Klasszikus

Nemcsak pénzt, időt is kapott a Concerto Budapest

2012.05.07. 19:19
Ajánlom
Szőcs Géza államtitkár kutatásai szerint nem 1907, hanem 1896 a zenekar jogelődjének alapítódátuma, mely együttes márciusban 480 milliót kapott a működésre.

"A Filharmóniai Társaság Zenekara mellett ez a második legrégebbi szimfonikus együttesünk, ezért is álltam a zenekar mögé az értékfelismerés és -mentés elvei szerint" - fogalmazott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a hétfőn tartott sajtóeseményen. Dániel István, a Budapesti Posta- és Távirdatisztviselők Ének- és Zeneegyesületének tíz éves évfordulójára készített tanulmányban ezt az évszámot jelöli meg, ami később egy elírás folyamán módosul a téves adatra.

A közelmúltra ugorva, mint az köztudott, a zenekar 2011 decemberében sodródott a megszűnés szélére, amikor Keller András zeneigazgató levelet írt. Mivel érdemi reakció nem érkezett, a hegedűművész-karmester másodszor is tollat ragadott. 2012 februárjában röppent fel a hír, hogy a bajba jutott zenekarok rendkívüli támogatást kapnak, majd márciusban már a konkrét számokról esett szó - amikkel nem mindenki értett egyet. Ekkor a Concerto Budapest 480 millió - ebből tartozásállománya rendezésére 180, működéséhez pedig 300 millió - forintos támogatásban részesült.

Keller András szerint a helyzet abból a hiányosságból fakad, hogy a Magyar Postától 1991-ben a Matáv által átvett zenekar fenntartásának körülményei nem lettek tisztázva a Matáv privatizációjakor. Így fordulhatott elő 1995-ben, a Deutsche Telekom többségi részesedése után nem sokkal, hogy a cég kivonult a zenekar mögül, az állam pedig nem tervezte be az együttes fenntartását az akkori költségvetésbe. A zenekar körül kialakult anomáliát most a Zeneakadémia látszik megoldani, akikkel hosszútávú együttműködést terveznek. Batta András rektor szerint a Zeneakadémia hatalmas fejlesztési projektje az utolsó évébe lépett és mind infrastruktúrájában, mind az előremutató megoldások terén igyekeznek új távlatokat nyitni. "Az intézmény célja az életre nevelés, így ideális lehet a még tanuló és nemrég végzett diákoknak is egy olyan összetételű együttesben gyakorolni, ahol a fiatal és idősebb generáció is képviselteti magát, ráadásul maga a karmester is tanárként nevelte eddig zenekarát. Egyfajta 'zenei inkubátort' szeretnénk létrehozni, melyben egy olyan zenekar működne, ami a karmester és operavizsgákon szereplők méltó partnere is lehet. Természetesen a majd 2013 őszén átadott és felújított Liszt téri Zeneakadémián e mellett teret adunk a zenekar saját célkitűzéseinek is" - fogalmazott Batta András.

Keller András nagy várakozásokkal néz e művészi szövetség elé, csakúgy mint a május 12-én rendezett Végh Sándor Emléknap elé, melyet a Művészetek Palotájában rendeznek. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kezdeményezett Végh Sándor emlékév nyitánya 12-én délelőtt kezdődik a tanítványok - többek között Várjon Dénes, Keller Quartet, Fenyő László - részvételével, míg este a Ránki-Klukon házaspár játszik a Keller András dirigálta Camerata Salzburg élén. Délután öttől a centenárium alkalmából megjelentetett kiadványokat mutatják be: Löwenberg Dániel Véghről írt monográfiáját, a BMC által kiadott, tíz lemezesre tervezett, Végh Sándor magyarországi felvételeinek első két korongját, és a Végh Sándor szoborpályázatra negyven beérkezett pályamű közül huszonnyolcból készített fotóalbumot. Ezt követően egy filmet vetítenek le, melyet az unoka, Batthyány Béla rendezett.

Május 17-én a mester szülővárosában, Kolozsvárott fel is avatják Makkai István győztes pályaművét, a Magyar Opera előcsarnokában, majd az ezt követő hangversenyen a Végh Sándor Díj kitüntetettje - mellyel a Végh-család a fiatal erdélyi muzsikusokat támogatja -, Béres Melinda hegedűművész játszik.

Június 4-én veszi kezdetét a két- vagy háromévente megrendezni kívánt vonósnégyes verseny is, melynek három magyar indulója van. "A négy forduló anyaga nehéz, a verseny megterhelő lesz, de úgy gondoltuk, hogy ha komoly és Végh Sándorhoz méltó versenyt szeretnénk rendezni, akkor nem adhatjuk alább" - fogalmazott Keller András, a zsűri elnöke. A Márványteremben rendezett fordulókat internetes közvetítésen is követni lehet majd, a döntőre a Müpában június 10-én, a gálakoncertre ugyanitt 11-én kerül sor.

Az idén megkezdte munkáját a Végh Sándor Kamarazene Központ is, mely állandó intézmény és célja az, hogy biztosítsa a folyamatosságot. "Azt szeretnénk elérni, hogy újra nagyszámban rendezzenek kamarakoncerteket és a magyar vonósnégyes tradíció mögött a jelenben és a jövőben is álljon valaki. Sok a lemaradásunk e tekintetben a külföldi zeneélethez képest, de a döntő pillanat elékezett, amikor megfordíthatjuk e tendenciát és utolérhetjük a nemzetközi élvonalat" - mondta Keller.

Szőcs Géza kiemelte, hogy az állam mindent megtett a zenekarokért, de nem lehetnek elégedettek. A jövőről szólva bejelentette, hogy új rendszert dolgoznak ki, melyben az új kategóriákban elfoglalt hely fogja meghatározni a finanszírozást.

Bartók: Duók, km.: Végh Sándor és Alberto Lysy (1:28-tól)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.