Klasszikus

Nemzetközi zenei találkozó

2003.11.28. 00:00
Ajánlom
A világhírű roma származású zenészek mai és holnapi koncertje a Millenáris Teátrumban az alapja az Usti Opre! című dokumentum-játékfilmnek.

Öt világhírű kelet-közép-európai roma származású és több neves európai vendég zenész koncertezik ma és holnap este nyolc órakor a Millenáris Teátrumban. Ez már magában is nagy hír, hiszen Iva Bittova, Boban Markovic, Szergej Erdenko, Balogh Kálmán és Snétberger Ferenc még soha nem lépett fel közösen. Ráadásul a koncert anyagát rögzítik, amely az Usti Opre! című, zömmel Budapesten játszódó, angol–magyar nyelvű dokumentum-játékfilm egy részét képezi majd, amelyet az amerikai Allan Siegel és Sas Tamás rendez.

A szervezők nem csupán a hírnév alapján választottak muzsikusokat, céljuk, hogy felhívják a világ figyelmét a roma kultúra, zenei hagyományok jelentőségére. Ennek megfelelően minden egyes alkotó más közösségből érkezik: Bittova Csehországból, Markovic Szerbiából, Erdenko Oroszországból, Balogh Kálmán Magyarországról és az évek óta külföldön zenélő Snétberger második hazáját, Németországot képviseli. A producerek azzal a kéréssel fordultak a művészekhez, hogy a hazájukra jellemző dalokkal érkezzenek, amiket majd közösen előadnak. Így a koncert egyedi műsora szinte csak a napokban állt össze. A dramaturgia az előadók zenei sajátjára és személyiségére épül, valamint a pillanat varázsára, amikor a koncertek során egybeolvasztják a roma zenét más műfajokkal, forrásokkal, mint például a különböző népzenékkel és a modern dzsesszel. (Egy különleges jam sessionben lesz részünk.)

Az Usti Opre! című film forgatása nemcsak a koncert erejéig hozza össze a zenészeket, számos stúdió- és kulissza mögötti felvételek is készülnek. Sőt a stáb ellátogat több muzsikus hazájába. Láthatjuk majd Snétberger Ferencet Berlinben és Bayreuthban, Boban Markovicot egy apró szerb faluban, Szergej Erdenkót Moszkvában és Balogh Kálmánt Budapesten. A koncepció talán Wim Wenders Buena Vista Social Club című művének vezérfonalához hasonlítható. Egyes részeket Halper László Élő roma zene című Rádió C-s műsora alatt forgatják. Super 16 mm-es filmnyersanyagra rögzítik a dokumentumjellegű jeleneteket, amelyeket Siegel és Sas Tamás dirigál; Sas a film operatőre. A végső kópia természetesen 35 mm-es lesz, a hangkeverés Németországban zajlik majd.

Az alapötlet Koltai Péter producer és Allan Siegel dokumentumfilmes közös álma, amely nem áll meg a mozis játékfilm leforgatásánál. A tervek szerint a Millenáris-koncertről készül egy digitális koncertfilm, ennek DVD- és CD-változata, továbbá egy fotóalbum kiadása is várható a projektről. A koncertfilmet az a Kapitány Iván rendezi, aki számos reklámfilm mellett az LGT és a Rapülők koncertfilmjeit is jegyzi. Sőt a producerek célja nem kisebb, mint a világhírnév: siker esetén a társulat később – a három tenor mintájára – nagyszabású koncertturnéra is indulna.

A produkció nemzetközi jellege miatt jogos a kérdés: a szervezők vajon miért Budapestet választották kiindulópontnak? Koltai Péter szerint a magyar főváros az a zenei-kulturális kereszteződés, ahol a régiót egyesíteni lehet.

A költségvetés mintegy 870 ezer euró, amely Koltai tájékoztatása szerint több ország segítségével áll össze. Jelenleg angol, német és cseh partnerek szálltak be, hazai oldalról a Magyar Mozgókép Közalapítványra, valamint a közszolgálati és/vagy egy kereskedelmi csatorna támogatására számítanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.