Klasszikus

Nemmers Zeneszerzői Díjat nyert Oliver Knussen

2006.05.04. 00:00
Ajánlom
A brit zeneszerzőnek a chicagói Northwestern University School of Music 100,000 dollár értékű Michael Ludwig Nemmers díját ítélték oda. A zsűri Knussen változatos szerzeményeit, azok zenei hatását, valamint karmesteri és oktatói munkásságát ismerte el.

A kétévente átadott díjat 2004-ben alapították klasszikus zenei komponisták számára, akkor John Adams különböző stílusokat ötvöző műveit honorálta a háromtagú zsűri. A pénzdíj mellett a zeneszerző egy művét bemutatja a Chicagói Szimfonikus Zenekar, Knussen egyik szerzeményét a 2007/8-as szezonban fogják játszani.

Oliver Knussen 1952-ben Glasgowban született, majd Londonba költözött, ahol édesapja a Londoni Szimfonikus Zenekar bőgő szólamvezetője volt. 16 évesen már vezényelte a zenekart, saját I. Szimfóniáját adták elő. John Lambertnél kezdett zeneszerzést tanulni, majd a bostoni Tanglewood Music Centerben Gunther Schullernél folytatta tanulmányait. II. Szimfóniája 1971-ben Margaret Grant Díjat nyert, III. Szimfóniáját Európában és Amerikában számos alkalommal játszották, többek közt Vladimir Ashkenazy, Andrew Davis, André Previn, Simon Rattle, Esa Pekka-Salonen és Gunther Schuller vezényletével.

A nyolcvanas években Nagy-Britanniába visszatérve írta meg két operáját, "Where the Wild Things Are" és "Higglety Pigglety Pop" címmel, amik révén a kortárs brit zeneirodalom egyik vezető alakjává vált. Az Aldeburgh-i Fesztivál művészeti vezetését 1983-tól másfél évtizeden át látta el, vendégkarmesterként közreműködött többek közt a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekaránál, a Skót Kamarazenekarnál és a BBC Szimfonikus Zenekarnál. 1995-ben a Deutsche Gramophonnal szintén karmesterként kötött exkluzív szerződést 20. századi művek, köztük saját szerzeményeinek felvételéről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.