Klasszikus

Nemzeti Filharmonikusok: évadkezdés költözéssel

2003.10.02. 00:00
Ajánlom
Költözéssel kezdték az évadot a Nemzeti Filharmonikusok. Mivel eddigi székhelyüket, a Vörösmarty téri irodaházat hamarosan lebontják, leendő otthonuk pedig – a Nemzeti Koncerttermet is magában foglaló, most épülő Kulturális Tömbben – leghamarabb egy év múlva készül el, az átmeneti időszakban két helyszínen folytatják munkájukat.

A zenekar, az énekkar és a kottatár a Magyar Kultúra Alapítvány várbeli, Szentháromság téri épületébe költözött, a menedzsment pedig a Váci utcai Fontana Irodaházban kapott helyet, ahol a régi telefonszámokon és e-mail címeken lehet elérni őket.

A zenekar pénteken este a Zeneakadémián tartja idei első bérleti hangversenyét. A Hamar Zsolt vezényelte koncerten csupa Rahmanyinov-mű hangzik el. A program különlegességének ígérkezik az orosz komponista hét dalának Kocsis Zoltán által zenekarra hangszerelt változata, melynek szólistája a tavalyi sikeres vendégszereplése után az együttessel immár másodízben fellépő, belgrádi születésű kitűnő fiatal tenorista, Zoran Todorovich. Ezen az estén adják át a kitüntető címet a zenekar által, titkos szavazással az „Év Művészének” választott Klepoch Ernő brácsaművésznek, illetve a kórusból az „Év Énekesének” választott Háy Ervinné Bartos Évának, az alt szólam tagjának.

Két nappal később, vasárnap délelőtt 11 órakor, a Millenáris Teátrumban ugyancsak Hamar Zsolt irányításával kerül sor a Nemzeti Filharmonikusok általa szerkesztett, „Ez mind zene” című ifjúsági sorozatának első hangversenyére, amely a költészet és a zene kapcsolatát járja körül. A számos példával illusztrált műsor Lassustól Kodályig és Schuberttől Petrovics Emilig különböző korok zeneszerzőinek műveit idézi fel. Az ifjú hallgatóságot az előző sorozatok népszerű műsorvezető-párosa, Geszti Péter és Batta András kalauzolja végig a változatos műsoron. A koncertre 900 forintos egységáron, korlátozott számban még válthatók jegyek a nagyobb jegyirodákban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.