Klasszikus

Nemcsak pénzt, időt is kapott a Concerto Budapest

2012.05.07. 19:19
Ajánlom
Szőcs Géza államtitkár kutatásai szerint nem 1907, hanem 1896 a zenekar jogelődjének alapítódátuma, mely együttes márciusban 480 milliót kapott a működésre.

"A Filharmóniai Társaság Zenekara mellett ez a második legrégebbi szimfonikus együttesünk, ezért is álltam a zenekar mögé az értékfelismerés és -mentés elvei szerint" - fogalmazott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a hétfőn tartott sajtóeseményen. Dániel István, a Budapesti Posta- és Távirdatisztviselők Ének- és Zeneegyesületének tíz éves évfordulójára készített tanulmányban ezt az évszámot jelöli meg, ami később egy elírás folyamán módosul a téves adatra.

A közelmúltra ugorva, mint az köztudott, a zenekar 2011 decemberében sodródott a megszűnés szélére, amikor Keller András zeneigazgató levelet írt. Mivel érdemi reakció nem érkezett, a hegedűművész-karmester másodszor is tollat ragadott. 2012 februárjában röppent fel a hír, hogy a bajba jutott zenekarok rendkívüli támogatást kapnak, majd márciusban már a konkrét számokról esett szó - amikkel nem mindenki értett egyet. Ekkor a Concerto Budapest 480 millió - ebből tartozásállománya rendezésére 180, működéséhez pedig 300 millió - forintos támogatásban részesült.

Keller András szerint a helyzet abból a hiányosságból fakad, hogy a Magyar Postától 1991-ben a Matáv által átvett zenekar fenntartásának körülményei nem lettek tisztázva a Matáv privatizációjakor. Így fordulhatott elő 1995-ben, a Deutsche Telekom többségi részesedése után nem sokkal, hogy a cég kivonult a zenekar mögül, az állam pedig nem tervezte be az együttes fenntartását az akkori költségvetésbe. A zenekar körül kialakult anomáliát most a Zeneakadémia látszik megoldani, akikkel hosszútávú együttműködést terveznek. Batta András rektor szerint a Zeneakadémia hatalmas fejlesztési projektje az utolsó évébe lépett és mind infrastruktúrájában, mind az előremutató megoldások terén igyekeznek új távlatokat nyitni. "Az intézmény célja az életre nevelés, így ideális lehet a még tanuló és nemrég végzett diákoknak is egy olyan összetételű együttesben gyakorolni, ahol a fiatal és idősebb generáció is képviselteti magát, ráadásul maga a karmester is tanárként nevelte eddig zenekarát. Egyfajta 'zenei inkubátort' szeretnénk létrehozni, melyben egy olyan zenekar működne, ami a karmester és operavizsgákon szereplők méltó partnere is lehet. Természetesen a majd 2013 őszén átadott és felújított Liszt téri Zeneakadémián e mellett teret adunk a zenekar saját célkitűzéseinek is" - fogalmazott Batta András.

Keller András nagy várakozásokkal néz e művészi szövetség elé, csakúgy mint a május 12-én rendezett Végh Sándor Emléknap elé, melyet a Művészetek Palotájában rendeznek. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kezdeményezett Végh Sándor emlékév nyitánya 12-én délelőtt kezdődik a tanítványok - többek között Várjon Dénes, Keller Quartet, Fenyő László - részvételével, míg este a Ránki-Klukon házaspár játszik a Keller András dirigálta Camerata Salzburg élén. Délután öttől a centenárium alkalmából megjelentetett kiadványokat mutatják be: Löwenberg Dániel Véghről írt monográfiáját, a BMC által kiadott, tíz lemezesre tervezett, Végh Sándor magyarországi felvételeinek első két korongját, és a Végh Sándor szoborpályázatra negyven beérkezett pályamű közül huszonnyolcból készített fotóalbumot. Ezt követően egy filmet vetítenek le, melyet az unoka, Batthyány Béla rendezett.

Május 17-én a mester szülővárosában, Kolozsvárott fel is avatják Makkai István győztes pályaművét, a Magyar Opera előcsarnokában, majd az ezt követő hangversenyen a Végh Sándor Díj kitüntetettje - mellyel a Végh-család a fiatal erdélyi muzsikusokat támogatja -, Béres Melinda hegedűművész játszik.

Június 4-én veszi kezdetét a két- vagy háromévente megrendezni kívánt vonósnégyes verseny is, melynek három magyar indulója van. "A négy forduló anyaga nehéz, a verseny megterhelő lesz, de úgy gondoltuk, hogy ha komoly és Végh Sándorhoz méltó versenyt szeretnénk rendezni, akkor nem adhatjuk alább" - fogalmazott Keller András, a zsűri elnöke. A Márványteremben rendezett fordulókat internetes közvetítésen is követni lehet majd, a döntőre a Müpában június 10-én, a gálakoncertre ugyanitt 11-én kerül sor.

Az idén megkezdte munkáját a Végh Sándor Kamarazene Központ is, mely állandó intézmény és célja az, hogy biztosítsa a folyamatosságot. "Azt szeretnénk elérni, hogy újra nagyszámban rendezzenek kamarakoncerteket és a magyar vonósnégyes tradíció mögött a jelenben és a jövőben is álljon valaki. Sok a lemaradásunk e tekintetben a külföldi zeneélethez képest, de a döntő pillanat elékezett, amikor megfordíthatjuk e tendenciát és utolérhetjük a nemzetközi élvonalat" - mondta Keller.

Szőcs Géza kiemelte, hogy az állam mindent megtett a zenekarokért, de nem lehetnek elégedettek. A jövőről szólva bejelentette, hogy új rendszert dolgoznak ki, melyben az új kategóriákban elfoglalt hely fogja meghatározni a finanszírozást.

Bartók: Duók, km.: Végh Sándor és Alberto Lysy (1:28-tól)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.