Klasszikus

Népművészeti olimpia tánccal, zenével

2004.08.15. 00:00
Ajánlom
Látványos-fergeteges táncprogramokkal nyílt meg Pécsett a múlt hét végén a III. World Folkloriada. Az augusztus 22-ig tartó nagyszabású országos fesztiválon 88 ország 2500 táncosa, zenésze, kézműves mestere mutatja be népművészetét 18 városban és 49 településen. A sokszínű záróprogramra Budapesten kerül sor a város számos színhelyén.

Négyévente rendezik meg a World Folkloriada elnevezésű világfesztivált, amelyet a "népművészet olimpiája"-ként is szokás emlegetni. A legelsőt 1996-ban Hollandiában rendezték, majd 2000-ben Japán látta vendégül a világ néptáncosait, Budapest után pedig - 2008-ra - Kanada nyerte el a rendezés jogát. Az, hogy idén Magyarország lehet a népművészeti világfesztivál házigazdája, néptánc és népzenei kultúránk elismerését jelzi. Különösen annak, a világon szinte egyedülálló módszernek az elismerését, amellyel a magyar néptánc- és népzenekutatás felkutatja, összegyűjti, és tudományos rendszerbe foglalva közreadja a hagyományos kultúra dokumentumait. A magyar népművészet filmen, hangzóanyagon, szövegben megörökített összefoglalásai éppúgy éltetői a magyar néptáncművészeti és népzenei mozgalmak megújulásának, mint a sok helyen még ma is eleven tánchagyomány.

A "népművészeti olimpia" céljai épp oly átfogóak és nemesek, mint az épp e napokban zajló klasszikus olimpiáé - a fesztivál rövid időtartamára egyetlen országba gyűjti a világ különböző pontjairól mindazokat, akik saját tradíciójuk, néptáncaik és népzenéjük megőrzésén fáradoznak. Ezzel szolgálják a kulturális hagyományok átörökítését, ugyanakkor közösséget teremtenek, az alkotás és a szórakozás örömével ajándékozzák meg a részvevőket. A találkozóra a glóbusz olyan távoli, egzotikus tájairól is érkeznek együttesek, mint Tajvan, Sri Lanka, Fülöp-szigetek, Haiti, és képviselteti népművészetét több európai ország mellett Kína, Japán, Grúzia, Chile is. Mellettük jól ismert hazai tánctársulatok lépnek fel, lesz kirakodóvásár, mesterek bemutatója, s az elmaradhatatlan magyar specialitás, a táncház is szerepel a programban. Magyarországon a Folkloriada rendhagyó fesztiválként járja a városokat, településeket, tehát a megszokottól eltérően a programok nem csupán egyetlen városhoz kötődnek. Az ideérkező vendégek Magyarország 18 városában és 49 településén fordulnak meg. A hét végi négy napon Pécsett indult a nagyszabású program, a budapesti zárógáláig a mintegy 80 vendégegyüttes a hagyományos vidéki fesztiválokhoz, és az augusztus 20-i ünnepségekhez is csatlakozik majd Gyöngyösön, Gyulán, Sátoraljaújhelyen, Sárváron, Székesfehérváron, Tihanyban, Balatonfüreden, Sümegen, Balatonalmádiban, Százhalombattán, Tökölön, Ráckevén, Jászberényben és Veszprémben.

Az országszerte zajló fesztivál eseményei után augusztus 20-tól 22-ig Budapesten lépnek fel a világtalálkozó résztvevői. A Budai Vár színhelyein tartott rendezvények kapcsolódnak az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjához is, s egyben a Mesterségek Ünnepe eseményeihez. A színpadi előadásokon kívül egész napos interaktív programok is várják az ünneplőket, ahol a résztvevők egyben nézők is, a közönség pedig bekapcsolódhat a művészeti produkciókba. A fesztivál augusztus 22-én fejeződik be Budapesten, ahol délután 5 órakor indul az együttesek színpompás felvonulása az Andrássy úton, a záró ceremóniára pedig a Hősök terén kerül sor valamennyi vendégegyüttes részvételével.

Budapesti program:

Augusztus 20.
Palota Színpad
10.00-22.00 a Folkloriáda bemutatók, augusztus 20-i ünnepi programok, bál

Augusztus 21.
Palota Színpad
10 órától 20 óráig a Folkloriada együtteseinek bemutatóji

Korona Színház
10.00-20.00: zenekari koncertek

Szarvas tér
10.00-20.20 a Folkloriada együtteseinek bemutatói

Vároldal
10.00-20.20 Körtáncok, tánctanítás a közönség részvételével

Augusztus 22.
Palotaszínpad
10.00-18.00 a Folkloriada együtteseinek bemutatói

Korona Színház
10.00-18.00 Zenekari koncertek

Szarvas tér
10.00-17.00 a Folkloriada együtteseinek bemutatói

Vároldal
10.00-16.40 Körtáncok, tánctanítás a közönség részvételével

17.00-20.00 A Folkoriada résztvevőinek felvonulása az Andrássy úton a Budai Vártól a Hősök teréig.

Záróceremónia a Hősök terén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.