Klasszikus

Nemmers Zeneszerzői Díjat nyert Oliver Knussen

2006.05.04. 00:00
Ajánlom
A brit zeneszerzőnek a chicagói Northwestern University School of Music 100,000 dollár értékű Michael Ludwig Nemmers díját ítélték oda. A zsűri Knussen változatos szerzeményeit, azok zenei hatását, valamint karmesteri és oktatói munkásságát ismerte el.

A kétévente átadott díjat 2004-ben alapították klasszikus zenei komponisták számára, akkor John Adams különböző stílusokat ötvöző műveit honorálta a háromtagú zsűri. A pénzdíj mellett a zeneszerző egy művét bemutatja a Chicagói Szimfonikus Zenekar, Knussen egyik szerzeményét a 2007/8-as szezonban fogják játszani.

Oliver Knussen 1952-ben Glasgowban született, majd Londonba költözött, ahol édesapja a Londoni Szimfonikus Zenekar bőgő szólamvezetője volt. 16 évesen már vezényelte a zenekart, saját I. Szimfóniáját adták elő. John Lambertnél kezdett zeneszerzést tanulni, majd a bostoni Tanglewood Music Centerben Gunther Schullernél folytatta tanulmányait. II. Szimfóniája 1971-ben Margaret Grant Díjat nyert, III. Szimfóniáját Európában és Amerikában számos alkalommal játszották, többek közt Vladimir Ashkenazy, Andrew Davis, André Previn, Simon Rattle, Esa Pekka-Salonen és Gunther Schuller vezényletével.

A nyolcvanas években Nagy-Britanniába visszatérve írta meg két operáját, "Where the Wild Things Are" és "Higglety Pigglety Pop" címmel, amik révén a kortárs brit zeneirodalom egyik vezető alakjává vált. Az Aldeburgh-i Fesztivál művészeti vezetését 1983-tól másfél évtizeden át látta el, vendégkarmesterként közreműködött többek közt a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekaránál, a Skót Kamarazenekarnál és a BBC Szimfonikus Zenekarnál. 1995-ben a Deutsche Gramophonnal szintén karmesterként kötött exkluzív szerződést 20. századi művek, köztük saját szerzeményeinek felvételéről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.