Klasszikus

Német requiem a Gödöllői Szimfonikusokkal

2005.10.27. 00:00
Ajánlom
Különleges hangversenyre készül a Gödöllői Szimfonikus Zenekar. 2005. október 30-án, vasárnap este a gödöllői Szent István Egyetem aulájában Brahms Német requiemjét adják elő Csurgó Tamás vezényletével, s az est két énekes szólistája Herczenik Anna és Busa Tamás.

Az együttes életében mérföldkőnek számít ez az őszi koncert, mivel Brahms halotti miséje először szerepel a repertoárjukon, ráadásul a zenekarnak ez az első közös fellépése az Antal Mátyás vezette Nemzeti Énekkarral.

A gödöllői együttes lassan már negyedszázados múltra tekinthet vissza, hiszen először 1981 decemberében gyűlt össze a Frédéric Chopin Zeneiskola mindössze nyolc főt számláló tanári kamarazenekara, hogy barokk muzsikával gazdagítsa a karácsonyi programot. Az azóta eltelt évtizedek alatt a társulat a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő csapattá vált, amely nem csak a hangversenyhallgatóknak, hanem a zenekari tagoknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt. Az együttes már több mint tíz esztendeje nyaranta zenekari kurzusokon vesz részt, ahol a muzsikusok neves vendégkarmesterek irányításával dolgoznak. A zenekar élére 1995-ben került Horti Gábor, s dirigensi munkásságának köszönhetően az együttes elindult a hivatalos zenekarrá válás útján.

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar első saját CD-je 1997-ben jelent meg, címe a XVIII. századi udvari muzsika, s az albumon Mozart, Haydn, Dittesdorf és Csermák művek kaptak helyet Horti Gábor vezényletével. A következő lemez, amelynek karmestere Bali János, Druschetzky és Zimmermann kompozíciókból válogat, s címe: A bécsi klasszikus szimfónia Magyarországon. A felvételek is tükrözik, hogy az együttes rendhagyó repertoárral rendelkezik, s a hivatásos zenekarok profi színvonalán játszik – nem véletlen, hogy a gödöllői társulat felkérését kiváló művészek és vendégkarmesterek is szívesen elfogadják. Rendszeresen koncertezik velük Gál Tamás, vezényelte őket már Medveczky Ádám, Horváth Gábor, s olyan szólisták is pódiumra lépnek náluk, mint Bazsinka Zsuzsanna, Cserna Ildikó, Mészöly Katalin, Wiedemann Bernadett, Albert Tamás, Fokanov Anatolij, Molnár András, Rácz István és Sólyom-Nagy Máté.

Az együttes rendszeresen nagy sikerű koncerteket ad a Gödöllői Királyi Kastély színpadán, s az utóbbi esztendőkben olyan darabokat is műsorra tűzött, mint Bach János passiója, Karácsonyi oratóriuma, Orff Carmina buranája vagy Verdi Requiemje. Az együttes állandó koncertmestere 2001 óta Juniki Spartakus, aki korábban az osztrák Salzburger Kammerphilharmonie együttesében vendégszerepelt rendszeresen, s jelenleg a gödöllői együttes mellett a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok koncertmestere. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar két esztendővel ezelőtt átvehette a „Gödöllő Kultúrájáért” díjat, 2003 nyarán pedig hosszú távú közszolgálati megállapodást kötött Gödöllő Város Önkormányzatával. 2003 júliusától a zenekar önálló intézményként folytatja munkáját. A mindeddig jogi hátteret biztosító Frédéric Chopin Zeneiskola feladatait a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány vette át, s az új intézmény előtt új távlatok nyíltak meg.

Az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy az együttes hivatásos önkormányzati zenekarrá fejlődjön, s ezen az úton mérföldkőnek számít a 2005. október 30-i koncert, amelyen Brahms Német requiemje hangzik fel. Az est karmestere Csurgó Tamás, aki a Zeneakadémián először, 1987-ben – Friedrich Ádám növendékeként – kürt szakon diplomázott. Még ebben az esztendőben a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz került, ahol azóta kürtösként, két esztendeje pedig művészeti titkárként is dolgozik. A Zeneakadémia karmester szakára 1996-ban nyert felvételt, ahol Lukács Ervin és Gál Tamás voltak tanárai, de többször részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusain is. Diplomakoncertjén, 2001-ben a MÁV Szimfonikusokat vezényelte – ennek az együttesnek azóta többször is a karmesteri dobogójára állhatott már. Saját társulata mellett a Magyar Telecom, a Miskolci, a Győri Szimfonikus Zenekart, a budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikust Zenekart, valamint a Bombay Chamber Orchestrát is vezényelte már. Operadirigensként is bemutatkozhatott: az Erkel Színházban irányításával hangzott fel Kacsóh Pongrác János vitéze. Csurgó Tamás rendszeresen dolgozik a Gödöllői Szimfonikus Zenekarral, emellett pedig most ősszel a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar vezető karmesteri posztját is elnyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.