Klasszikus

Nemzetközi hírű zenekarrá válnának a Pannon Filharmonikusok

2011.03.10. 16:59
Ajánlom
A nemzetközi zenei életben is elismert zenekarrá szeretné fejleszteni a Pannon Filharmonikusokat Horváth Zsolt igazgató, aki szerdán Pécsen tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy szeptembertől Bogányi Tibor lesz az együttes vezető karmestere.

"Ahhoz, hogy a zenekar bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe, hangversenyteremre volt szükségünk, ami a Kodály Központnak köszönhetően már megvan, de kívánatos a szakmai munka színvonalának további emelése, a hangszerpark megújítása, valamint a zenekari tagok jobb anyagi megbecsülése" - hangsúlyozta az igazgató, akit az önkormányzat közgyűlése a közelmúltban újabb öt évre bízott meg a vezetői teendők ellátásával. Horváth Zsolt olyan műhelymunkát tart szükségesnek, melynek eredményeként a Pannon Filharmonikusok a következő fél évtizedben egyedi hangzáskultúrájú, könnyed hangvételű, virtuóz zenekarrá válik. Mint kiemelte, kiemelten fontosnak tartja, hogy e minőségfejlesztő tevékenységnek köszönhetően az együttes képes legyen nagyobb koncentrációval és gyorsabban tanulni, felkészülni produkcióira.

"Elvárás, hogy egyszerre legalább három-négy programot kézben tudjunk tartani, mert feszített tempóban dolgozunk. A Kodály Központ rezidens zenekaraként negyvenkét kötelező produkciónk van, rendszeresen fellépünk a Művészetek Palotájában, valamint külföldi meghívásoknak is eleget teszünk" - mutatott rá.

Az igazgató elmondta: mivel Peskó Zoltán zeneigazgató és vezető karmester szerződése júniusban lejár, a minőségfejlesztő munkának szeptembertől Bogányi Tiborral látnak hozzá. A új vezető karmesterrel egy plusz három éves szerződést kötöttek. "Bogányi Tibor harminchat éves, Finnországban nőtt fel és fiatal kora ellenére tapasztalt karmesternek számít. Korábban a Turku Philharmonic Orchestra élén állt, jelenleg Lappeenranta város zenekarának művészeti vezetőjeként dolgozik. Hosszú időt tölthet el a Pannon Filharmonikusokkal és látjuk benne a céljaink eléréséhez szükséges ambíciót és dinamizmust is" - emelte ki Horváth Zsolt.

Az igazgató szólt arról is, hogy bár a Pannon Filharmonikusok az elmúlt nyolc évben Pécs meghatározó márkájává, védjegyévé vált, nemzetközi színvonalú épületben kapott új otthont, hangszerparkja viszont közepesnek mondható, így a fejlesztés ezen a téren elengedhetetlen lesz a következő években.

"Összesen ötven, egyenként tíz-húszmillió forint értékű vonós hangszerre lenne szükségünk, melynek beszerzéséhez befektetőket keresünk" - mondta Horváth Zsolt. Úgy vélte: esetükben is működhet az a nyugat-európai gyakorlat, hogy üzletemberek azért vásárolnak drága hangszereket, mert műtárgyként tekintenek azokra, de egyúttal hajlandóak rá, hogy kölcsönadják arra érdemes zenészeknek.

A Pannon Filharmonikusok igazgatója reményét fejezte ki, hogy az együttes szakmai színvonalának növekedésével idővel javulni fog az együttes tagjainak, dolgozóinak anyagi megbecsülése is. Utalt arra, hogy a Pannon Filharmonikusok negyed annyi központi támogatásból gazdálkodik, mint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vagy a Budapesti Fesztiválzenekar, a művészeik fizetése pedig a közalkalmazotti bértábla alsó szintjén van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.