Klasszikus

Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál

2003.05.09. 00:00
Ajánlom
A május 10-én este 8 órakor kezdődő, idén második alkalommal megrendezésre kerülő gitárfesztivál célja, hogy a műfajokat áthidalva, magára a rendkívül sokoldalú hangszerre fókuszálja a közönség figyelmét.

Szabó Sándor, a fesztivál ötletgazdája és partnerszervezője hazánkban a különleges hangolású és kialakítású gitárok legeredetibb megszólaltatója. 16 húros hangszereivel, jellegzetes hangzásával és kompozícióival a nemzetközi akusztikus gitárvilág megbecsült művésze lett. Európában majdnem minden országban bemutatkozott, a tengeren túl az Egyesült Államokban és Japánban is koncertezett már.

A fesztivál vendégei:

Bob Bonastre (Franciaország)

A Párizsi jazz-körökben jól ismert muzsikus klasszikus tanulmányok felől közelített az improvizatív stílusok felé. Játékában fontos szerepet kapnak bizonyos afrikai ritmusok, de stílusa szinte minden zenei műfajban alkalmazható.

Claus Boesser Ferrari (Németország)

Zenei pályályát egy Rock and Roll együttesben kezdte 1968-ban. 1972 és '74 között klasszikus gitáron tanult. Elsõ sikereit a Thorin Eichenschild nevű ethno-rockegyüttesben szerezte. Együtt zenélt a woddstocki fesztivál egyik népszerű énekesével, Joan Baezzel.

Tim Sparks (USA)

A fingerstyle gitáros világ egyik legfontosabb figurája. A különböző kultúrákat egy új minőségbe ötvöző muzsikus nemcsak klasszikus témákat, hanem amerikai népi és vallási zenéket is hitelesen tolmácsol hangszerén. Egyik első sikerét Csajkovszkíj Diótörőjének gitárátiratával szerezte 1992-ben, de készített átiratot Bartók Román táncaiból is. Zsidó népzenékből is több albumot is készített. Mindezen nyitottsága mellett egyike a legautentikusabb country blues gitárosoknak is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.