Klasszikus

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

2021.02.19. 09:25
Ajánlom
Nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó eddigi szerződést a kormány a főváros önkormányzatával. Eközben új fesztiválok születnek Bartók és Liszt Ferenc nevével fémjelezve.

A Népszavának Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott: a kormány a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Ez azt jelenti, hogy az állam – egészen pontosan az Emmi – kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából.

Gy. Németh a lapnak arról beszélt, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi állam által felkért szervezője a múlt héten tájékoztatta a kormány döntéséről, az okok nem ismertek.

Az őszi és tavaszi fesztiválok szervezéséről három éve, a Tarlós-érában született szerződés, amely decemberben lejárt.

A Népszava úgy tudja, hogy

új tavaszi és őszi fesztivál alapul: az előbbi lesz a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, a másik a Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.

Ezek szervezésében Káel Csaba szintén részt vesz. Március elején már a Bartók Tavasz programjai is kiderülnek majd. A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak.

20191106_BTF2020_sajtotajekoztato_c_PalyiZsofia-105640.jpg

BTF (Fotó/Forrás: Pályi Zsófia / Müpa)

A főváros ezzel elveszíti egy fontos brandjét, de folytatná a fesztiválozás hagyományát, de a Népszava szerint nem a turistákat vonzó, elit eseményeket terveznek, hanem "egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének".

Fesztiváltörténet

A Budapesti Tavaszi Fesztivál ötlete Lengyel Mártontól ered, aki 1978 és1986 között az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezető helyettese volt. Kiss Imrével, az Idegenforgalmi és Propaganda Kiadó kulturális menedzserével kezdeményezték az eseményt a ’80-as évek elején, amelyet ezt követően minden évben megrendeztek közel negyven éven át. A programsorozat 2020-ban ünnepelte volna a jubileumi, 40. évfordulóját, ám a pandémia miatt a fesztivál végül elmaradt.

Káel Csaba a fesztivál jelentősége kapcsán korábban elmondta, a magyar kultúra egyesítését a Tavaszi Fesztivál kezdte el, hiszen a vasfüggönyön túlról hazahívta a világhírű magyar művészeket, például Cziffra Györgyöt vagy Vásáry Tamást.

1996-tól tizenöt éven át Zimányi Zsófia vezette a Budapesti Fesztiválközpontot, és vele együtt a BTF-et. A Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője egy korábbi sajtóeseményen kifejtette, hogy a Tavaszi Fesztivál létrehozását annak idején a turizmus szorgalmazta, mégpedig egy olyan időszakban, amikor nincsenek turisták Magyarországon. „Külföldieket akartak idecsábítani. Emlékszem arra az alakuló ülésre, amit a Vígszínházban tartottak meg húsz intézmény képviselőivel. Ezen az eseményen Lengyel Márton, aki – mondjuk így – kitalálta az egész fesztivált, felvázolta az elképzeléseit.

Szerencsére Magyarországnak rendkívül gazdag a kulturális élete, ezért igazán volt honnan meríteni.

Az első tíz évet, amit Kiss Imre vezetett, a magyar művészetek bemutatása jellemezte, később pedig jöttek a külföldi világsztárok, akik azóta is meghatározó elemei a kínálatnak” – foglalta össze Zimányi Zsófia, hozzátéve: „A rendszerváltás után volt egy olyan időszak, amikor külföldi művészek nem nagyon jöttek Budapestre, ezért amikor a Royal Filharmonikus Zenekar 1997-ben ellátogatott hozzánk, az akkor óriási eseménynek számított. Ez egészen addig tartott, amíg fel nem épült a Müpa, amelynek már nemcsak egy rövid, két-három hetes periódus állt a rendelkezésére, hanem egy egész szezon, amikorra meg tudta hívni a művészeket.”

Zimányi Zsófia a BTF részeként éveken át megrendezte a Fringe Fesztivált is, ahol számos mára befutott művész pályája indulhatott el, úgy mint Duda Éva vagy Harcsa Veronika.

Villegas-Vitézy Zsófia három évig vezette a fesztivált. A kezdetekre visszaemlékezve korábban elmondta: „Amikor átvettem a fesztivál vezetését, akkor is a kulturális turizmus élénkítése volt a fő szempont, de e mellett menet közben kialakítottunk egy együttműködési hálózatot a különböző kulturális intézmények között, majd ezen belül jött létre az a szűkebb kör, ami ma operatív testületként működik, a legnagyobb résztvevőkkel.”

Bán Teodóra 2013 és 2020 között töltötte be a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetői és művészeti vezetői tisztségét, amely a BTF megszervezéséért is felelt. Helyét Faix Csaba vette át, akinek az operatív törzs tagjaként a BTF mellett tevékeny szerepe volt a tavaly őszi CAFe Budapest fesztivál megszervezésében is.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.