Klasszikus

Nemzeti Filharmonikusok: évadkezdés költözéssel

2003.10.02. 00:00
Ajánlom
Költözéssel kezdték az évadot a Nemzeti Filharmonikusok. Mivel eddigi székhelyüket, a Vörösmarty téri irodaházat hamarosan lebontják, leendő otthonuk pedig – a Nemzeti Koncerttermet is magában foglaló, most épülő Kulturális Tömbben – leghamarabb egy év múlva készül el, az átmeneti időszakban két helyszínen folytatják munkájukat.

A zenekar, az énekkar és a kottatár a Magyar Kultúra Alapítvány várbeli, Szentháromság téri épületébe költözött, a menedzsment pedig a Váci utcai Fontana Irodaházban kapott helyet, ahol a régi telefonszámokon és e-mail címeken lehet elérni őket.

A zenekar pénteken este a Zeneakadémián tartja idei első bérleti hangversenyét. A Hamar Zsolt vezényelte koncerten csupa Rahmanyinov-mű hangzik el. A program különlegességének ígérkezik az orosz komponista hét dalának Kocsis Zoltán által zenekarra hangszerelt változata, melynek szólistája a tavalyi sikeres vendégszereplése után az együttessel immár másodízben fellépő, belgrádi születésű kitűnő fiatal tenorista, Zoran Todorovich. Ezen az estén adják át a kitüntető címet a zenekar által, titkos szavazással az „Év Művészének” választott Klepoch Ernő brácsaművésznek, illetve a kórusból az „Év Énekesének” választott Háy Ervinné Bartos Évának, az alt szólam tagjának.

Két nappal később, vasárnap délelőtt 11 órakor, a Millenáris Teátrumban ugyancsak Hamar Zsolt irányításával kerül sor a Nemzeti Filharmonikusok általa szerkesztett, „Ez mind zene” című ifjúsági sorozatának első hangversenyére, amely a költészet és a zene kapcsolatát járja körül. A számos példával illusztrált műsor Lassustól Kodályig és Schuberttől Petrovics Emilig különböző korok zeneszerzőinek műveit idézi fel. Az ifjú hallgatóságot az előző sorozatok népszerű műsorvezető-párosa, Geszti Péter és Batta András kalauzolja végig a változatos műsoron. A koncertre 900 forintos egységáron, korlátozott számban még válthatók jegyek a nagyobb jegyirodákban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.