Klasszikus

Nemzetközi zongoraverseny Pécsett

2005.04.01. 00:00
Ajánlom
Liszt Ferenc emlékére Nemzetközi Zongoraversenyt rendez a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete május 3. és 14. között. A négyfordulós tehetséggondozó verseny műsorán elsősorban a liszti zongoraéletműből válogatott, különböző nehézségű eredeti művek és átiratok szerepelnek.

A döntőben az ismert versenyművek mellett a különlegességnek számító "De Profundis" zongoraverseny is választható műsorszám. A negyedik, zenekari fordulóban a Pannon Filharmonikusok - Pécs közreműködik majd Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester vezényletével. A bécsi Bösendorfer zongoragyár több hangversenyzongorát biztosít a verseny idejére. A Magyar Rádió Rt. Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége a versenyt végig figyelemmel kíséri. A Pécs TV a döntőről, a Bartók Rádió pedig a díjkiosztó ünnepségről és a gálakoncertről készít felvételt. A jelentkezők közül a válogatót követő elődöntőbe tizenhat, a középdöntőbe nyolc, a döntőbe négy versenyző jut majd.

A verseny 1. díját (10.000 euró) a Tutto Hangszer Kft., a Bösendorfer zongoragyár magyarországi képviselete, a 2. díjat (6.000 euró) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a 3. díjat (4.000 euró) a Summa Artium Kht. biztosítja. Az első díjas versenyzővel a Budapest Music Center szólólemezt készít. A "De Profundis" legjobb előadásáért az Eschweileri Liszt Társaság különdíjat adományoz. A középdöntőben, illetve a döntőben legjobban szereplő versenyzők értékes különdíjakat, koncertmeghívásokat kapnak. A PTE Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a PTE Közgazdaságtudományi Kar különdíjakat, a Bartók Rádió, a Pannon Filharmonikusok - Pécs, a Filharmónia Dél-Dunántúli Kht. Koncertrendező Iroda fellépési lehetőséget ajánl fel a legjobban szereplő versenyzőknek.

A zsűri tagjai: Ács József (Németország) – zongora- és orgonaművész, az Eschweileri Liszt Ferenc Társaság zenei vezetője, a zsűri elnöke; Bánky József – zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének ny. zongoratanára; Eckhardt Mária – zenetörténész, a Budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója; Földes Imre – zenetörténész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneelmélet Tanszékének ny. habilitált egyetemi tanára; Király Csaba – zongora- és orgonaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója, a zongora tanszék vezetője, a Liszt Ferenc Társaság Pécsi Csoportjának elnöke.

A verseny fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnöke lesz. A verseny védnökei: Dr. Lénárd László akadémikus, egyetemi tanár, a PTE rektora, Dr. Aknai Tamás egyetemi tanár, művészettörténész, a PTE Művészeti Kar dékánja, Dr. Toller László, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, a Pannon Filharmonikusok - Pécs vezető karmestere, zeneigazgatója.

Az érdeklődők további információkat olvashatnak a Művészeti Kar alábbi címen elérhető honlapján.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.