Klasszikus

Nemzetközi hírű zenekarrá válnának a Pannon Filharmonikusok

2011.03.10. 16:59
Ajánlom
A nemzetközi zenei életben is elismert zenekarrá szeretné fejleszteni a Pannon Filharmonikusokat Horváth Zsolt igazgató, aki szerdán Pécsen tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy szeptembertől Bogányi Tibor lesz az együttes vezető karmestere.

"Ahhoz, hogy a zenekar bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe, hangversenyteremre volt szükségünk, ami a Kodály Központnak köszönhetően már megvan, de kívánatos a szakmai munka színvonalának további emelése, a hangszerpark megújítása, valamint a zenekari tagok jobb anyagi megbecsülése" - hangsúlyozta az igazgató, akit az önkormányzat közgyűlése a közelmúltban újabb öt évre bízott meg a vezetői teendők ellátásával. Horváth Zsolt olyan műhelymunkát tart szükségesnek, melynek eredményeként a Pannon Filharmonikusok a következő fél évtizedben egyedi hangzáskultúrájú, könnyed hangvételű, virtuóz zenekarrá válik. Mint kiemelte, kiemelten fontosnak tartja, hogy e minőségfejlesztő tevékenységnek köszönhetően az együttes képes legyen nagyobb koncentrációval és gyorsabban tanulni, felkészülni produkcióira.

"Elvárás, hogy egyszerre legalább három-négy programot kézben tudjunk tartani, mert feszített tempóban dolgozunk. A Kodály Központ rezidens zenekaraként negyvenkét kötelező produkciónk van, rendszeresen fellépünk a Művészetek Palotájában, valamint külföldi meghívásoknak is eleget teszünk" - mutatott rá.

Az igazgató elmondta: mivel Peskó Zoltán zeneigazgató és vezető karmester szerződése júniusban lejár, a minőségfejlesztő munkának szeptembertől Bogányi Tiborral látnak hozzá. A új vezető karmesterrel egy plusz három éves szerződést kötöttek. "Bogányi Tibor harminchat éves, Finnországban nőtt fel és fiatal kora ellenére tapasztalt karmesternek számít. Korábban a Turku Philharmonic Orchestra élén állt, jelenleg Lappeenranta város zenekarának művészeti vezetőjeként dolgozik. Hosszú időt tölthet el a Pannon Filharmonikusokkal és látjuk benne a céljaink eléréséhez szükséges ambíciót és dinamizmust is" - emelte ki Horváth Zsolt.

Az igazgató szólt arról is, hogy bár a Pannon Filharmonikusok az elmúlt nyolc évben Pécs meghatározó márkájává, védjegyévé vált, nemzetközi színvonalú épületben kapott új otthont, hangszerparkja viszont közepesnek mondható, így a fejlesztés ezen a téren elengedhetetlen lesz a következő években.

"Összesen ötven, egyenként tíz-húszmillió forint értékű vonós hangszerre lenne szükségünk, melynek beszerzéséhez befektetőket keresünk" - mondta Horváth Zsolt. Úgy vélte: esetükben is működhet az a nyugat-európai gyakorlat, hogy üzletemberek azért vásárolnak drága hangszereket, mert műtárgyként tekintenek azokra, de egyúttal hajlandóak rá, hogy kölcsönadják arra érdemes zenészeknek.

A Pannon Filharmonikusok igazgatója reményét fejezte ki, hogy az együttes szakmai színvonalának növekedésével idővel javulni fog az együttes tagjainak, dolgozóinak anyagi megbecsülése is. Utalt arra, hogy a Pannon Filharmonikusok negyed annyi központi támogatásból gazdálkodik, mint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vagy a Budapesti Fesztiválzenekar, a művészeik fizetése pedig a közalkalmazotti bértábla alsó szintjén van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.