Klasszikus

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

2006.07.06. 00:00
Ajánlom
Ettől az évtől kezdve a Filharmónia Budapest Kht. szervezi a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált, amelyre huszonkettedik alkalommal kerül sor július 8. és 22. között.

A Bartók-emlékévben különösen rangos, gazdag és változatos a szeminárium és fesztivál programja – talán még soha nem volt lehetőség arra, hogy Bartók Béla életművét ilyen mélységben és gazdagságban mutassák fel a rendezvény keretében. A szeminárium tanárai (Peskó Zoltán, Pauk György, Johannes Schöllhorn, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Rohmann Imre, Várjon Dénes, stb.), a közreműködő művészek (többek között Perényi Miklós, Hadady László, a Bartók, a Kodály és az Auer Vonósnégyes, a Győri Leánykar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Énekkar, Binder Károly, Borbály Mihály vagy Szvorák Kati), a zenetudományi előadások (Somfai László, Vikárius László, Szabó Miklós), a kirándulások, vetítések, népzenei és jazz-koncertek számtalan élményt ígérnek. A fesztiválon elhangzanak a nagy vokális-zenekari művek (Cantata profana, A kékszakállú herceg vára), Bartók valamennyi kórusműve, valamennyi vonósnégyese, továbbá zenekari, kamara- és szólóművek.

A „Bartók - új zene” mottóval szervezett Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kurzusok, koncertek, műhelytanácskozások, előadások, kiállítások, és más, tematikusan illeszkedő művészeti és tudományos programok együttese, amelynek középpontjában Bartók Béla életműve áll. A rendezvény a névadó zeneszerző életművét az egykori kortársak, valamint a következő alkotó nemzedékek művészetével, az új zene értékeivel együtt dolgozza fel.

A Bartók Szemináriumot 1967-ben Budapesten alapították, 1977 óta Szombathelyen működik. A rendezvény 1985-ben megújult, fesztivállá bővült, felvette a „Bartók - Új Zene” mottót és mára Magyarország egyik legfontosabb zenei eseményévé vált. 1996-ban az alapítóhoz és a rendező intézményhez csatlakozott a társadalmi hátteret, támogatást nyújtó Baráti Kör, mely azóta is működik. 1990-től az Interart Festivalcenter, majd 2000-től 2005 végéig a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht, 2006-tól pedig a Filharmónia Budapest- és Nyugat Dunántúl Kht. szervezi a rendezvényt.

A Szeminárium és Fesztivál szereplői magyar és külföldi művészek, művésztanárok, együttesek. A rendezvény színvonalát olyan kiváló művészek fémjelezték az elmúlt évtizedekben, mint Kocsis Zoltán és Eötvös Péter, Kurtág György vagy az Amadinda Ütőegyüttes. A rendezvény különlegessége, hogy a koncertek és mesterkurzusok (pl. zongora, kamarazene, ének, zeneszerzés, számítógépes zene, karmester) mellett zenetudományi előadásokból, népzenei programokból és egyéb évenként változó kiegészítő programokból áll (film, kiállítás, kerek-asztal beszélgetések stb.). A fiatal muzsikusok és a zenei intézmények tanulói Bartók zenéje mellett az általános zenei képzésből hiányzó huszadik századi és kortárszenei repertoárt, valamint annak speciális hangszerkezelési technikáit sajátíthatják el.

A szeminárium a művészeti akadémiák felsőfokú szakképzési programját kiegészítve működik mint művészi és (2004-től már mint akkreditált) pedagógiai továbbképzés. A fesztivál fontos szerepet tölt be a hazai közművelődésben, valamint a nemzetközi kulturális együttműködés területén.

A részletes program és további információk az alábbi honlapon olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.