Klasszikus

Népek Zenéje az Aranytízben

2006.06.04. 00:00
Ajánlom
Zenei ismeretterjesztő előadásokra várja az opera- és a dalirodalom kedvelőit az Aranytíz Művelődési Központ (V., Arany János utca 10.).

Júniusban zeneakadémiai növendékek előadásában magyar és olasz szerzők munkásságának egy-egy szeletével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Népek Zenéje című sorozatban Párkány Horváth Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára beszél a kiválasztott szerzőkről, művekről; tanítványai, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének hallgatói egy-egy dallal, operaáriával, duettel illusztrálják az elhangzottakat.

Június 6., 15 óra
Magyarország
A műsorban a klasszikus magyar zene négy meghatározó alkotójának művei lesznek hallhatók. Erkel Ferenc Bánk Bánból és Hunyadi László című operáinak részletei mellett Liszt Ferenc Heine, Victor Hugo és Goethe verseire készült dalai, Bartók Béla népdalfeldolgozásai és Kodály Zoltán daljátékainak részletei lesznek hallhatók.

Km.: Balázs Adrienne (szoprán), Haris Nadinka (szoprán), Mikecz Kornél (bariton), Párkány Horváth Éva (zongora).

Június 12., 15 óra
Olaszország
Az előadás keretében négy szerző, Rossini, Donizetti, Puccini és Bellini műveivel ismerkedteti meg hallgatóságát Párkányi Horváth Éva. Az előadás érdekessége, hogy keretében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszakának két japán vendéghallgatója is bemutatkozik.

Km.: Balázs Adrienne (szoprán), Nakao Hiroko (szoprán), Nakamura Maki (szoprán), Mikecz Kornél (bariton), Párkány Horváth Éva (zongora).

Az eseményt a Belváros-Lipótvárosi Mozgássérültek Egyesülete szervezi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.