Klasszikus

Német vagy oszták volt Mozart?

2003.08.11. 00:00
Ajánlom
A kérdés butaságnak tűnik, pedig nemrégiben egy televíziós műsor kapcsán a kérdés komoly hullámokat vert fel Ausztriában - még a németországi osztrák nagykövet is állást foglalt e rendkívül fontos ügyben.

A bomba akkor robbant, amikor a ZDF német televízió egy közönségszavazásos műsorához összeállította és nyilvánosságra hozta a "300 legnagyobb német" nevét - s a listán a salzburgi mester neve is szerepelt.

Több se kellett az osztrákoknak: a Kronenzeitung előbb költői kérdést tett fel olvasóinak ("Mióta német Mozart?"), majd címoldalon, öles betűkkel tudatta a készülő nemzeti tragédiát: "A németek a mi Mozartunkat akarják!". A Kurier - csak némileg szelídebben - tudatos provokációról beszélt. Chrstian Prosl, Ausztria németországi nagykövete pedig "megfontolatlan nacionalizmusról" beszélt Berlinben.

Guido Knopp, a ZDF szerkesztője így védekezett: "Mi a történelmi német birodalom határait és az elsődlegesen beszélt nyelvet vettük figyelembe a lista összeállításakor. A múlt századi Brockhaus-lexikonban Mozart németként szerepel, sőt Mozart maga is "teutscher"-ként identifikálta magát - miért nem tarthatjuk akkor mi is az egyik legnagyobb németnek?"

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.