Klasszikus

Nemzeti Filharmonikus Zenekar: Ötvennyolc nap az Újvilágban

2003.01.15. 00:00
Ajánlom
Két hónapos amerikai turnéra indul szerdán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ): Kocsis Zoltán és Hamar Zsolt vezényletével harminckilenc koncertet adnak az Egyesült Államokban. Az együttes idén még hosszabb távol-keleti és angliai koncertkörútra is készül, s közben szeptemberig három lemezük jelenik meg.

Kovács Géza, az NFZ igazgatója kérdésünkre elmondta: az együttes - akkor még természetesen Magyar Állami Hangversenyzenekar (ÁHZ) néven - legutóbb 1985-ben járt az Egyesült Államokban. A Columbia művészügynökség még Ferencsik Jánossal tervezte azt a turnét, akinek halála miatt végül Fischer Ádám dirigálta a zenekart a tizennyolc évvel ezelőtti koncerteken. A nyolcvanas évek végén újra felmerült, hogy az együttest meghívják Amerikába, de ez végül szervezési okokból meghiúsult, utána pedig az ÁHZ hosszú évekig tartó pénzügyi és szakmai válságba került. A mostani turnéról - amelyet ugyancsak a Columbia szervez - 1999 szeptemberében írták alá a szerződést.
A koncertkörút "extrahosszúságú lett, aminek az is az oka, hogy újra kell építeni a saját imázsunkat az Egyesült Államokban" - fogalmaz Kovács Géza. A zenekar hangszerei - negyvennyolc hatalmas ládában - már "elrepültek", a muzsikusok pedig szerdán utaznak el az ötvennyolc napos turnéra, s az első koncertet január 17-én, pénteken este adják Las Vegasban. A koncertkörút első részében a nyugati parton maradnak, s többek között Los Angelesben, San Franciscóban, San Diegóban lépnek fel, majd "átköltöznek" a keleti partra. Az egyik legfontosabb koncertnek ígérkezik a február 2-ai, New York-i fellépés, amelynek a Lincoln Centerben található Avery Fisher Hall ad otthont. A koncertkörút New Jersey államban zárul, s a zenekar március 12-én érkezik haza Budapestre. Harmincnyolc városban összesen harminckilenc koncertet adnak, Kocsis Zoltán főzeneigazgató és Hamar Zsolt első állandó karmester vezényletével, Mocsáry Károly zongora- és Hajnóczy Júlia énekművész közreműködésével. Hét különböző koncertprogramot visznek magukkal, amelyeknek gerincét magyar kompozíciók - elsősorban Liszt, Bartók és Kodály művei - alkotják, de olyan, viszonylag ritkán hallható alkotásokat is műsorra tűznek, mint Dvorák III. és Csajkovszkij IV. szimfóniája, Beethoven István király-nyitánya vagy Debussy dalciklusai Kocsis Zoltán hangszerelésében.
Január 20-án a zenekar társintézménye, a Nemzeti Énekkar is útra kel: Tokióba utaznak, ahol - a Japán Filharmonikusokkal, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével - a Carmina Buranát szólaltatják meg a patinás Santori Hallban. Június-júliusban a zenekar is ellátogat Japánba, ahol Kobayashi és Kocsis Zoltán vezényletével turnéznak majd. Ezen a koncertkörúton a többi között Bartók Béla operáját, A kékszakállú herceg várát is előadják - úgy, hogy a címszerepet a fiatal magyar basszista, Palerdi András, Juditot viszont egy japán opera-énekesnő alakítja. Kovács Géza kiemelte még a novemberre tervezett, kéthetes angliai turnét, amelynek szólistája Jandó Jenő zongoraművész lesz.
A hazai és külföldi koncertek mellett az NFZ-nek idén várhatóan három lemeze is megjelenik. Márciusban lesz a bemutatója annak a Debussy-Ravel-albumnak, amelyen jórészt Kocsis Zoltán elmúlt években készült hangszerelései szerepelnek, s amelyet így világpremierként ad ki a Hungaroton. Szeptemberben, ugyancsak a Hungarotonnál egy Bartók-lemez jelenik meg, amelyen a Táncszvit, az Öt magyar népdal és a Concerto lesz hallható. Tavaszra várható még egy dupla koncertlemez, amelynek kiadója a BMC Records.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.