Klasszikus

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

2024.03.01. 11:20
Ajánlom
A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország május 18-án, pünkösd szombatján. Itthon is programok sokasága várja majd a közönséget országszerte: a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül mindenki játszik aznap valahol. Pálúr János, Szabó Balázs, Kovács Róbert és kollégáik mellett külföldi világsztárok is érkeznek, úgymint Cameron Carpenter vagy Francesco Finotti. A további közreműködők között olyan sztárokkal találkozhatunk, mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andrea vagy Palya Bea.

Nincs még egy ilyen hangszer, ami méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. Az intimebb hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig sok mindenre képes. Bonyolultsága, az orgonistától elvárt játék komplexitása sokakat lenyűgöz.

Nem véletlen, hogy a templomokban a liturgia részeként, Isten dicsőségének hirdetésére szánták, de egy valamirevaló koncertterem sem nélkülözheti az instrumentumot.

Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát. Az esemény keretében 2019 óta minden évben orgonaszó hallható nemcsak a szokásos helyszíneken, de köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, a Balaton közepén, a metróaluljáróban, de még a zenélő szökőkutak is orgonamuzsikát árasztanak ezen a különleges napon.

A Liszt Intézetek és külhoni nagykövetségeink együttműködésével idén nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája. Többnyire klasszikus helyszínen, templomokban, koncerttermekben lesznek a programok, de a jazzorgona is szerephez jut majd.

A Zeneakadémián Hannfried Lucke, a Salzburgi Mozarteum professzora és Cameron Carpenter, az orgona Paganinijeként emlegetett orgonavirtuóz szólaltatja meg a hangszert. A művészt a The New Yorker egyenesen a „klasszikus zenei tabuk ledöntőjeként” emleget. A Mátyás templomban a regisztráció mestereként emlegetett Francesco Finotti játszik majd.

1505_Finotti_DE0_1971-111852.jpg

Francesco Finotti (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

A hazai zenerajongókat vidéken is különleges programok sora várja. Egyenesen Oxfordból érkezett az az orgona, amit az Orgonák éjszakáján szentelnek meg Debrecenben. A hangszer építési munkálatai jelenleg is tartanak, de ezen a májusi napon teljes pompájában szólalhat majd meg.

Kecskemétre három helyszínes triplakoncert érkezik, bejárva a Városháza udvara – Barátok Temploma – Nagytemplom útvonalat.

A szervező Filharmónia Magyarország úgy alakította ki a programot, hogy a résztvevők végig tudják sétálni mindhárom helyszínt egy-egy újabb különleges koncerttel gazdagodva.

A zenés misék és zenés áhítatok mellett egy könnyed műsorral is készülnek Békéscsabán, hiszen érkezik a tehetségkutatók világból ismert Három Szoprán. Kik ők? Miklósa Erika énekművész és mentoráltjai: Kovács Alíz és Szakács Erika. Igazán különleges produkció lesz ez, ahol mester és tanítványai együtt lépnek színpadra.

A Rímbe öntött orgonasípok keretében Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös előadása lesz hallható a Szegedi Dómban. A színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit adja elő több részletben, a költeményekre reflektáló orgonaimprovizációval színesítve. Rendhagyó koprodukció ez egy kiváló muzsikus és a hazai színészvilág egyik sztárja között.

miklosa_napi-111852.jpg

Miklósa Erika és mentoráltjai (Fotó/Forrás: Filharmónia Magyarország)

Egy könnyedebb, jazzes hangulatú koncert érkezik a pécsi zsinagógába A képzelet hangjai címmel. A Dés László és Dés András apa-fia páros mellett Kaltenecker Zsolt lép színpadra ezen a különleges triókoncerten. Dés László a szaxofon mestere, András az ütőhangszereken brillírozik, Kaltenecker Zsolt pedig az ikonikus Hammond-orgonát idézi majd meg.

