Klasszikus

Nemzetközi zenepedagógiai konferencia Budapesten

2005.06.06. 00:00
Ajánlom
Egység és különbözőség a XXI. század európai zenepedagógiájában címmel rendeznek ISME (International Society of Music Education, azaz Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága) Európai Regionális Konferenciát augusztus 27. és 31. között Budapesten. A konferencia szervezője a Zenetanárok Társasága és a Magyar Zenei Tanács.

Mint a rendezvény meghívójában olvasható, „soha vissza nem térő alkalom, hogy a magyar zenepedagógia eredményeit bemutassuk a külföldi vendégeknek itt a helyszínen, a ’hazai pálya’ előnyeit élvezve. Ha hallják, látják, mit tudnak zenét tanuló fiataljaink, talán jobban megértik, hogy mit jelent nálunk és nekünk az, hogy értékorientált a zenepedagógiánk.”

Nemzetközi konferencia – tanár-előadóknak

A szervezőbizottság felhívással fordul a magyar zenepedagógusokhoz, hogy előadásokkal, bemutató tanításokkal az általános és a szakképzés valamennyi szintjéről minél nagyobb számban vegyenek részt a konferencián. Ennek nyelve angol; rendes programjaira tolmácsolási lehetőséget nem tudnak biztosítani. Azoknak a kollégáknak, akik angol nyelven előadást vagy bemutatót (workshop, tanítási óra) tartanak, a részvételi díjat elengedik. (Külföldi ISME-tagok részvételi díja 5 napra 500 euró, nem-ISME-tagoknak 550 euró). Az előadások időtartama 20 perc. Az absztraktok leadási határideje június 20., a teljes szövegé július 20.

A konferencia meghirdetett tematikája szerint a téma-kínálat az alábbi:

- Az intenzív zenei nevelés transzferhatása (idegélettani kutatások is)
- Pedagógiai, pszichológiai és szociológiai kutatások a zenepedagógiában
- Tanárképzés az Európai Unióban. Nyereségek és ellentmondások (kerekasztal)
- Korai gyermekkori zenei nevelés
- Zene az általánosan képző iskolákban
- Élő-e még Kodály a zenei nevelés gyakorlatában?
- A professzionális muzsikusképzés (hangszerenkénti szekciókban)
- Kortárs zene a zenei nevelésben
- Zeneterápia –zenei gyógypedagógia
- High-tech a zenei nevelésben
- A komplexitás helye a zenei nevelésben
- A populáris és a magas művészet jelenléte a zenei nevelésben
- Népzene és tradícióőrzés
- Egyházi zene a zenei nevelésben
- Zenei nevelés és média, zenepolitika
- Az együttműködés lehetőségei a zenei nevelés különböző területein (Új projektek tervezése különböző országok együttműködésével)

Felhívás szereplésre

A szervezők ifjúsági zenekarok és énekkarok (max. 30 fő), valamint kamaraegyüttesek (3-6 fő) jelentkezését várják a Zeneakadémia Kistermében és a Régi Zeneakadémián rendezendő déli koncertekre. A műsorok időtartama max. 20 perc. A program nagyrészt a magyar pedagógiai irodalom műveiből álljon (Kodály, Bartók, Bárdos, kortárs szerzők kompozíciói).

A jelentkezéseket június 10-ig várják, amelyhez az együttes műsorából tíz percnyi anyagot CD-n vagy kazettán mellékelni kell.

Magyar nyelvű mini-konferencia

A csak magyarul tudó kollégák számára augusztus 29-30-án két napos mini-konferenciát rendeznek a szervezők, melynek keretében az angol nyelvű konferencia legnevesebb előadóit hallhatják az érdeklődők. Tolmácsolást biztosítanak. E rendezvény részvételi díja ZETA-tagoknak 6000 Ft, nem-ZETA-tagoknak 8000 Ft, mely összeget augusztus 1-jéig kell befizetni.

További információ a zeta@zeta-hmta.org címen kérhető; az angolul tudók az alábbi honlapot is felkereshetik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.