Klasszikus

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

2021.02.19. 09:25
Ajánlom
Nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó eddigi szerződést a kormány a főváros önkormányzatával. Eközben új fesztiválok születnek Bartók és Liszt Ferenc nevével fémjelezve.

A Népszavának Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott: a kormány a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Ez azt jelenti, hogy az állam – egészen pontosan az Emmi – kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából.

Gy. Németh a lapnak arról beszélt, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi állam által felkért szervezője a múlt héten tájékoztatta a kormány döntéséről, az okok nem ismertek.

Az őszi és tavaszi fesztiválok szervezéséről három éve, a Tarlós-érában született szerződés, amely decemberben lejárt.

A Népszava úgy tudja, hogy

új tavaszi és őszi fesztivál alapul: az előbbi lesz a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, a másik a Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.

Ezek szervezésében Káel Csaba szintén részt vesz. Március elején már a Bartók Tavasz programjai is kiderülnek majd. A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak.

20191106_BTF2020_sajtotajekoztato_c_PalyiZsofia-105640.jpg

BTF (Fotó/Forrás: Pályi Zsófia / Müpa)

A főváros ezzel elveszíti egy fontos brandjét, de folytatná a fesztiválozás hagyományát, de a Népszava szerint nem a turistákat vonzó, elit eseményeket terveznek, hanem "egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének".

Fesztiváltörténet

A Budapesti Tavaszi Fesztivál ötlete Lengyel Mártontól ered, aki 1978 és1986 között az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezető helyettese volt. Kiss Imrével, az Idegenforgalmi és Propaganda Kiadó kulturális menedzserével kezdeményezték az eseményt a ’80-as évek elején, amelyet ezt követően minden évben megrendeztek közel negyven éven át. A programsorozat 2020-ban ünnepelte volna a jubileumi, 40. évfordulóját, ám a pandémia miatt a fesztivál végül elmaradt.

Káel Csaba a fesztivál jelentősége kapcsán korábban elmondta, a magyar kultúra egyesítését a Tavaszi Fesztivál kezdte el, hiszen a vasfüggönyön túlról hazahívta a világhírű magyar művészeket, például Cziffra Györgyöt vagy Vásáry Tamást.

1996-tól tizenöt éven át Zimányi Zsófia vezette a Budapesti Fesztiválközpontot, és vele együtt a BTF-et. A Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője egy korábbi sajtóeseményen kifejtette, hogy a Tavaszi Fesztivál létrehozását annak idején a turizmus szorgalmazta, mégpedig egy olyan időszakban, amikor nincsenek turisták Magyarországon. „Külföldieket akartak idecsábítani. Emlékszem arra az alakuló ülésre, amit a Vígszínházban tartottak meg húsz intézmény képviselőivel. Ezen az eseményen Lengyel Márton, aki – mondjuk így – kitalálta az egész fesztivált, felvázolta az elképzeléseit.

Szerencsére Magyarországnak rendkívül gazdag a kulturális élete, ezért igazán volt honnan meríteni.

Az első tíz évet, amit Kiss Imre vezetett, a magyar művészetek bemutatása jellemezte, később pedig jöttek a külföldi világsztárok, akik azóta is meghatározó elemei a kínálatnak” – foglalta össze Zimányi Zsófia, hozzátéve: „A rendszerváltás után volt egy olyan időszak, amikor külföldi művészek nem nagyon jöttek Budapestre, ezért amikor a Royal Filharmonikus Zenekar 1997-ben ellátogatott hozzánk, az akkor óriási eseménynek számított. Ez egészen addig tartott, amíg fel nem épült a Müpa, amelynek már nemcsak egy rövid, két-három hetes periódus állt a rendelkezésére, hanem egy egész szezon, amikorra meg tudta hívni a művészeket.”

Zimányi Zsófia a BTF részeként éveken át megrendezte a Fringe Fesztivált is, ahol számos mára befutott művész pályája indulhatott el, úgy mint Duda Éva vagy Harcsa Veronika.

Villegas-Vitézy Zsófia három évig vezette a fesztivált. A kezdetekre visszaemlékezve korábban elmondta: „Amikor átvettem a fesztivál vezetését, akkor is a kulturális turizmus élénkítése volt a fő szempont, de e mellett menet közben kialakítottunk egy együttműködési hálózatot a különböző kulturális intézmények között, majd ezen belül jött létre az a szűkebb kör, ami ma operatív testületként működik, a legnagyobb résztvevőkkel.”

Bán Teodóra 2013 és 2020 között töltötte be a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetői és művészeti vezetői tisztségét, amely a BTF megszervezéséért is felelt. Helyét Faix Csaba vette át, akinek az operatív törzs tagjaként a BTF mellett tevékeny szerepe volt a tavaly őszi CAFe Budapest fesztivál megszervezésében is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Színház

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat a makói képviselő-testület döntése értelmében. A testület által 2001-ben alapított díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki – a szakmai kuratórium javaslata szerint – a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.
Vizuál

Műterembejárással és meglepetésekkel várja az érdeklődőket a Képző Nyílt Napja

December 6-án rendezi meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem a hagyományos Nyílt napját. Az eseményen a felvételizők átfogó képet kaphatnak a szakokról és az egyetemen zajló közösségi életről, programokról. 
Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Jazz/World

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus ajánló

Olaszországban turnézott az Anima Musicae

Milánóban és Torinóban is vastapssal jutalmazta az olasz közönség az Anima Musicae Kamarazenekar előadásait, melyeken Takács-Nagy Gábor vezényletével és Balázs János zongoraművész szólóival Liszt és Bartók művei hangoztak el.
Klasszikus hír

Rangos amerikai építészeti díjat nyert a Magyar Zene Háza

Az idén januárban átadott épület számos európai elismerés után a tengerentúlon is sikert aratott, az Architecture MasterPrize versenyén díjazták a Liget projekt ikonikus épületét.
Klasszikus interjú

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Klasszikus gyász

Elhunyt Béres János Kossuth-díjas furulyaművész, zenepedagógus

Béres János nevéhez fűződik a magyarországi furulyaoktatás elindítása, amely témában tizenkét tankönyvet jelentetett meg. Pályafutása során Európa csaknem összes országában hangversenyezett, de eljutott például az Egyesült Államokba, Japánba és Ausztráliába is.