Orgonavirágzás címmel családi élménykoncert érkezik aznap a Magyar Zene Házába. Hámori Máté dirigálja a Danubia Zenekart. Orgonán a többszörös díjnyertes Balatoni Sándor orgonaművész-zeneszerző játszik majd, aki karnagyként is bizonyított már. Érdekes hangszerbemutatót tartanak gyerekeknek,

sőt, még azzal a kérdéssel is foglalkoznak majd, hogy az orgona a hangszerek királynője, vagy – ahogy a zseniális Wolfgang Amadeus Mozart gondolta – a királya?

Nem kevésbé különleges helyszínen is tartanak programokat az Orgonák éjszakája során, mint a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol orgonamuzsika vegyül majd a szokásos cirkuszi hangulattal és színes látvánnyal. Artisták és mutatványosok kápráztatják a szemet, az orgona elragadó futamai pedig a fület. A Balaton partján már eddig is több helyszínen tartottak koncerteket, most azonban a tó közepéről is orgonaszó száll majd: a Szigliget nevű sétahajó szállítja a különleges hangszert és az azt megszólaltató művészt az exkluzív programra.

Ugyancsak újdonság várható az Uránia Nemzeti Filmszínházban: régi magyar némafilmeket kísér majd élőben egy orgonaművész.

Akár Guiness-rekordkísérlet is lehetne a nap, hiszen szinte elképzelhetetlen, hogy ennyi helyszínen kerüljön sor egyszerre egyetlen zenemű ősbemutatójára. Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője erre az alkalomra írta a Filharmónia Magyarország felkérésére fanfárját, a Fanfare Ungaricót, amit minden programon előadnak majd a világban aznap.

A programsor kultúrtörténeti és zeneszakmai szempontból is egyedi ötlettel állt elő: nem készült még soha a hazai orgona-hangszerállományt feltérképező hasonló tanulmány, aktuális adatrögzítés. A Filharmónia Magyarország saját felületén helyet biztosít, létrehozza a Nemzeti Orgona Regisztert, amibe minden hozzáértő orgonaművész, kántor, zenész vagy szervező regisztrálhatja saját hangszerét.

A Filharmónia országszerte, a Petőfi Kulturális Programmal közösen negyvenöt kisebb településen rendez aznap koncerteket a saját szervezésű, közel harminc egyedi program mellett. Idén is sokan csatlakoztak már az eseménysorhoz, de az Orgonák éjszakájára továbbra is várják a programregisztrációkat.  Azokét a művészekét, akik saját hangszerüket bemutatnák a közösségüknek, szerte a világban.

„A Filharmónia Magyarország reményei szerint a rendezvény nemzetközivé válva évről-évre értékes kulturális kapocs lehet, a külföldön élő magyarokkal tovább erősítve a nemzeti összetartozást, illetve

alkalmat ad arra is, hogy külföldön megismerjék a fantasztikus hazai előadóművészeket, a magyar zeneirodalom gyöngyszemeit,

kötelező fanfáron keresztül a magyar zenei kincs bázisát képező művek inspirációira csodálkozhassanak rá” – emelte ki Szamosi Szabolcs, az Orgonák éjszakája programsort szervező Filharmónia Magyarország ügyvezetője, aki maga is elismert orgonaművész.

Az Orgonák éjszakája idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitóeseménye is egyben. Az egyhetes fesztiválon három helyszínre (Pécs, Szeged, Veszprém) érkezik a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma. A kórus a római Pápai Egyházzenei Intézet gregorián szkólája, jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadócsoportja a gregorián énekek terén. Pécsen a régizene sztárjai lépnek fel: a Capella Savaria és a Purcell Kórus muzsikál Vashegyi György dirigálásával. Végül a fesztivál zárókoncertjeként Don Lorenzo Perosi és Davide-Kristof Acs Krisztus-oratóriumát mutatják be a Szegedi Dómban.

További részletek a programsorozatról itt érhetők el. >>>

Fejléckép: Cameron Carpenter (fotó/forrás: Filharmónia Magyarország)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.
Klasszikus hír

Május 5-ig várják a jelentkezéseket a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre

A Fesztivál Akadémia Budapest nyári programsorozatának keretében, július 4-14. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre az egész világról várják a résztvevőket.