Klasszikus

Nemzetközi csellófesztivál Moszkvában

2008.02.25. 00:00
Ajánlom
A Moszkvai Filharmonikusok kezdeményezésére csellófesztivált rendeznek Moszkvában a világhírű gordonkaművész, Msztyiszlav Rosztropovics emlékére február 19. és 28. között.

Az bő egyhetes esemény művészeti vezetője az új orosz csellistageneráció egyik legjelesebbje, Borisz Adrianov, aki maga is fellép a fesztiválon. A hangversenyeknek a moszkvai konzervatórium kis- és nagyterme ad otthont.

A nyitó koncertet az olasz Giovanni Sollima adta, aki jazzt, rockot, elektronikus és minimalista zenét egyaránt játszik. A fesztiválon kétszer lép fel, műsorán saját művei, az L.B. Files és a L'interpretazione dei sogni mellett a Rokokó variációk, valamint Marin Marais egy gordonkaszvitje szerepel.

Különleges esemény volt a Berlini Filharmonikusok 12 csellistájának koncertje február 24-én, ahol az 1972-ben alakult együttes ez alkalommal Boris Blacher és Iannis Xenakis művei mellett Astor Piazzolla, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Giuseppe Verdi, Dmitrij Sosztakovics darabjait játszotta.

Február 26-án Borisz Adrianov és Alekszander Knyazev adnak hangversenyt, és a közreműködők között megtalálhatjuk Jelena Revics, Nikita Borisoglebsky, Sergei Dogadin (hegedű), Pjotr Dmitrijev (zongora) nevét is. A hangverseny programján Rosztropovics repertoárjáról ismert Mozart- és Schubert-művek szerepelnek.

A fesztivált záró gálakoncerten, febrár 28-án Rogyion Scsedrin Hamlet-balladáját és a Rosztropovics 70. születésnapjára írt Szlava, Szlava című zenekari darabot, Krzysztof Penderecki három csellóra írt Concerto Grossóját hallhatja a közönség Penderecki vezényletével, David Geringas, Tatjana Vasziljeva and Boris Adrianov közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.