Klasszikus

Nemzetközi zenei találkozó

2003.11.28. 00:00
Ajánlom
A világhírű roma származású zenészek mai és holnapi koncertje a Millenáris Teátrumban az alapja az Usti Opre! című dokumentum-játékfilmnek.

Öt világhírű kelet-közép-európai roma származású és több neves európai vendég zenész koncertezik ma és holnap este nyolc órakor a Millenáris Teátrumban. Ez már magában is nagy hír, hiszen Iva Bittova, Boban Markovic, Szergej Erdenko, Balogh Kálmán és Snétberger Ferenc még soha nem lépett fel közösen. Ráadásul a koncert anyagát rögzítik, amely az Usti Opre! című, zömmel Budapesten játszódó, angol–magyar nyelvű dokumentum-játékfilm egy részét képezi majd, amelyet az amerikai Allan Siegel és Sas Tamás rendez.

A szervezők nem csupán a hírnév alapján választottak muzsikusokat, céljuk, hogy felhívják a világ figyelmét a roma kultúra, zenei hagyományok jelentőségére. Ennek megfelelően minden egyes alkotó más közösségből érkezik: Bittova Csehországból, Markovic Szerbiából, Erdenko Oroszországból, Balogh Kálmán Magyarországról és az évek óta külföldön zenélő Snétberger második hazáját, Németországot képviseli. A producerek azzal a kéréssel fordultak a művészekhez, hogy a hazájukra jellemző dalokkal érkezzenek, amiket majd közösen előadnak. Így a koncert egyedi műsora szinte csak a napokban állt össze. A dramaturgia az előadók zenei sajátjára és személyiségére épül, valamint a pillanat varázsára, amikor a koncertek során egybeolvasztják a roma zenét más műfajokkal, forrásokkal, mint például a különböző népzenékkel és a modern dzsesszel. (Egy különleges jam sessionben lesz részünk.)

Az Usti Opre! című film forgatása nemcsak a koncert erejéig hozza össze a zenészeket, számos stúdió- és kulissza mögötti felvételek is készülnek. Sőt a stáb ellátogat több muzsikus hazájába. Láthatjuk majd Snétberger Ferencet Berlinben és Bayreuthban, Boban Markovicot egy apró szerb faluban, Szergej Erdenkót Moszkvában és Balogh Kálmánt Budapesten. A koncepció talán Wim Wenders Buena Vista Social Club című művének vezérfonalához hasonlítható. Egyes részeket Halper László Élő roma zene című Rádió C-s műsora alatt forgatják. Super 16 mm-es filmnyersanyagra rögzítik a dokumentumjellegű jeleneteket, amelyeket Siegel és Sas Tamás dirigál; Sas a film operatőre. A végső kópia természetesen 35 mm-es lesz, a hangkeverés Németországban zajlik majd.

Az alapötlet Koltai Péter producer és Allan Siegel dokumentumfilmes közös álma, amely nem áll meg a mozis játékfilm leforgatásánál. A tervek szerint a Millenáris-koncertről készül egy digitális koncertfilm, ennek DVD- és CD-változata, továbbá egy fotóalbum kiadása is várható a projektről. A koncertfilmet az a Kapitány Iván rendezi, aki számos reklámfilm mellett az LGT és a Rapülők koncertfilmjeit is jegyzi. Sőt a producerek célja nem kisebb, mint a világhírnév: siker esetén a társulat később – a három tenor mintájára – nagyszabású koncertturnéra is indulna.

A produkció nemzetközi jellege miatt jogos a kérdés: a szervezők vajon miért Budapestet választották kiindulópontnak? Koltai Péter szerint a magyar főváros az a zenei-kulturális kereszteződés, ahol a régiót egyesíteni lehet.

A költségvetés mintegy 870 ezer euró, amely Koltai tájékoztatása szerint több ország segítségével áll össze. Jelenleg angol, német és cseh partnerek szálltak be, hazai oldalról a Magyar Mozgókép Közalapítványra, valamint a közszolgálati és/vagy egy kereskedelmi csatorna támogatására számítanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.