Klasszikus

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

2003.06.21. 00:00
Ajánlom
Idén július 5. és 19. között között kerül megrendezésre Szombathelyen az immár harmincöt éves múlttal rendelkező fesztivál, amelynek programjához az elmúlt évtizedekben olyan művészegyéniségek kapcsolódtak, mint Kocsis Zoltán, Kurtág György vagy Eötvös Péter.

Az idei Szeminárium és Fesztivál középpontjában - az állandó "főszereplő", Bartók Béla művészete mellett - a 80. születésnapját ünneplő Ligeti György életműve áll, mely a koncertek és kurzusok programjában egyaránt helyet kapott.

A 10 különféle kurzusból álló Szeminárium visszatérő tanárai mellett meghívást kaptak más művészek is. Közülük Jonathan Harvey angol zeneszerző nem először jár Szombathelyen. Először jön viszont James Wood, a fiatalabb angol generáció egyik legsokoldalúbb tagja: zeneszerző, karmester és ütőművész. A fúvós hangszerek között idén oboa-kurzus kerül megrendezésre a Németországban élő Lencsés Lajos vezetésével. Az ütőkurzusok új tanára a zeneszerzőként is aktív marimba-szólista, amerikai Gordon Stout. A Szeminárium szerkesztői nagyon fontosnak érezték, hogy erősítsék a kamarazene jelenlétét a rendezvényen, így került be új elemként a Csalog Gábor vezette zongorás kamarazene kurzus mellé a vonós kamarazene- és szólócselló kurzus Déri György vezetésével (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és több kortárs kamaraegyüttes szólistája). Kedvelt kurzusoknak számítanak idén is az ütős kurzusok az Amadinda Ütőegyüttes tagjaival, a zongora kurzusok Florent Boffard és Eckhardt Gábor vezetésével, ill. Csengery Adrienne énekkurzusa. A számítógépes zeneszerzés kurzus a legújabb technikák iránt vonzódó növendékek számára jelent csemegét.

A Fesztivál koncertjeinek sorát a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Jeney Zoltán 60 éves születésnapja tiszteletére rendezett hangversenye nyitja, melyen a zeneszerző egy magyarországi bemutatója is felhangzik. A kurzusokon tanító művésztanárok koncertjei mellett az ensemble programok megszólaltatásában a Szeminárium és Fesztivál ún. rezidens együttese, a legkiválóbb fiatal magyar művészekből álló UMZE Kamaraegyüttes vesz részt, akik két hangversenyt adnak kortárs magyar szerzők és a szemináriumon tanító zeneszerző tanárok műveiből. A már hagyománnyá vált autentikus magyar népzenei esten az Ökrös Együttes közreműködik, illetve kísérleti programként Szakcsi Lakatos György és Kathy Horváth Lajos kortárs improvizációs koncertje lesz hallható. A zárókoncerten a Magyar Rádió Énekkara ad egy a cappella hangversenyt Bartók, Ligeti és kortárs szerzők műveiből Ligeti György születésnapja tiszteletére.

A szervezők és a programszerkesztő bizottság idén is komplex program kialakítására törekedett, így zenetudományi előadásokkal és operafilm vetítésekkel egészül ki a program.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.