Klasszikus

Népművészeti olimpia tánccal, zenével

2004.08.15. 00:00
Ajánlom
Látványos-fergeteges táncprogramokkal nyílt meg Pécsett a múlt hét végén a III. World Folkloriada. Az augusztus 22-ig tartó nagyszabású országos fesztiválon 88 ország 2500 táncosa, zenésze, kézműves mestere mutatja be népművészetét 18 városban és 49 településen. A sokszínű záróprogramra Budapesten kerül sor a város számos színhelyén.

Négyévente rendezik meg a World Folkloriada elnevezésű világfesztivált, amelyet a "népművészet olimpiája"-ként is szokás emlegetni. A legelsőt 1996-ban Hollandiában rendezték, majd 2000-ben Japán látta vendégül a világ néptáncosait, Budapest után pedig - 2008-ra - Kanada nyerte el a rendezés jogát. Az, hogy idén Magyarország lehet a népművészeti világfesztivál házigazdája, néptánc és népzenei kultúránk elismerését jelzi. Különösen annak, a világon szinte egyedülálló módszernek az elismerését, amellyel a magyar néptánc- és népzenekutatás felkutatja, összegyűjti, és tudományos rendszerbe foglalva közreadja a hagyományos kultúra dokumentumait. A magyar népművészet filmen, hangzóanyagon, szövegben megörökített összefoglalásai éppúgy éltetői a magyar néptáncművészeti és népzenei mozgalmak megújulásának, mint a sok helyen még ma is eleven tánchagyomány.

A "népművészeti olimpia" céljai épp oly átfogóak és nemesek, mint az épp e napokban zajló klasszikus olimpiáé - a fesztivál rövid időtartamára egyetlen országba gyűjti a világ különböző pontjairól mindazokat, akik saját tradíciójuk, néptáncaik és népzenéjük megőrzésén fáradoznak. Ezzel szolgálják a kulturális hagyományok átörökítését, ugyanakkor közösséget teremtenek, az alkotás és a szórakozás örömével ajándékozzák meg a részvevőket. A találkozóra a glóbusz olyan távoli, egzotikus tájairól is érkeznek együttesek, mint Tajvan, Sri Lanka, Fülöp-szigetek, Haiti, és képviselteti népművészetét több európai ország mellett Kína, Japán, Grúzia, Chile is. Mellettük jól ismert hazai tánctársulatok lépnek fel, lesz kirakodóvásár, mesterek bemutatója, s az elmaradhatatlan magyar specialitás, a táncház is szerepel a programban. Magyarországon a Folkloriada rendhagyó fesztiválként járja a városokat, településeket, tehát a megszokottól eltérően a programok nem csupán egyetlen városhoz kötődnek. Az ideérkező vendégek Magyarország 18 városában és 49 településén fordulnak meg. A hét végi négy napon Pécsett indult a nagyszabású program, a budapesti zárógáláig a mintegy 80 vendégegyüttes a hagyományos vidéki fesztiválokhoz, és az augusztus 20-i ünnepségekhez is csatlakozik majd Gyöngyösön, Gyulán, Sátoraljaújhelyen, Sárváron, Székesfehérváron, Tihanyban, Balatonfüreden, Sümegen, Balatonalmádiban, Százhalombattán, Tökölön, Ráckevén, Jászberényben és Veszprémben.

Az országszerte zajló fesztivál eseményei után augusztus 20-tól 22-ig Budapesten lépnek fel a világtalálkozó résztvevői. A Budai Vár színhelyein tartott rendezvények kapcsolódnak az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjához is, s egyben a Mesterségek Ünnepe eseményeihez. A színpadi előadásokon kívül egész napos interaktív programok is várják az ünneplőket, ahol a résztvevők egyben nézők is, a közönség pedig bekapcsolódhat a művészeti produkciókba. A fesztivál augusztus 22-én fejeződik be Budapesten, ahol délután 5 órakor indul az együttesek színpompás felvonulása az Andrássy úton, a záró ceremóniára pedig a Hősök terén kerül sor valamennyi vendégegyüttes részvételével.

Budapesti program:

Augusztus 20.
Palota Színpad
10.00-22.00 a Folkloriáda bemutatók, augusztus 20-i ünnepi programok, bál

Augusztus 21.
Palota Színpad
10 órától 20 óráig a Folkloriada együtteseinek bemutatóji

Korona Színház
10.00-20.00: zenekari koncertek

Szarvas tér
10.00-20.20 a Folkloriada együtteseinek bemutatói

Vároldal
10.00-20.20 Körtáncok, tánctanítás a közönség részvételével

Augusztus 22.
Palotaszínpad
10.00-18.00 a Folkloriada együtteseinek bemutatói

Korona Színház
10.00-18.00 Zenekari koncertek

Szarvas tér
10.00-17.00 a Folkloriada együtteseinek bemutatói

Vároldal
10.00-16.40 Körtáncok, tánctanítás a közönség részvételével

17.00-20.00 A Folkoriada résztvevőinek felvonulása az Andrássy úton a Budai Vártól a Hősök teréig.

Záróceremónia a Hősök terén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?