Klasszikus

Nemzetközi Hárfafesztivál Gödöllőn

2005.10.05. 00:00
Ajánlom
A Gödöllői Grassalkovich-kastély festői szépségű díszterme hetedik alkalommal ad otthont a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak október 8. és 16. között. A rendezvény művészeti vezetője, Vigh Andrea hárfaművész, zeneakadémiai tanár munkájának eredményeként mára a hárfás zenei világ legjelentősebb eseményei közé került a Gödöllőn évente megrendezett fesztivál.

Az idei évben a visegrádi országok művészei adnak hangversenyeket: Vigh Andrea mellett a cseh Jana Bouskova, a szlovák Papp László és a lengyel Anna Sikorzak-Olek hangversenyeit hallgathatja meg a közönség. A koncertsorozatot október 8-án Vigh Andrea hárfaestje nyitja meg, amelynek közreműködője Tokody Ilona, a világhírű szoprán lesz. Idén újabb magyar hárfaművésznő mutatkozik be: Polónyi Ágnes, aki a fiatal generáció egyik legígéretesebb képviselője. A rendezvényt záró gálakoncerten, október 16-án Jana Bousková és Vigh Andrea játszanak versenyműveket a Budapesti Vonósok közreműködésével A fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, amelyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc) segítségével rendezhetnek meg a programsorozat szervezői.

Az első hat éven végigtekintve a szervezők elmondhatják, hogy Gödöllőn évről évre valóban a világ legkiválóbb hárfásai adtak randevút egymásnak, hiszen olyan művészek kápráztatták el a termet szinte valamennyi koncerten zsúfolásig megtöltő közönséget, mint Marielle Nordmann, David Watkins, Jana Bouskova, Suzanne Mildonian, Maria Graf, Xavier de Maistre, Marie Pierre Langlamet, Ion Ivan Roncea, Monika Stadler, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley. Sikert arattak a rendszeresen fellépő magyar művészek is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Lévai Mária, Bajtala Emese, Felletár Melinda és a Magyar Hárfaduó.

Az ötödik, jubileumi fesztiválon a világ fiatal hárfásai is Gödöllőre látogattak, amikor első ízben rendezték meg Gödöllőn a Nemzetközi Hárfaverseny. Az ifjú tehetségek hét közben kurzuson vehettek részt minden nap más-más világhírű hárfaművész irányítása mellett. A tervek szerint a versenyt a jövőben ötévente rendezik majd meg, így a következő versenyre 2008. októberében kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Színház

Szikszai Rémusz: "A hídszerepet szeretem"

A magyar és román színjátékhagyomány, a független alkotói lét és a kőszínházi tagság között, a színészet és a rendezés között is hidat képez. Szikszai Rémusz Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.