Klasszikus

Népszava: A kormány kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából

2021.02.19. 09:25
Ajánlom
Nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó eddigi szerződést a kormány a főváros önkormányzatával. Eközben új fesztiválok születnek Bartók és Liszt Ferenc nevével fémjelezve.

A Népszavának Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott: a kormány a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Ez azt jelenti, hogy az állam – egészen pontosan az Emmi – kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából.

Gy. Németh a lapnak arról beszélt, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi állam által felkért szervezője a múlt héten tájékoztatta a kormány döntéséről, az okok nem ismertek.

Az őszi és tavaszi fesztiválok szervezéséről három éve, a Tarlós-érában született szerződés, amely decemberben lejárt.

A Népszava úgy tudja, hogy

új tavaszi és őszi fesztivál alapul: az előbbi lesz a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, a másik a Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.

Ezek szervezésében Káel Csaba szintén részt vesz. Március elején már a Bartók Tavasz programjai is kiderülnek majd. A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak.

20191106_BTF2020_sajtotajekoztato_c_PalyiZsofia-105640.jpg

BTF (Fotó/Forrás: Pályi Zsófia / Müpa)

A főváros ezzel elveszíti egy fontos brandjét, de folytatná a fesztiválozás hagyományát, de a Népszava szerint nem a turistákat vonzó, elit eseményeket terveznek, hanem "egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének".

Fesztiváltörténet

A Budapesti Tavaszi Fesztivál ötlete Lengyel Mártontól ered, aki 1978 és1986 között az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezető helyettese volt. Kiss Imrével, az Idegenforgalmi és Propaganda Kiadó kulturális menedzserével kezdeményezték az eseményt a ’80-as évek elején, amelyet ezt követően minden évben megrendeztek közel negyven éven át. A programsorozat 2020-ban ünnepelte volna a jubileumi, 40. évfordulóját, ám a pandémia miatt a fesztivál végül elmaradt.

Káel Csaba a fesztivál jelentősége kapcsán korábban elmondta, a magyar kultúra egyesítését a Tavaszi Fesztivál kezdte el, hiszen a vasfüggönyön túlról hazahívta a világhírű magyar művészeket, például Cziffra Györgyöt vagy Vásáry Tamást.

1996-tól tizenöt éven át Zimányi Zsófia vezette a Budapesti Fesztiválközpontot, és vele együtt a BTF-et. A Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője egy korábbi sajtóeseményen kifejtette, hogy a Tavaszi Fesztivál létrehozását annak idején a turizmus szorgalmazta, mégpedig egy olyan időszakban, amikor nincsenek turisták Magyarországon. „Külföldieket akartak idecsábítani. Emlékszem arra az alakuló ülésre, amit a Vígszínházban tartottak meg húsz intézmény képviselőivel. Ezen az eseményen Lengyel Márton, aki – mondjuk így – kitalálta az egész fesztivált, felvázolta az elképzeléseit.

Szerencsére Magyarországnak rendkívül gazdag a kulturális élete, ezért igazán volt honnan meríteni.

Az első tíz évet, amit Kiss Imre vezetett, a magyar művészetek bemutatása jellemezte, később pedig jöttek a külföldi világsztárok, akik azóta is meghatározó elemei a kínálatnak” – foglalta össze Zimányi Zsófia, hozzátéve: „A rendszerváltás után volt egy olyan időszak, amikor külföldi művészek nem nagyon jöttek Budapestre, ezért amikor a Royal Filharmonikus Zenekar 1997-ben ellátogatott hozzánk, az akkor óriási eseménynek számított. Ez egészen addig tartott, amíg fel nem épült a Müpa, amelynek már nemcsak egy rövid, két-három hetes periódus állt a rendelkezésére, hanem egy egész szezon, amikorra meg tudta hívni a művészeket.”

Zimányi Zsófia a BTF részeként éveken át megrendezte a Fringe Fesztivált is, ahol számos mára befutott művész pályája indulhatott el, úgy mint Duda Éva vagy Harcsa Veronika.

Villegas-Vitézy Zsófia három évig vezette a fesztivált. A kezdetekre visszaemlékezve korábban elmondta: „Amikor átvettem a fesztivál vezetését, akkor is a kulturális turizmus élénkítése volt a fő szempont, de e mellett menet közben kialakítottunk egy együttműködési hálózatot a különböző kulturális intézmények között, majd ezen belül jött létre az a szűkebb kör, ami ma operatív testületként működik, a legnagyobb résztvevőkkel.”

Bán Teodóra 2013 és 2020 között töltötte be a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetői és művészeti vezetői tisztségét, amely a BTF megszervezéséért is felelt. Helyét Faix Csaba vette át, akinek az operatív törzs tagjaként a BTF mellett tevékeny szerepe volt a tavaly őszi CAFe Budapest fesztivál megszervezésében is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Filmvetítéssel emlékeznek Alekszej Navalnijre

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői február 22-én a Cinema City Mammut moziban vetítik le Daniel Roher Oscar-díjas dokumentumfilmjét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.