Klasszikus

Népdalünnep

2005.12.01. 00:00
Ajánlom
Este jő, szürkül bé - Török Erzsi színpadon és stúdióban, Hungaroton Classic 2005

Bár lenne rá igény, mégis kevés az önálló népdalest. Így, amíg nem változik a helyzet, meg kell elégednünk a rendelkezésre álló korábbi felvételekkel. Olyanokkal, mint amilyen a Hungarotonnál jelent meg nemrég. Ezen a több szempontból is fontos és egyedülálló CD-n ugyanis a felejthetetlen hangú Török Erzsi 1972-es debreceni dalestje hallható. Az 1912-ben, Kolozsvárott született népdalénekes színésznőnek készült. Énekelni Kelen Hugónál tanult, ő irányította figyelmét Bartók és Kodály dalaira, valamint a népdalokra - melyeknek egyik legavatottabb előadójává vált. Az 1972-es debreceni koncert nagy részének megléte Joób Árpádnak köszönhető, aki nemcsak jelen volt az eseményen, hanem amatőr felvételt is készített róla. Magyar és moldvai csángó népballadák - például A megölt havasi pásztor, A gazdag feleség, A nagy hegyi tolvaj, Az elrabolt és visszatért leány -, valamint vidám, néhol incselkedő dalok váltják egymást, mindig a hangulatnak legmegfelelőbb éneklési stílusban. Török Erzsi hangja mellett Kistétényi Melinda érzékeny, alkalmazkodó, improvizatív zongorakíséretében is gyönyörködhetünk.

Ehhez a negyvenpercnyi hanganyaghoz illesztett a kiadó kilenc, a Magyar Rádió archívumából való népdalfeldolgozást és dalt, Farkas Ferenc műveit. Török Erzsi és Farkas Ferenc alkotói együttműködése a negyvenes években kezdődött: a zeneszerző többször kísérte zongorán a népdalénekest - mint például ezen a lemezen is -, aki viszont a komponista népdalfeldolgozásainak, új dalainak bemutatását vállalta. Török Erzsi 1973. december 1-jén halt meg. Utoljára, 1972. október 22-én Kodály-műveket énekelt a Zeneakadémia kistermében. Hiányát azóta az ilyen és ehhez hasonló lemezek enyhítik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.