Klasszikus

Nemzetközi csellófesztivál Moszkvában

2008.02.25. 00:00
Ajánlom
A Moszkvai Filharmonikusok kezdeményezésére csellófesztivált rendeznek Moszkvában a világhírű gordonkaművész, Msztyiszlav Rosztropovics emlékére február 19. és 28. között.

Az bő egyhetes esemény művészeti vezetője az új orosz csellistageneráció egyik legjelesebbje, Borisz Adrianov, aki maga is fellép a fesztiválon. A hangversenyeknek a moszkvai konzervatórium kis- és nagyterme ad otthont.

A nyitó koncertet az olasz Giovanni Sollima adta, aki jazzt, rockot, elektronikus és minimalista zenét egyaránt játszik. A fesztiválon kétszer lép fel, műsorán saját művei, az L.B. Files és a L'interpretazione dei sogni mellett a Rokokó variációk, valamint Marin Marais egy gordonkaszvitje szerepel.

Különleges esemény volt a Berlini Filharmonikusok 12 csellistájának koncertje február 24-én, ahol az 1972-ben alakult együttes ez alkalommal Boris Blacher és Iannis Xenakis művei mellett Astor Piazzolla, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Giuseppe Verdi, Dmitrij Sosztakovics darabjait játszotta.

Február 26-án Borisz Adrianov és Alekszander Knyazev adnak hangversenyt, és a közreműködők között megtalálhatjuk Jelena Revics, Nikita Borisoglebsky, Sergei Dogadin (hegedű), Pjotr Dmitrijev (zongora) nevét is. A hangverseny programján Rosztropovics repertoárjáról ismert Mozart- és Schubert-művek szerepelnek.

A fesztivált záró gálakoncerten, febrár 28-án Rogyion Scsedrin Hamlet-balladáját és a Rosztropovics 70. születésnapjára írt Szlava, Szlava című zenekari darabot, Krzysztof Penderecki három csellóra írt Concerto Grossóját hallhatja a közönség Penderecki vezényletével, David Geringas, Tatjana Vasziljeva and Boris Adrianov közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.