Klasszikus

Nemzetközi Hárfafesztivál Gödöllőn

2005.10.05. 00:00
Ajánlom
A Gödöllői Grassalkovich-kastély festői szépségű díszterme hetedik alkalommal ad otthont a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak október 8. és 16. között. A rendezvény művészeti vezetője, Vigh Andrea hárfaművész, zeneakadémiai tanár munkájának eredményeként mára a hárfás zenei világ legjelentősebb eseményei közé került a Gödöllőn évente megrendezett fesztivál.

Az idei évben a visegrádi országok művészei adnak hangversenyeket: Vigh Andrea mellett a cseh Jana Bouskova, a szlovák Papp László és a lengyel Anna Sikorzak-Olek hangversenyeit hallgathatja meg a közönség. A koncertsorozatot október 8-án Vigh Andrea hárfaestje nyitja meg, amelynek közreműködője Tokody Ilona, a világhírű szoprán lesz. Idén újabb magyar hárfaművésznő mutatkozik be: Polónyi Ágnes, aki a fiatal generáció egyik legígéretesebb képviselője. A rendezvényt záró gálakoncerten, október 16-án Jana Bousková és Vigh Andrea játszanak versenyműveket a Budapesti Vonósok közreműködésével A fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, amelyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc) segítségével rendezhetnek meg a programsorozat szervezői.

Az első hat éven végigtekintve a szervezők elmondhatják, hogy Gödöllőn évről évre valóban a világ legkiválóbb hárfásai adtak randevút egymásnak, hiszen olyan művészek kápráztatták el a termet szinte valamennyi koncerten zsúfolásig megtöltő közönséget, mint Marielle Nordmann, David Watkins, Jana Bouskova, Suzanne Mildonian, Maria Graf, Xavier de Maistre, Marie Pierre Langlamet, Ion Ivan Roncea, Monika Stadler, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley. Sikert arattak a rendszeresen fellépő magyar művészek is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Lévai Mária, Bajtala Emese, Felletár Melinda és a Magyar Hárfaduó.

Az ötödik, jubileumi fesztiválon a világ fiatal hárfásai is Gödöllőre látogattak, amikor első ízben rendezték meg Gödöllőn a Nemzetközi Hárfaverseny. Az ifjú tehetségek hét közben kurzuson vehettek részt minden nap más-más világhírű hárfaművész irányítása mellett. A tervek szerint a versenyt a jövőben ötévente rendezik majd meg, így a következő versenyre 2008. októberében kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.