Klasszikus

Nemzetközi zenei találkozó

2003.11.28. 00:00
Ajánlom
A világhírű roma származású zenészek mai és holnapi koncertje a Millenáris Teátrumban az alapja az Usti Opre! című dokumentum-játékfilmnek.

Öt világhírű kelet-közép-európai roma származású és több neves európai vendég zenész koncertezik ma és holnap este nyolc órakor a Millenáris Teátrumban. Ez már magában is nagy hír, hiszen Iva Bittova, Boban Markovic, Szergej Erdenko, Balogh Kálmán és Snétberger Ferenc még soha nem lépett fel közösen. Ráadásul a koncert anyagát rögzítik, amely az Usti Opre! című, zömmel Budapesten játszódó, angol–magyar nyelvű dokumentum-játékfilm egy részét képezi majd, amelyet az amerikai Allan Siegel és Sas Tamás rendez.

A szervezők nem csupán a hírnév alapján választottak muzsikusokat, céljuk, hogy felhívják a világ figyelmét a roma kultúra, zenei hagyományok jelentőségére. Ennek megfelelően minden egyes alkotó más közösségből érkezik: Bittova Csehországból, Markovic Szerbiából, Erdenko Oroszországból, Balogh Kálmán Magyarországról és az évek óta külföldön zenélő Snétberger második hazáját, Németországot képviseli. A producerek azzal a kéréssel fordultak a művészekhez, hogy a hazájukra jellemző dalokkal érkezzenek, amiket majd közösen előadnak. Így a koncert egyedi műsora szinte csak a napokban állt össze. A dramaturgia az előadók zenei sajátjára és személyiségére épül, valamint a pillanat varázsára, amikor a koncertek során egybeolvasztják a roma zenét más műfajokkal, forrásokkal, mint például a különböző népzenékkel és a modern dzsesszel. (Egy különleges jam sessionben lesz részünk.)

Az Usti Opre! című film forgatása nemcsak a koncert erejéig hozza össze a zenészeket, számos stúdió- és kulissza mögötti felvételek is készülnek. Sőt a stáb ellátogat több muzsikus hazájába. Láthatjuk majd Snétberger Ferencet Berlinben és Bayreuthban, Boban Markovicot egy apró szerb faluban, Szergej Erdenkót Moszkvában és Balogh Kálmánt Budapesten. A koncepció talán Wim Wenders Buena Vista Social Club című művének vezérfonalához hasonlítható. Egyes részeket Halper László Élő roma zene című Rádió C-s műsora alatt forgatják. Super 16 mm-es filmnyersanyagra rögzítik a dokumentumjellegű jeleneteket, amelyeket Siegel és Sas Tamás dirigál; Sas a film operatőre. A végső kópia természetesen 35 mm-es lesz, a hangkeverés Németországban zajlik majd.

Az alapötlet Koltai Péter producer és Allan Siegel dokumentumfilmes közös álma, amely nem áll meg a mozis játékfilm leforgatásánál. A tervek szerint a Millenáris-koncertről készül egy digitális koncertfilm, ennek DVD- és CD-változata, továbbá egy fotóalbum kiadása is várható a projektről. A koncertfilmet az a Kapitány Iván rendezi, aki számos reklámfilm mellett az LGT és a Rapülők koncertfilmjeit is jegyzi. Sőt a producerek célja nem kisebb, mint a világhírnév: siker esetén a társulat később – a három tenor mintájára – nagyszabású koncertturnéra is indulna.

A produkció nemzetközi jellege miatt jogos a kérdés: a szervezők vajon miért Budapestet választották kiindulópontnak? Koltai Péter szerint a magyar főváros az a zenei-kulturális kereszteződés, ahol a régiót egyesíteni lehet.

A költségvetés mintegy 870 ezer euró, amely Koltai tájékoztatása szerint több ország segítségével áll össze. Jelenleg angol, német és cseh partnerek szálltak be, hazai oldalról a Magyar Mozgókép Közalapítványra, valamint a közszolgálati és/vagy egy kereskedelmi csatorna támogatására számítanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.