Klasszikus

Népdalünnep

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
Este jő, szürkül bé - Török Erzsi színpadon és stúdióban, Hungaroton Classic 2005

Bár lenne rá igény, mégis kevés az önálló népdalest. Így, amíg nem változik a helyzet, meg kell elégednünk a rendelkezésre álló korábbi felvételekkel. Olyanokkal, mint amilyen a Hungarotonnál jelent meg nemrég. Ezen a több szempontból is fontos és egyedülálló CD-n ugyanis a felejthetetlen hangú Török Erzsi 1972-es debreceni dalestje hallható. Az 1912-ben, Kolozsvárott született népdalénekes színésznőnek készült. Énekelni Kelen Hugónál tanult, ő irányította figyelmét Bartók és Kodály dalaira, valamint a népdalokra - melyeknek egyik legavatottabb előadójává vált. Az 1972-es debreceni koncert nagy részének megléte Joób Árpádnak köszönhető, aki nemcsak jelen volt az eseményen, hanem amatőr felvételt is készített róla. Magyar és moldvai csángó népballadák - például A megölt havasi pásztor, A gazdag feleség, A nagy hegyi tolvaj, Az elrabolt és visszatért leány -, valamint vidám, néhol incselkedő dalok váltják egymást, mindig a hangulatnak legmegfelelőbb éneklési stílusban. Török Erzsi hangja mellett Kistétényi Melinda érzékeny, alkalmazkodó, improvizatív zongorakíséretében is gyönyörködhetünk.

Ehhez a negyvenpercnyi hanganyaghoz illesztett a kiadó kilenc, a Magyar Rádió archívumából való népdalfeldolgozást és dalt, Farkas Ferenc műveit. Török Erzsi és Farkas Ferenc alkotói együttműködése a negyvenes években kezdődött: a zeneszerző többször kísérte zongorán a népdalénekest - mint például ezen a lemezen is -, aki viszont a komponista népdalfeldolgozásainak, új dalainak bemutatását vállalta. Török Erzsi 1973. december 1-jén halt meg. Utoljára, 1972. október 22-én Kodály-műveket énekelt a Zeneakadémia kistermében. Hiányát azóta az ilyen és ehhez hasonló lemezek enyhítik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.