Klasszikus

Nemzetközi hírű zenekarrá válnának a Pannon Filharmonikusok

2011.03.10. 16:59
Ajánlom
A nemzetközi zenei életben is elismert zenekarrá szeretné fejleszteni a Pannon Filharmonikusokat Horváth Zsolt igazgató, aki szerdán Pécsen tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy szeptembertől Bogányi Tibor lesz az együttes vezető karmestere.

"Ahhoz, hogy a zenekar bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe, hangversenyteremre volt szükségünk, ami a Kodály Központnak köszönhetően már megvan, de kívánatos a szakmai munka színvonalának további emelése, a hangszerpark megújítása, valamint a zenekari tagok jobb anyagi megbecsülése" - hangsúlyozta az igazgató, akit az önkormányzat közgyűlése a közelmúltban újabb öt évre bízott meg a vezetői teendők ellátásával. Horváth Zsolt olyan műhelymunkát tart szükségesnek, melynek eredményeként a Pannon Filharmonikusok a következő fél évtizedben egyedi hangzáskultúrájú, könnyed hangvételű, virtuóz zenekarrá válik. Mint kiemelte, kiemelten fontosnak tartja, hogy e minőségfejlesztő tevékenységnek köszönhetően az együttes képes legyen nagyobb koncentrációval és gyorsabban tanulni, felkészülni produkcióira.

"Elvárás, hogy egyszerre legalább három-négy programot kézben tudjunk tartani, mert feszített tempóban dolgozunk. A Kodály Központ rezidens zenekaraként negyvenkét kötelező produkciónk van, rendszeresen fellépünk a Művészetek Palotájában, valamint külföldi meghívásoknak is eleget teszünk" - mutatott rá.

Az igazgató elmondta: mivel Peskó Zoltán zeneigazgató és vezető karmester szerződése júniusban lejár, a minőségfejlesztő munkának szeptembertől Bogányi Tiborral látnak hozzá. A új vezető karmesterrel egy plusz három éves szerződést kötöttek. "Bogányi Tibor harminchat éves, Finnországban nőtt fel és fiatal kora ellenére tapasztalt karmesternek számít. Korábban a Turku Philharmonic Orchestra élén állt, jelenleg Lappeenranta város zenekarának művészeti vezetőjeként dolgozik. Hosszú időt tölthet el a Pannon Filharmonikusokkal és látjuk benne a céljaink eléréséhez szükséges ambíciót és dinamizmust is" - emelte ki Horváth Zsolt.

Az igazgató szólt arról is, hogy bár a Pannon Filharmonikusok az elmúlt nyolc évben Pécs meghatározó márkájává, védjegyévé vált, nemzetközi színvonalú épületben kapott új otthont, hangszerparkja viszont közepesnek mondható, így a fejlesztés ezen a téren elengedhetetlen lesz a következő években.

"Összesen ötven, egyenként tíz-húszmillió forint értékű vonós hangszerre lenne szükségünk, melynek beszerzéséhez befektetőket keresünk" - mondta Horváth Zsolt. Úgy vélte: esetükben is működhet az a nyugat-európai gyakorlat, hogy üzletemberek azért vásárolnak drága hangszereket, mert műtárgyként tekintenek azokra, de egyúttal hajlandóak rá, hogy kölcsönadják arra érdemes zenészeknek.

A Pannon Filharmonikusok igazgatója reményét fejezte ki, hogy az együttes szakmai színvonalának növekedésével idővel javulni fog az együttes tagjainak, dolgozóinak anyagi megbecsülése is. Utalt arra, hogy a Pannon Filharmonikusok negyed annyi központi támogatásból gazdálkodik, mint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vagy a Budapesti Fesztiválzenekar, a művészeik fizetése pedig a közalkalmazotti bértábla alsó szintjén van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.