Klasszikus

Nemzetek találkozása egy lemezfelvételen

2023.05.26. 21:40
Ajánlom
Hét ország neves művészeinek közreműködésével jelenik meg hamarosan az Eduardo Grau, spanyol-argentin zeneszerző műveit bemutató lemez a Naxos Records kiadó gondozásában. A felvételen az Anima Musicae Kamarazenekarhoz kiváló nemzetközi szólisták csatlakoztak.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Önmagában is különleges alkalom, mikor különböző nemzetek, kultúrák találkozásával valósul meg egy ötlet, a 2023 júliusában megjelenő CD viszont más szempontból is ritkaságszámba megy:

az elhangzó versenyművek mindegyike kiadatlan, mind az előadók, mind a hallgatók egy izgalmas zenei felfedezésnek lehetnek a részesei.

A felvételen az Anima Musicae Kamarazenekarhoz kiváló nemzetközi szólisták csatlakoztak: Ana María Valderrama hegedűn, Fabio Banegas zongorán, Szitha Miklós timpanin, Jana Jarkovská fuvolán, David Fons brácsán, és Simon Reitmaier klarinéton adják elő Grau műveit Francisco Varela karmester irányításával.

Az elhangzó négy versenymű szerzője, Eduardo Grau hazájának legjelentősebb komponistái közé sorolható. Spanyolországban született, de nagyon fiatalon Argentínába emigrált, ahol nem más egyengette zeneszerzői útját, mint a szintén spanyol gyökerekkel rendelkező Manuel de Falla.

Grau mindig is hű maradt szülőföldjéhez: műveiben gyakran visszanyúl a spanyol gyökerekhez, zenéjét áthatja a mély, katolikus lelkület.

Főként zenekari és kamaraműveket komponált, de életművében találhatók kórusművek és szólóhangszeres darabok is, több, mint 200 be nem mutatott művét máig az Argentin Katolikus Egyetemen őrzik és kutatják.

GROUP_PICTURE-GrauCD_kredit_HegedusBence4KMediaStudio-213323.jpeg

A lemezen közreműködő művészek (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / 4K Media Studio / Anima Musicae Kamarazenekar)

A lemezen elsőként felcsendülő mű a Concierto de „Yuste” hegedűre, zongorára, timpanira és vonószenekarra. A ritka hangszer-összeállítás szólistái Fabio Banegas, Ana María Valderrama és Szitha Miklós, a nemzetközi zenei élet kiváló művészei. Grau ezúttal is a vallásból merített ihletet: a Szent Jeromos-rendhez tartozó Yuste kolostorhoz kötődik ezen műve.

Hat évvel később született Concertinója brácsára, zongorára és vonószenekarra, mely a komponista legsikeresebb alkotásai közé tartozik. Fabio Banegas zongoraművészhez ezúttal David Fons, generációjának egyik legígéretesebb brácsaművésze csatlakozik.

A harmadik mű is Grau mendozai tartózkodása alatt készült el: a Concierto klarinétra és vonószenekarra újabb oldalát mutatja meg a szerzőnek.

Szinte már-már populáris argentin dallamokat lehet felfedezni, ismert dél-amerikai tánctípusok ritmusai tűnnek fel, melyhez egy összetett, jól átgondolt zeneszerzői rendszer társul.

A virtuóz, kihívásokkal teli versenyművet az osztrák származású Simon Reitmaier szólaltatja meg klarinéton, akinek sokszínű, dinamikus játéka számos kortárs szerzőt megihletett már.

A lemez utolsó darabját a spanyol aranykor költője, Garcilaso de la Vega költeménye ihlette. A La Flor de Gnido fuvolára, zongorára és vonószenekarra írt kompozíció három tételében is tisztán kirajzolódik Grau szisztematikus gondolkodásmódja, és ezúttal sem maradnak el a kihívásokkal teli kadenciák, melyeket a kiváló cseh fuvolaművész, Jana Jarkovská és a korábbi művekben is közreműködő zongoravirtuóz, Fabio Banegas adnak elő.

A hamarosan megjelenő CD-n az Anima Musicae Kamarazenekart a jelentős tapasztalattal rendelkező, világszerte koncertező Francisco Varela dirigálta.

Bizton állítható, hogy a várhatóan júliusban debütáló lemez egy különleges szín lesz a Naxos Records palettáján, és remélhetőleg sokak számára jelent majd kellemes meglepetést Eduardo Grau zenéjének megismerése, a kiváó művészek tolmácsolásában.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Részlet a lemez felvételéből (fotó/forrás: Hegedűs Bence / 4K Media Studio)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus hír

Világhírű hegedűszólista, összművészeti estek és a kamarazene legjobbjai szerepelnek a Zeneakadémia őszi programján

Meghirdette őszi szezonját a Zeneakadémia, az intézmény színpadán jövőre is megcsodálhatjuk a hangszeres és énekes muzsika nemzetközi nagyságait, miközben a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak.