Klasszikus

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

2021.02.19. 09:25
Ajánlom
Nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó eddigi szerződést a kormány a főváros önkormányzatával. Eközben új fesztiválok születnek Bartók és Liszt Ferenc nevével fémjelezve.

A Népszavának Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott: a kormány a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Ez azt jelenti, hogy az állam – egészen pontosan az Emmi – kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából.

Gy. Németh a lapnak arról beszélt, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi állam által felkért szervezője a múlt héten tájékoztatta a kormány döntéséről, az okok nem ismertek.

Az őszi és tavaszi fesztiválok szervezéséről három éve, a Tarlós-érában született szerződés, amely decemberben lejárt.

A Népszava úgy tudja, hogy

új tavaszi és őszi fesztivál alapul: az előbbi lesz a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, a másik a Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.

Ezek szervezésében Káel Csaba szintén részt vesz. Március elején már a Bartók Tavasz programjai is kiderülnek majd. A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak.

20191106_BTF2020_sajtotajekoztato_c_PalyiZsofia-105640.jpg

BTF (Fotó/Forrás: Pályi Zsófia / Müpa)

A főváros ezzel elveszíti egy fontos brandjét, de folytatná a fesztiválozás hagyományát, de a Népszava szerint nem a turistákat vonzó, elit eseményeket terveznek, hanem "egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének".

Fesztiváltörténet

A Budapesti Tavaszi Fesztivál ötlete Lengyel Mártontól ered, aki 1978 és1986 között az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezető helyettese volt. Kiss Imrével, az Idegenforgalmi és Propaganda Kiadó kulturális menedzserével kezdeményezték az eseményt a ’80-as évek elején, amelyet ezt követően minden évben megrendeztek közel negyven éven át. A programsorozat 2020-ban ünnepelte volna a jubileumi, 40. évfordulóját, ám a pandémia miatt a fesztivál végül elmaradt.

Káel Csaba a fesztivál jelentősége kapcsán korábban elmondta, a magyar kultúra egyesítését a Tavaszi Fesztivál kezdte el, hiszen a vasfüggönyön túlról hazahívta a világhírű magyar művészeket, például Cziffra Györgyöt vagy Vásáry Tamást.

1996-tól tizenöt éven át Zimányi Zsófia vezette a Budapesti Fesztiválközpontot, és vele együtt a BTF-et. A Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője egy korábbi sajtóeseményen kifejtette, hogy a Tavaszi Fesztivál létrehozását annak idején a turizmus szorgalmazta, mégpedig egy olyan időszakban, amikor nincsenek turisták Magyarországon. „Külföldieket akartak idecsábítani. Emlékszem arra az alakuló ülésre, amit a Vígszínházban tartottak meg húsz intézmény képviselőivel. Ezen az eseményen Lengyel Márton, aki – mondjuk így – kitalálta az egész fesztivált, felvázolta az elképzeléseit.

Szerencsére Magyarországnak rendkívül gazdag a kulturális élete, ezért igazán volt honnan meríteni.

Az első tíz évet, amit Kiss Imre vezetett, a magyar művészetek bemutatása jellemezte, később pedig jöttek a külföldi világsztárok, akik azóta is meghatározó elemei a kínálatnak” – foglalta össze Zimányi Zsófia, hozzátéve: „A rendszerváltás után volt egy olyan időszak, amikor külföldi művészek nem nagyon jöttek Budapestre, ezért amikor a Royal Filharmonikus Zenekar 1997-ben ellátogatott hozzánk, az akkor óriási eseménynek számított. Ez egészen addig tartott, amíg fel nem épült a Müpa, amelynek már nemcsak egy rövid, két-három hetes periódus állt a rendelkezésére, hanem egy egész szezon, amikorra meg tudta hívni a művészeket.”

Zimányi Zsófia a BTF részeként éveken át megrendezte a Fringe Fesztivált is, ahol számos mára befutott művész pályája indulhatott el, úgy mint Duda Éva vagy Harcsa Veronika.

Villegas-Vitézy Zsófia három évig vezette a fesztivált. A kezdetekre visszaemlékezve korábban elmondta: „Amikor átvettem a fesztivál vezetését, akkor is a kulturális turizmus élénkítése volt a fő szempont, de e mellett menet közben kialakítottunk egy együttműködési hálózatot a különböző kulturális intézmények között, majd ezen belül jött létre az a szűkebb kör, ami ma operatív testületként működik, a legnagyobb résztvevőkkel.”

Bán Teodóra 2013 és 2020 között töltötte be a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetői és művészeti vezetői tisztségét, amely a BTF megszervezéséért is felelt. Helyét Faix Csaba vette át, akinek az operatív törzs tagjaként a BTF mellett tevékeny szerepe volt a tavaly őszi CAFe Budapest fesztivál megszervezésében is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.