Klasszikus

Nemzetközi muzsikustábor Balassagyarmaton

2010.07.29. 08:00
Ajánlom
Balassagyarmat huszonnegyedik alkalommal ad helyet a Zene határok nélkül nevű nemzetközi muzsikustábornak, mely július huszadikán kezdődött és harmincegyedikéig tart. A kurzus koncertjei szabadon látogathatóak.

Musical-est, gálakoncert, zenekari est, valamint egyéni hangszeres előadók szereplése is megtekinthetőek a hat hangverseny mellett Balassagyarmaton, melynek különlegessége, hogy nem csak a növendékek, hanem mestereik is fellépnek. Érdemes részletesebben tájékozódni a helyszínekről, ugyanis nem csak az iskolában lesznek koncertek, hanem Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban, valamint a balassagyarmati vármegyeházán is.

A kurzus mesterei: gordonkát Déri György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Budapest Nemzetközi Bartók szeminárium gordonka és kamarazene professzora oktatja; a négy zongoratanár: Paolo Pollice Olaszországból, Kerek Ferenc, a Szegedi Egyetemi Konzervatórium rektora, Szokolay Balázs és Eckhardt Gábor. Perényi Eszter foglalkozik a hegedűszakos növendékekkel, Madarász Iván kamarazene szakon tanít, Fenyő Gusztáv Skóciából érkezett, hogy zongorát, s kamarazenét tanítson, Roni Porat (Izrael) felel a karmesterekért s a szimfonikus zenekarért. 

A kurzus legfontosabb célja, hogy eddig fel nem fedezett tehetségek megmutathassák tudásukat, s nemzetközileg elismert zenészek adhassanak nekik segítséget az előrejutásban. 

A tizenöt meghirdetett szakra - zongora, ének, musical, kürt, fuvola, klarinét, gitár, hegedű, gordonka, gordon, cimbalom, kamarazene, karmesterkurzus, szimfonikus zenekar és kórus - 130 muzsikus jelentkezett szerte a nagyvilágból.

A jelentkezők életkora idén is nagyon széles volt - tizenkettőtől egészen a harmincöt évesekig. Három kontinens országaiból érkeztek idén hazánkba: Dél-Koreából, Olaszországból, Izraelből, Mexikóból, Kanadából, Svédországból, Szlovákiából, Romániából és az Egyesült Államokból. 

http://www.rozsavolgyiart.hu/honlap_hu/index.htm

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.