Klasszikus

Nemzetek találkozása egy lemezfelvételen

2023.05.26. 21:40
Ajánlom
Hét ország neves művészeinek közreműködésével jelenik meg hamarosan az Eduardo Grau, spanyol-argentin zeneszerző műveit bemutató lemez a Naxos Records kiadó gondozásában. A felvételen az Anima Musicae Kamarazenekarhoz kiváló nemzetközi szólisták csatlakoztak.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Önmagában is különleges alkalom, mikor különböző nemzetek, kultúrák találkozásával valósul meg egy ötlet, a 2023 júliusában megjelenő CD viszont más szempontból is ritkaságszámba megy:

az elhangzó versenyművek mindegyike kiadatlan, mind az előadók, mind a hallgatók egy izgalmas zenei felfedezésnek lehetnek a részesei.

A felvételen az Anima Musicae Kamarazenekarhoz kiváló nemzetközi szólisták csatlakoztak: Ana María Valderrama hegedűn, Fabio Banegas zongorán, Szitha Miklós timpanin, Jana Jarkovská fuvolán, David Fons brácsán, és Simon Reitmaier klarinéton adják elő Grau műveit Francisco Varela karmester irányításával.

Az elhangzó négy versenymű szerzője, Eduardo Grau hazájának legjelentősebb komponistái közé sorolható. Spanyolországban született, de nagyon fiatalon Argentínába emigrált, ahol nem más egyengette zeneszerzői útját, mint a szintén spanyol gyökerekkel rendelkező Manuel de Falla.

Grau mindig is hű maradt szülőföldjéhez: műveiben gyakran visszanyúl a spanyol gyökerekhez, zenéjét áthatja a mély, katolikus lelkület.

Főként zenekari és kamaraműveket komponált, de életművében találhatók kórusművek és szólóhangszeres darabok is, több, mint 200 be nem mutatott művét máig az Argentin Katolikus Egyetemen őrzik és kutatják.

GROUP_PICTURE-GrauCD_kredit_HegedusBence4KMediaStudio-213323.jpeg

A lemezen közreműködő művészek (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / 4K Media Studio / Anima Musicae Kamarazenekar)

A lemezen elsőként felcsendülő mű a Concierto de „Yuste” hegedűre, zongorára, timpanira és vonószenekarra. A ritka hangszer-összeállítás szólistái Fabio Banegas, Ana María Valderrama és Szitha Miklós, a nemzetközi zenei élet kiváló művészei. Grau ezúttal is a vallásból merített ihletet: a Szent Jeromos-rendhez tartozó Yuste kolostorhoz kötődik ezen műve.

Hat évvel később született Concertinója brácsára, zongorára és vonószenekarra, mely a komponista legsikeresebb alkotásai közé tartozik. Fabio Banegas zongoraművészhez ezúttal David Fons, generációjának egyik legígéretesebb brácsaművésze csatlakozik.

A harmadik mű is Grau mendozai tartózkodása alatt készült el: a Concierto klarinétra és vonószenekarra újabb oldalát mutatja meg a szerzőnek.

Szinte már-már populáris argentin dallamokat lehet felfedezni, ismert dél-amerikai tánctípusok ritmusai tűnnek fel, melyhez egy összetett, jól átgondolt zeneszerzői rendszer társul.

A virtuóz, kihívásokkal teli versenyművet az osztrák származású Simon Reitmaier szólaltatja meg klarinéton, akinek sokszínű, dinamikus játéka számos kortárs szerzőt megihletett már.

A lemez utolsó darabját a spanyol aranykor költője, Garcilaso de la Vega költeménye ihlette. A La Flor de Gnido fuvolára, zongorára és vonószenekarra írt kompozíció három tételében is tisztán kirajzolódik Grau szisztematikus gondolkodásmódja, és ezúttal sem maradnak el a kihívásokkal teli kadenciák, melyeket a kiváló cseh fuvolaművész, Jana Jarkovská és a korábbi művekben is közreműködő zongoravirtuóz, Fabio Banegas adnak elő.

A hamarosan megjelenő CD-n az Anima Musicae Kamarazenekart a jelentős tapasztalattal rendelkező, világszerte koncertező Francisco Varela dirigálta.

Bizton állítható, hogy a várhatóan júliusban debütáló lemez egy különleges szín lesz a Naxos Records palettáján, és remélhetőleg sokak számára jelent majd kellemes meglepetést Eduardo Grau zenéjének megismerése, a kiváó művészek tolmácsolásában.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Részlet a lemez felvételéből (fotó/forrás: Hegedűs Bence / 4K Media Studio)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Klasszikus hír

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.
Klasszikus ajánló

13 éves az Anima Musicae Kamarazenekar

Ünnepi koncerttel zárja évadát az Anima Musicae Kamarazenekar, az együttes június 20-án ünnepli 13. születésnapját. Egy ígéretes tehetség, a Virtuózokból is ismert Patricija Avšič csatlakozik az együtteshez.
Klasszikus hír

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Klasszikus magazin

Kaleidoszkóp a 20. századból – száz éve született Ligeti György

Nem maradhatott Magyarországon, hát az egész világ megismerte a nevét. Születésének századik évfordulójáról világszerte megemlékeznek a muzsikusok és a zeneszerető közönség. Ligeti Györgyre emlékezünk.