Klasszikus

Nemzetközi folklórfesztiválok és népművészeti nagyrendezvények

2005.06.16. 00:00
Ajánlom
A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége 1991-ben alakult azzal a céllal, hogy a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel partneri viszonyt kialakítva segítse a fesztiválok együttműködését, a kölcsönös tapasztalatcserét és az érdekképviseletet. A magyarországi szövetség a CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’Arts Traditionnels) nemzetközi szervezet tagja.

A CIOFF 1970 óta az UNESCO szakmai szervezete, s arra hivatott, hogy az UNESCO határozatainak szellemében segítse a hagyományos kultúrák értékeinek megőrzését és terjesztését, különösen nagy hangsúlyt fektetve a szellemi örökség és a folklór (néptánc, népzene, népi mesterségek, szokások, viseletek, rítusok, játékok stb.) területeire, továbbá feladatai közé tartozik a 88 CIOFF tagország folklór életének összefogása és összehangolása. Gyakorlati tevékenysége kiterjed a tagországok együtteseinek nemzetközi utaztatására, nemzetközi csereprogramok szervezésére is. A szervezet több évtizedes munkája során hozzájárult ahhoz, hogy az emberek jobban megismerjék egymás kultúráját, szolgálva a megértést és az egymás iránti toleranciát.

A szervezet rendezvénye volt a 2004-ben Magyarországon megrendezett III. CIOFF World Folkloriada, melyen 74 ország 2500 táncosa vette részt. (www.folkloriada.hu). Ebben az évben is több mint 40 országgal tartja a kapcsolatot a szervezet; több mint 80 külföldi együttest fogad, és 160 hazai együttesnek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A főbb helyszíneken kívül a fesztiválok vendégei több mint 220 kistelepülésen szerepelnek. A Szövetség tagjai úgy vélik, hogy országunk számára az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb „nemzetpropaganda” a nemzetközi kapcsolatoknak ez a formája. Táncoló fiataljaink olyan vidékekre jutnak el, olyan baráti kapcsolatokat alakítanak ki, amelyre a hivatalos propaganda jellegénél fogva nem lenne lehetőségük, a hazánkba érkező vendégek pedig a közvetlen emberi kapcsolatokon keresztül ismerik meg hazánkat. Nagy jelentőségűnek tartják azt is, hogy rendezvényeik megvalósításában több mint 700 „önkéntes” partnerük van: diákok, pedagógusok, nyugdíjasok, akik tolmácsként, csoportkísérőként, ügyelőként segítik a helyi rendezvények megvalósítását.

2005. évi nemzetközi fesztiválok

ORSZÁGOS NEMZETISÉGI FESZTIVÁL
Ráckeve, 2005. április 23–24.

PÜNKÖSDI SOKADALOM
Szentendre- Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2005. május 15–16.

IV. NEMZETKÖZI ÉS REGIONÁLIS FAZEKASFESZTIVÁL
Debrecen, 2005. május 26–29.

SZOMSZÉDOLÁS XV. ORSZÁGOS ÉS NEMZETKÖZI GYERMEK NÉPTÁNCFESZTIVÁL
Debrecen, 2005. május 27–29.

IV. MARTIN GYÖRGY ORSZÁGOS ÉS XXI. SZEGEDI NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁL
Szeged, 2005. június 24–július 2.

”BOLDOGASSZONY VENDÉGSÉG” – A XXI. SZEGEDI NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁL GÁLAMŰSORA
Szeged, Dóm tér, 2005. július 1–2 .

XVI. PÉCSI FOLKNAPOK - NEMZETKÖZI NÉPZENEI FESZTIVÁL
Pécs, 2005. július 1–3.

NÉPTÁNC ÉS NÉPZENEI FESZTIVÁL
Győr. 2005. július 1–3.

DUNAMENTI FOLKLÓRFESZTIVÁL
Baja-Kalocsa-Szekszárd, 2005.július 12–18.

X. NÓGRÁDI NEMZETKÖZI FOLKLÓR FESZTIVÁL
Balassagyarmat, Bánk, Divény, Fülek, Hollókő, Kazár, Losonc, Mihálygerge, Ragyolc, Salgótarján, Somoskő, Szécsény, Szügy, 2005. július 27.–augusztus 1.

XV. CSÁNGÓ FESZTIVÁL, KISEBBSÉGEK FOLKLÓR FESZTIVÁLJA
Jászberény, 2005. augusztus 4–9.

ZEMPLÉNI NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁL
Sátoraljaújhely, 2005. augusztus 15-20.

”KIRÁLYI NAPOK” NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁL
Székesfehérvár, 2005. augusztus 15–20.

25. NEMZETKÖZI FOLKNAPOK
Sárvár 2005. augusztus 16-21.

MESTERSÉGEK ÜNNEPE – AZ ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET FÓRUMA
Budavári Palota és környéke, 2005. augusztus18–21. (Fő téma: a faművesség)

SUMMERFEST NEMZETKÖZI FOLKLÓRFESZTIVÁL ÉS NÉPMŰVÉSZETI VÁSÁR
Százhalombatta–Ráckeve–Tököl, 2005 augusztus 12–21.

XI. MINDEN MAGYAROK FESZTIVÁLJA
Gyula, 2005. augusztus 16–21.

V. NYÍRSÉG NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁL
Nyíregyháza, 2005. augusztus 16–23.

XVII. AGRIA NEMZETKÖZI NÉPTÁNCTALÁLKOZÓ
Eger, 2005. augusztus 21–24.

20. KECSKEMÉTI NÉPZENEI TALÁLKOZÓ
Kecskemét, 2005. szeptember 15–18. (konferencia, mesterkurzus, kiállítás, hagyományőrző bemutatók, rendhagyóórák, táncházak)

X. EURÓPAI BORDALFESZTIVÁL
Pécs, 2005. szeptember 23-25.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.