Klasszikus

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

2006.07.06. 00:00
Ajánlom
Ettől az évtől kezdve a Filharmónia Budapest Kht. szervezi a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált, amelyre huszonkettedik alkalommal kerül sor július 8. és 22. között.

A Bartók-emlékévben különösen rangos, gazdag és változatos a szeminárium és fesztivál programja – talán még soha nem volt lehetőség arra, hogy Bartók Béla életművét ilyen mélységben és gazdagságban mutassák fel a rendezvény keretében. A szeminárium tanárai (Peskó Zoltán, Pauk György, Johannes Schöllhorn, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Rohmann Imre, Várjon Dénes, stb.), a közreműködő művészek (többek között Perényi Miklós, Hadady László, a Bartók, a Kodály és az Auer Vonósnégyes, a Győri Leánykar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Énekkar, Binder Károly, Borbály Mihály vagy Szvorák Kati), a zenetudományi előadások (Somfai László, Vikárius László, Szabó Miklós), a kirándulások, vetítések, népzenei és jazz-koncertek számtalan élményt ígérnek. A fesztiválon elhangzanak a nagy vokális-zenekari művek (Cantata profana, A kékszakállú herceg vára), Bartók valamennyi kórusműve, valamennyi vonósnégyese, továbbá zenekari, kamara- és szólóművek.

A „Bartók - új zene” mottóval szervezett Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kurzusok, koncertek, műhelytanácskozások, előadások, kiállítások, és más, tematikusan illeszkedő művészeti és tudományos programok együttese, amelynek középpontjában Bartók Béla életműve áll. A rendezvény a névadó zeneszerző életművét az egykori kortársak, valamint a következő alkotó nemzedékek művészetével, az új zene értékeivel együtt dolgozza fel.

A Bartók Szemináriumot 1967-ben Budapesten alapították, 1977 óta Szombathelyen működik. A rendezvény 1985-ben megújult, fesztivállá bővült, felvette a „Bartók - Új Zene” mottót és mára Magyarország egyik legfontosabb zenei eseményévé vált. 1996-ban az alapítóhoz és a rendező intézményhez csatlakozott a társadalmi hátteret, támogatást nyújtó Baráti Kör, mely azóta is működik. 1990-től az Interart Festivalcenter, majd 2000-től 2005 végéig a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht, 2006-tól pedig a Filharmónia Budapest- és Nyugat Dunántúl Kht. szervezi a rendezvényt.

A Szeminárium és Fesztivál szereplői magyar és külföldi művészek, művésztanárok, együttesek. A rendezvény színvonalát olyan kiváló művészek fémjelezték az elmúlt évtizedekben, mint Kocsis Zoltán és Eötvös Péter, Kurtág György vagy az Amadinda Ütőegyüttes. A rendezvény különlegessége, hogy a koncertek és mesterkurzusok (pl. zongora, kamarazene, ének, zeneszerzés, számítógépes zene, karmester) mellett zenetudományi előadásokból, népzenei programokból és egyéb évenként változó kiegészítő programokból áll (film, kiállítás, kerek-asztal beszélgetések stb.). A fiatal muzsikusok és a zenei intézmények tanulói Bartók zenéje mellett az általános zenei képzésből hiányzó huszadik századi és kortárszenei repertoárt, valamint annak speciális hangszerkezelési technikáit sajátíthatják el.

A szeminárium a művészeti akadémiák felsőfokú szakképzési programját kiegészítve működik mint művészi és (2004-től már mint akkreditált) pedagógiai továbbképzés. A fesztivál fontos szerepet tölt be a hazai közművelődésben, valamint a nemzetközi kulturális együttműködés területén.

A részletes program és további információk az alábbi honlapon olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.