Klasszikus

Népdalünnep

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
Este jő, szürkül bé - Török Erzsi színpadon és stúdióban, Hungaroton Classic 2005

Bár lenne rá igény, mégis kevés az önálló népdalest. Így, amíg nem változik a helyzet, meg kell elégednünk a rendelkezésre álló korábbi felvételekkel. Olyanokkal, mint amilyen a Hungarotonnál jelent meg nemrég. Ezen a több szempontból is fontos és egyedülálló CD-n ugyanis a felejthetetlen hangú Török Erzsi 1972-es debreceni dalestje hallható. Az 1912-ben, Kolozsvárott született népdalénekes színésznőnek készült. Énekelni Kelen Hugónál tanult, ő irányította figyelmét Bartók és Kodály dalaira, valamint a népdalokra - melyeknek egyik legavatottabb előadójává vált. Az 1972-es debreceni koncert nagy részének megléte Joób Árpádnak köszönhető, aki nemcsak jelen volt az eseményen, hanem amatőr felvételt is készített róla. Magyar és moldvai csángó népballadák - például A megölt havasi pásztor, A gazdag feleség, A nagy hegyi tolvaj, Az elrabolt és visszatért leány -, valamint vidám, néhol incselkedő dalok váltják egymást, mindig a hangulatnak legmegfelelőbb éneklési stílusban. Török Erzsi hangja mellett Kistétényi Melinda érzékeny, alkalmazkodó, improvizatív zongorakíséretében is gyönyörködhetünk.

Ehhez a negyvenpercnyi hanganyaghoz illesztett a kiadó kilenc, a Magyar Rádió archívumából való népdalfeldolgozást és dalt, Farkas Ferenc műveit. Török Erzsi és Farkas Ferenc alkotói együttműködése a negyvenes években kezdődött: a zeneszerző többször kísérte zongorán a népdalénekest - mint például ezen a lemezen is -, aki viszont a komponista népdalfeldolgozásainak, új dalainak bemutatását vállalta. Török Erzsi 1973. december 1-jén halt meg. Utoljára, 1972. október 22-én Kodály-műveket énekelt a Zeneakadémia kistermében. Hiányát azóta az ilyen és ehhez hasonló lemezek enyhítik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.