyét is megtarthatja a Várban: ott kis létszámú profi, valamint amatőr együttesek kapnának fellépési lehetőséget. A színházterem ezen kívül kamarakoncertek, kamaraoperák, jazzelőadások, népzenei műsorok helyszíne lesz.

Az épület szívében, a hármas épületegyüttes középső elemeként foglal helyet a 1700 férőhelyes Nemzeti Hangversenyterem, amely zenekari koncertek, operaelőadások, hangfelvételek, hangközvetítés céljait szolgálja, valamint otthont biztosít a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatárnak. A terem 25 méter magas, 25 méter széles és 52 méter hosszú lesz. A zenekari pódium a nyitott hangversenytérben helyezkedik el, amely mozgatható bővítményei révén három különböző színpadméret, továbbá szükség szerint zenekari árok kialakítását teszi lehetővé.

Az intézmény közönségforgalmi területe 1700 négyzetméter alapterületű lesz: lépcsők, mozgólépcsők, felvonók segítik a közlekedést. Az érintett szervezetekkel együttműködve a teljes épület akadálymentesítése is megoldott lesz. A Művészetek Palotájában könyvtár, médiatárral felszerelt archívum, táncház, műhelyek, jelmeztár, valamint civil szervezetek irodái is helyet kapnak.

Az akusztika behangolása miatt a hivatalos megnyitó előtt, január 8-án lesz hallható az első koncert, amelyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad Mozart-estet Rost Andrea közreműködésével, Kocsis Zoltán vezényletével. A Nemzeti Hangversenyterembe bérletet hirdetett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar is. A március 15-ei hivatalos, ünnepi nyitó hangversenyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar lép fel Ránki Dezső (zongora) és Kiss B. Atilla (tenor) szereplésével. Műsorukon elhangzik Beethoven Házavatás-nyitány, Bartók Táncszvit, Liszt A-dúr zongoraverseny és Vallée d’Obermann, valamint Kodály Psalmus Hungaricus című darabja. A 2005-ös Budapesti Tavaszi Fesztivál jó néhány műsorának is otthont ad az új koncertterem: többek között hallható lesz a Muzsikás Együttes Sebestyén Mártával, Jandó Jenővel és a Danubia Szimfonikus Zenekarral, a Moszkvai Rádió Csajkovszkij Zenekara, a Chicagoi Szimfonikus Zenekar, valamint a King’s Singers. A 2005/2006-os évad során a tervek szerint fellép még többek között a Győri Filharmonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Matáv Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a külföldiek közül pedig az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino Zubin Mehta vezényletével, a London Symphony Orchestra Gardinerrel, a tokyoi NHK Orchestra Vladimir Askenazy vezényletével, a Buena Vista Social Club, a Goran Bregovic Weddening & Funeral Band, továbbá Al di Meola, valamint 2005 októberében Marton Évát láthatjuk Richard Strauss Elektrájának címszerepében.

A Millenniumi Városközpont kivitelezője, az Arcadom Építőipari Rt. sajtófotó pályázatot hirdet, amelyre kizárólag a Millenniumi Városközponttal valamilyen formában összefüggő fotóval lehet pályázni. A pályázatot a 1095 Budapest, Soroksári út 48. vagy a 1453 Budapest, Pf. 44. postacímre lehet eljuttatni augusztus 23-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.