Klasszikus

Népdalünnep

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
Este jő, szürkül bé - Török Erzsi színpadon és stúdióban, Hungaroton Classic 2005

Bár lenne rá igény, mégis kevés az önálló népdalest. Így, amíg nem változik a helyzet, meg kell elégednünk a rendelkezésre álló korábbi felvételekkel. Olyanokkal, mint amilyen a Hungarotonnál jelent meg nemrég. Ezen a több szempontból is fontos és egyedülálló CD-n ugyanis a felejthetetlen hangú Török Erzsi 1972-es debreceni dalestje hallható. Az 1912-ben, Kolozsvárott született népdalénekes színésznőnek készült. Énekelni Kelen Hugónál tanult, ő irányította figyelmét Bartók és Kodály dalaira, valamint a népdalokra - melyeknek egyik legavatottabb előadójává vált. Az 1972-es debreceni koncert nagy részének megléte Joób Árpádnak köszönhető, aki nemcsak jelen volt az eseményen, hanem amatőr felvételt is készített róla. Magyar és moldvai csángó népballadák - például A megölt havasi pásztor, A gazdag feleség, A nagy hegyi tolvaj, Az elrabolt és visszatért leány -, valamint vidám, néhol incselkedő dalok váltják egymást, mindig a hangulatnak legmegfelelőbb éneklési stílusban. Török Erzsi hangja mellett Kistétényi Melinda érzékeny, alkalmazkodó, improvizatív zongorakíséretében is gyönyörködhetünk.

Ehhez a negyvenpercnyi hanganyaghoz illesztett a kiadó kilenc, a Magyar Rádió archívumából való népdalfeldolgozást és dalt, Farkas Ferenc műveit. Török Erzsi és Farkas Ferenc alkotói együttműködése a negyvenes években kezdődött: a zeneszerző többször kísérte zongorán a népdalénekest - mint például ezen a lemezen is -, aki viszont a komponista népdalfeldolgozásainak, új dalainak bemutatását vállalta. Török Erzsi 1973. december 1-jén halt meg. Utoljára, 1972. október 22-én Kodály-műveket énekelt a Zeneakadémia kistermében. Hiányát azóta az ilyen és ehhez hasonló lemezek enyhítik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.