Klasszikus

Nemzetközi muzsikustábor Balassagyarmaton

2010.07.29. 08:00
Ajánlom
Balassagyarmat huszonnegyedik alkalommal ad helyet a Zene határok nélkül nevű nemzetközi muzsikustábornak, mely július huszadikán kezdődött és harmincegyedikéig tart. A kurzus koncertjei szabadon látogathatóak.

Musical-est, gálakoncert, zenekari est, valamint egyéni hangszeres előadók szereplése is megtekinthetőek a hat hangverseny mellett Balassagyarmaton, melynek különlegessége, hogy nem csak a növendékek, hanem mestereik is fellépnek. Érdemes részletesebben tájékozódni a helyszínekről, ugyanis nem csak az iskolában lesznek koncertek, hanem Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban, valamint a balassagyarmati vármegyeházán is.

A kurzus mesterei: gordonkát Déri György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Budapest Nemzetközi Bartók szeminárium gordonka és kamarazene professzora oktatja; a négy zongoratanár: Paolo Pollice Olaszországból, Kerek Ferenc, a Szegedi Egyetemi Konzervatórium rektora, Szokolay Balázs és Eckhardt Gábor. Perényi Eszter foglalkozik a hegedűszakos növendékekkel, Madarász Iván kamarazene szakon tanít, Fenyő Gusztáv Skóciából érkezett, hogy zongorát, s kamarazenét tanítson, Roni Porat (Izrael) felel a karmesterekért s a szimfonikus zenekarért. 

A kurzus legfontosabb célja, hogy eddig fel nem fedezett tehetségek megmutathassák tudásukat, s nemzetközileg elismert zenészek adhassanak nekik segítséget az előrejutásban. 

A tizenöt meghirdetett szakra - zongora, ének, musical, kürt, fuvola, klarinét, gitár, hegedű, gordonka, gordon, cimbalom, kamarazene, karmesterkurzus, szimfonikus zenekar és kórus - 130 muzsikus jelentkezett szerte a nagyvilágból.

A jelentkezők életkora idén is nagyon széles volt - tizenkettőtől egészen a harmincöt évesekig. Három kontinens országaiból érkeztek idén hazánkba: Dél-Koreából, Olaszországból, Izraelből, Mexikóból, Kanadából, Svédországból, Szlovákiából, Romániából és az Egyesült Államokból. 

http://www.rozsavolgyiart.hu/honlap_hu/index.htm

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Plusz

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus hír

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.