Klasszikus

Nemzetközi ifjúsági zenekar koncertezik Szegeden

2011.09.16. 08:57
Ajánlom
A Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar Telemann, Albionni, Benda, Johann Christian Bach és Mozart műveit adja elő hétfőn.

Olasz karmester, erdélyi és partiumi szólista közreműködésével tizennégy-tizennyolc éves magyarországi, romániai, vajdasági, valamint itáliai fiatalokból álló zenekar ad koncertet hétfőn Szegeden, a Honvéd téri református templomban. A Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar létrehozását még 2009-ben Händel és Haydn életműve ihlette, hiszen művészetük is bizonyítja a zene nemzetek fölöttiségét - mondta a kezdeményezés egyik életre hívója, Újvári István, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója. Az együttes az első esztendőben Händel- és Haydn-műveket játszott, tavaly pedig Pergolesi, Vivaldi, valamint Beethoven darabjait adta elő Románia és Magyarország mellett Svájcot és Csehországot is érintő koncertturnéján.

Az együttes karmestere Petr Zejfart, a pármai konzervatórium európai hírű régizene-szakértője. Az ő irányításával egy tavaszi próbajáték után választották ki azokat a szegedi, kolozsvári, nagyváradi, pármai és újvidéki fiatalokat, akik részt vesznek a zenekar munkájában.
A felkészülés és a próbák a nagyváradi Posticum ökumenikus ifjúsági kulturális központban folytak és az együttes is itt mutatkozik be először vasárnap este. A koncerten Telemann, Albionni, Benda, Johann Christian Bach és Mozart műveit adják elő a kolozsvári, violán játszó Papp Albert, valamint a csembalót és orgonát megszólaltató nagyváradi Kristófi János Zsigmond közreműködésével.

A koncertturné hétfőn Szegeden folytatódik, majd a félszáz fiatal Olaszországba utazik, ahol Lumezzanéban és Monigában lépnek föl.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.