Klasszikus

Nemzetközi zongoraverseny Pécsett

2005.04.01. 00:00
Ajánlom
Liszt Ferenc emlékére Nemzetközi Zongoraversenyt rendez a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete május 3. és 14. között. A négyfordulós tehetséggondozó verseny műsorán elsősorban a liszti zongoraéletműből válogatott, különböző nehézségű eredeti művek és átiratok szerepelnek.

A döntőben az ismert versenyművek mellett a különlegességnek számító "De Profundis" zongoraverseny is választható műsorszám. A negyedik, zenekari fordulóban a Pannon Filharmonikusok - Pécs közreműködik majd Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester vezényletével. A bécsi Bösendorfer zongoragyár több hangversenyzongorát biztosít a verseny idejére. A Magyar Rádió Rt. Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége a versenyt végig figyelemmel kíséri. A Pécs TV a döntőről, a Bartók Rádió pedig a díjkiosztó ünnepségről és a gálakoncertről készít felvételt. A jelentkezők közül a válogatót követő elődöntőbe tizenhat, a középdöntőbe nyolc, a döntőbe négy versenyző jut majd.

A verseny 1. díját (10.000 euró) a Tutto Hangszer Kft., a Bösendorfer zongoragyár magyarországi képviselete, a 2. díjat (6.000 euró) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a 3. díjat (4.000 euró) a Summa Artium Kht. biztosítja. Az első díjas versenyzővel a Budapest Music Center szólólemezt készít. A "De Profundis" legjobb előadásáért az Eschweileri Liszt Társaság különdíjat adományoz. A középdöntőben, illetve a döntőben legjobban szereplő versenyzők értékes különdíjakat, koncertmeghívásokat kapnak. A PTE Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a PTE Közgazdaságtudományi Kar különdíjakat, a Bartók Rádió, a Pannon Filharmonikusok - Pécs, a Filharmónia Dél-Dunántúli Kht. Koncertrendező Iroda fellépési lehetőséget ajánl fel a legjobban szereplő versenyzőknek.

A zsűri tagjai: Ács József (Németország) – zongora- és orgonaművész, az Eschweileri Liszt Ferenc Társaság zenei vezetője, a zsűri elnöke; Bánky József – zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének ny. zongoratanára; Eckhardt Mária – zenetörténész, a Budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója; Földes Imre – zenetörténész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneelmélet Tanszékének ny. habilitált egyetemi tanára; Király Csaba – zongora- és orgonaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója, a zongora tanszék vezetője, a Liszt Ferenc Társaság Pécsi Csoportjának elnöke.

A verseny fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnöke lesz. A verseny védnökei: Dr. Lénárd László akadémikus, egyetemi tanár, a PTE rektora, Dr. Aknai Tamás egyetemi tanár, művészettörténész, a PTE Művészeti Kar dékánja, Dr. Toller László, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, a Pannon Filharmonikusok - Pécs vezető karmestere, zeneigazgatója.

Az érdeklődők további információkat olvashatnak a Művészeti Kar alábbi címen elérhető honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.