Klasszikus

Német requiem a Gödöllői Szimfonikusokkal

2005.10.27. 00:00
Ajánlom
Különleges hangversenyre készül a Gödöllői Szimfonikus Zenekar. 2005. október 30-án, vasárnap este a gödöllői Szent István Egyetem aulájában Brahms Német requiemjét adják elő Csurgó Tamás vezényletével, s az est két énekes szólistája Herczenik Anna és Busa Tamás.

Az együttes életében mérföldkőnek számít ez az őszi koncert, mivel Brahms halotti miséje először szerepel a repertoárjukon, ráadásul a zenekarnak ez az első közös fellépése az Antal Mátyás vezette Nemzeti Énekkarral.

A gödöllői együttes lassan már negyedszázados múltra tekinthet vissza, hiszen először 1981 decemberében gyűlt össze a Frédéric Chopin Zeneiskola mindössze nyolc főt számláló tanári kamarazenekara, hogy barokk muzsikával gazdagítsa a karácsonyi programot. Az azóta eltelt évtizedek alatt a társulat a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő csapattá vált, amely nem csak a hangversenyhallgatóknak, hanem a zenekari tagoknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt. Az együttes már több mint tíz esztendeje nyaranta zenekari kurzusokon vesz részt, ahol a muzsikusok neves vendégkarmesterek irányításával dolgoznak. A zenekar élére 1995-ben került Horti Gábor, s dirigensi munkásságának köszönhetően az együttes elindult a hivatalos zenekarrá válás útján.

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar első saját CD-je 1997-ben jelent meg, címe a XVIII. századi udvari muzsika, s az albumon Mozart, Haydn, Dittesdorf és Csermák művek kaptak helyet Horti Gábor vezényletével. A következő lemez, amelynek karmestere Bali János, Druschetzky és Zimmermann kompozíciókból válogat, s címe: A bécsi klasszikus szimfónia Magyarországon. A felvételek is tükrözik, hogy az együttes rendhagyó repertoárral rendelkezik, s a hivatásos zenekarok profi színvonalán játszik – nem véletlen, hogy a gödöllői társulat felkérését kiváló művészek és vendégkarmesterek is szívesen elfogadják. Rendszeresen koncertezik velük Gál Tamás, vezényelte őket már Medveczky Ádám, Horváth Gábor, s olyan szólisták is pódiumra lépnek náluk, mint Bazsinka Zsuzsanna, Cserna Ildikó, Mészöly Katalin, Wiedemann Bernadett, Albert Tamás, Fokanov Anatolij, Molnár András, Rácz István és Sólyom-Nagy Máté.

Az együttes rendszeresen nagy sikerű koncerteket ad a Gödöllői Királyi Kastély színpadán, s az utóbbi esztendőkben olyan darabokat is műsorra tűzött, mint Bach János passiója, Karácsonyi oratóriuma, Orff Carmina buranája vagy Verdi Requiemje. Az együttes állandó koncertmestere 2001 óta Juniki Spartakus, aki korábban az osztrák Salzburger Kammerphilharmonie együttesében vendégszerepelt rendszeresen, s jelenleg a gödöllői együttes mellett a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok koncertmestere. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar két esztendővel ezelőtt átvehette a „Gödöllő Kultúrájáért” díjat, 2003 nyarán pedig hosszú távú közszolgálati megállapodást kötött Gödöllő Város Önkormányzatával. 2003 júliusától a zenekar önálló intézményként folytatja munkáját. A mindeddig jogi hátteret biztosító Frédéric Chopin Zeneiskola feladatait a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány vette át, s az új intézmény előtt új távlatok nyíltak meg.

Az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy az együttes hivatásos önkormányzati zenekarrá fejlődjön, s ezen az úton mérföldkőnek számít a 2005. október 30-i koncert, amelyen Brahms Német requiemje hangzik fel. Az est karmestere Csurgó Tamás, aki a Zeneakadémián először, 1987-ben – Friedrich Ádám növendékeként – kürt szakon diplomázott. Még ebben az esztendőben a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz került, ahol azóta kürtösként, két esztendeje pedig művészeti titkárként is dolgozik. A Zeneakadémia karmester szakára 1996-ban nyert felvételt, ahol Lukács Ervin és Gál Tamás voltak tanárai, de többször részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusain is. Diplomakoncertjén, 2001-ben a MÁV Szimfonikusokat vezényelte – ennek az együttesnek azóta többször is a karmesteri dobogójára állhatott már. Saját társulata mellett a Magyar Telecom, a Miskolci, a Győri Szimfonikus Zenekart, a budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikust Zenekart, valamint a Bombay Chamber Orchestrát is vezényelte már. Operadirigensként is bemutatkozhatott: az Erkel Színházban irányításával hangzott fel Kacsóh Pongrác János vitéze. Csurgó Tamás rendszeresen dolgozik a Gödöllői Szimfonikus Zenekarral, emellett pedig most ősszel a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar vezető karmesteri posztját is elnyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.