Klasszikus

Nem XIX. századi hangversenyterem, hanem multifunkcionális tér

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
A fenti mondat az épülő Művészetek Palotájára vonatkozóan hangzott el a bejárással egybekötött sajtótájékoztatón, amely a szeptemberben kezdődő intenzív kampány bevezetőjének is felfogható. A kampány célja a jövő tavasszal nyíló „kulturális és szellemi” fellegvár népszerűsítése lesz.

Lassan a vége felé közeledik a Nemzeti Színházzal szomszédos 10 030 négyzetméternyi területen folyó építkezés, a Művészetek Palotája Projekt, amelynek teljes költségvetése nettó 31,298 milliárd forint, s amelynek pénzügyi konstrukciója az Európai Unióban gyakran alkalmazott PPP (Public Private Partnership) struktúrához hasonlít, amely a magán- és közszféra hatékony együttműködésén alapul. Szeptember 15-től veszi kezdetét az öt hónapos átadási szakasz, ezt követően elkezdődnek a próbák: januártól a Nemzeti Filharmonikusok veszik birtokba a házat. A próbák során a világ egyik legjobb tervezője, az amerikai Russell Johnson (ő tervezte a luzerni és a birminghami hangversenytermet is) felügyelete mellett folynak majd a hangosítással kapcsolatos munkálatok. A Nemzeti Hangversenyteremben helyet kap egy nagy orgona is, valamint az előadótermek alkalmasak lesznek rádió- és televízió-felvételek készítésére, közvetítések lebonyolítására. Számos színház- és világítástechnikai, hang- és kommunikációs rendszert építenek be, amelyek a minőségi hangzást szolgálják természetes és elektronikus úton.

Az épület Duna-part felőli oldalán kap helyet a Ludwig Múzeum, amelybe lépve könyvtár, recepció, kávézó fogadja az érkezőket. Az első emeleten időszaki, feljebb állandó kiállítás látható majd – itt a terek változtathatósága mellett a mesterséges és természetes fény ideális aránya figyelhető meg. A Művészetek Palotája ad otthont a Nemzeti Táncszínháznak is. Eredetileg a Hagyományok Háza költözött volna az épületbe, ám úgy döntöttek, az Állami Népi Együttessel együtt maradnak a Corvin téri épületben. A Nemzeti Táncszínház hazai kiemelt tánctársulatokat és külföldi vendégprodukciókat kívánnak meghívni, s összesen évente száz előadást rendezhetnek a színházteremben. Az eredetileg a Hagyományok Házának szánt irodák egy részét is megkapják a „táncosok”, így egy helyre kerülhet a hazai táncmozgalom. A társulat eredeti játszóhelyét is megtarthatja a Várban: ott kis létszámú profi, valamint amatőr együttesek kapnának fellépési lehetőséget. A színházterem ezen kívül kamarakoncertek, kamaraoperák, jazzelőadások, népzenei műsorok helyszíne lesz.

Az épület szívében, a hármas épületegyüttes középső elemeként foglal helyet a 1700 férőhelyes Nemzeti Hangversenyterem, amely zenekari koncertek, operaelőadások, hangfelvételek, hangközvetítés céljait szolgálja, valamint otthont biztosít a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatárnak. A terem 25 méter magas, 25 méter széles és 52 méter hosszú lesz. A zenekari pódium a nyitott hangversenytérben helyezkedik el, amely mozgatható bővítményei révén három különböző színpadméret, továbbá szükség szerint zenekari árok kialakítását teszi lehetővé.

Az intézmény közönségforgalmi területe 1700 négyzetméter alapterületű lesz: lépcsők, mozgólépcsők, felvonók segítik a közlekedést. Az érintett szervezetekkel együttműködve a teljes épület akadálymentesítése is megoldott lesz. A Művészetek Palotájában könyvtár, médiatárral felszerelt archívum, táncház, műhelyek, jelmeztár, valamint civil szervezetek irodái is helyet kapnak.

Az akusztika behangolása miatt a hivatalos megnyitó előtt, január 8-án lesz hallható az első koncert, amelyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad Mozart-estet Rost Andrea közreműködésével, Kocsis Zoltán vezényletével. A Nemzeti Hangversenyterembe bérletet hirdetett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar is. A március 15-ei hivatalos, ünnepi nyitó hangversenyen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar lép fel Ránki Dezső (zongora) és Kiss B. Atilla (tenor) szereplésével. Műsorukon elhangzik Beethoven Házavatás-nyitány, Bartók Táncszvit, Liszt A-dúr zongoraverseny és Vallée d’Obermann, valamint Kodály Psalmus Hungaricus című darabja. A 2005-ös Budapesti Tavaszi Fesztivál jó néhány műsorának is otthont ad az új koncertterem: többek között hallható lesz a Muzsikás Együttes Sebestyén Mártával, Jandó Jenővel és a Danubia Szimfonikus Zenekarral, a Moszkvai Rádió Csajkovszkij Zenekara, a Chicagoi Szimfonikus Zenekar, valamint a King’s Singers. A 2005/2006-os évad során a tervek szerint fellép még többek között a Győri Filharmonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Matáv Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a külföldiek közül pedig az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino Zubin Mehta vezényletével, a London Symphony Orchestra Gardinerrel, a tokyoi NHK Orchestra Vladimir Askenazy vezényletével, a Buena Vista Social Club, a Goran Bregovic Weddening & Funeral Band, továbbá Al di Meola, valamint 2005 októberében Marton Évát láthatjuk Richard Strauss Elektrájának címszerepében.

A Millenniumi Városközpont kivitelezője, az Arcadom Építőipari Rt. sajtófotó pályázatot hirdet, amelyre kizárólag a Millenniumi Városközponttal valamilyen formában összefüggő fotóval lehet pályázni. A pályázatot a 1095 Budapest, Soroksári út 48. vagy a 1453 Budapest, Pf. 44. postacímre lehet eljuttatni augusztus 23-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.