Klasszikus

Nemzetközi ifjúsági zenekar koncertezik Szegeden

2011.09.16. 08:57
Ajánlom
A Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar Telemann, Albionni, Benda, Johann Christian Bach és Mozart műveit adja elő hétfőn.

Olasz karmester, erdélyi és partiumi szólista közreműködésével tizennégy-tizennyolc éves magyarországi, romániai, vajdasági, valamint itáliai fiatalokból álló zenekar ad koncertet hétfőn Szegeden, a Honvéd téri református templomban. A Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar létrehozását még 2009-ben Händel és Haydn életműve ihlette, hiszen művészetük is bizonyítja a zene nemzetek fölöttiségét - mondta a kezdeményezés egyik életre hívója, Újvári István, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója. Az együttes az első esztendőben Händel- és Haydn-műveket játszott, tavaly pedig Pergolesi, Vivaldi, valamint Beethoven darabjait adta elő Románia és Magyarország mellett Svájcot és Csehországot is érintő koncertturnéján.

Az együttes karmestere Petr Zejfart, a pármai konzervatórium európai hírű régizene-szakértője. Az ő irányításával egy tavaszi próbajáték után választották ki azokat a szegedi, kolozsvári, nagyváradi, pármai és újvidéki fiatalokat, akik részt vesznek a zenekar munkájában.
A felkészülés és a próbák a nagyváradi Posticum ökumenikus ifjúsági kulturális központban folytak és az együttes is itt mutatkozik be először vasárnap este. A koncerten Telemann, Albionni, Benda, Johann Christian Bach és Mozart műveit adják elő a kolozsvári, violán játszó Papp Albert, valamint a csembalót és orgonát megszólaltató nagyváradi Kristófi János Zsigmond közreműködésével.

A koncertturné hétfőn Szegeden folytatódik, majd a félszáz fiatal Olaszországba utazik, ahol Lumezzanéban és Monigában lépnek föl.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.