Klasszikus

Nemzeti Filharmonikusok - bővülő repertoár

2003.04.24. 00:00
Ajánlom
Új irányvonalat vesz fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ); az együttes 2003-2004-es szezonjának koncertprogramjában 39 zeneszerző művét játssza.

Kocsis Zoltán, a zenekar főzeneigazgatója és karmestere elmondta: a koncertprogramba igyekezett olyan műveket beválogatni, amelyek ritkán, vagy szinte soha nem hangzanak el a hangversenytermekben, mert előadásuk nagyon nehéz. A főzeneigazgató reméli, nem érheti majd az a vád az együttest, hogy nem játszik elég magyar zenét, és nem elég nyitott a kortárs muzsikára.

Az NFZ 2003-2004-es koncertjein elhangzanak többek között Bartók, Bach, Brahms, Beethoven, George Benjamin, Berlioz, Leonard Bernstein, Csajkovszkij, Dvorák, Leoncavallo, Liszt Ferenc, Mahler, Mendelssohn, Paganini, Prokofjev, Rahmanyinov, Ravel, Schubert, Smetana, Sztravinszkij, Verdi, Wagner és Webern szerzeményei.

A következő szezonban is több neves külföldi és magyar vendég dirigens lép fel a filharmonikusokkal, köztük három francia karmester is az együttes élére áll: Jean-Claude Casadesus, Serge Baudo és a zonogoraművészként is híressé vált Philippe Entremont. A nemzeti zenekar koncertjein közreműködő 45 vendégművész között szerepel Marton Éva, Ionel Pantea és Molnár András énekművész, Salvatore Accardo, Szergej Krilov, Renaud Capucon hegedű-, valamint Ránki Dezső, Jean-Efflam Bavouze és Gianluca Cascioli zongoraművész.

Kovács Géza, a közhasznú társaságként működő zenekar igazgatója szólt arról, hogy a következő évad "különleges élményt" tartogat a zenekar számára, a Vigadó-irodaház lebontása miatt ugyanis augusztusig el kell költözniük eddigi székhelyükről, de még nem tudják, hová.

Jelezte: mivel a Millenniumi Városközpontba tervezett kulturális tömb, azon belül a nemzeti koncertterem átadása a 2004 tavaszára tervezett időponthoz képest várhatóan fél évet csúszik, hosszabb időre kell átmeneti otthonra lelniük.

Költségvetésükkel kapcsolatban megjegyezte: van elegendő pénzük ahhoz, hogy tartsák a színvonalat, de egy körülbelül 100 millió forintos tételről már két éve szakmai vita folyik a zenekar és a minisztérium között. Az NFZ költségvetése megközelíti a 2 milliárd forintot - derült ki az igazgató ismertetéséből

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.