Klasszikus

Népszerű kamaraművek osztrák és cseh földről – Várjon Dénessel és az Európa Kamarazenekar szólistáival

2022.10.26. 11:00
Ajánlom
Október 29-én Mozart, Janáček, Schubert és Dvořák művei hangzanak el a Zeneakadémia Nagytermében. 2020-as, versenyművekre épülő koncertje után Várjon Dénes és az Európa Kamarazenekar ezúttal kisebb együttesre írott műveket ad majd elő.

Várjon Dénes zongoraművész rendszeres vendége a Zeneakadémia Kamarazene Nagyteremre elnevezésű sorozatának. Ezúttal az Európa Kamarazenekar szólistáival lép fel, mindkét félidőben egy-egy bécsi és cseh komponista műveit adják elő.

Mozart az Esz-dúr zongoraötöse nyitja a különleges kamaraestet, majd Janáček eredetileg zongoraversenynek tervezett, Concertino című darabja következik, amelynél a szerző a zenekart néhány fúvósra és vonósra csökkentette: kamarazenében ez viszonylag ritka összeállítás. A bemutatót 1926-ban tartották,

egy évvel később pedig Janáček programot is társított hozzá, melyben szerepel többek közt bagoly, mókus és sündisznó is.

A szünet után Schubert élete utolsó évében keletkezett, éteri hangzású éjszaka-zenéje, az Esz-dúr notturno hangzik el, végezetül pedig Dvořák 2. (A-dúr) zongoraötöse, amely a műfaj egyik legnépszerűbb alkotásává vált. A lassú tétel azt az ukrán eredetű elnevezést kapta (Dumka), amely énekelt epikus balladák gyűjtőneveként szolgált, és amely nemcsak őt, hanem számos más szláv zeneszerzőt is megihletett.

Simon-Izabella_Varjon-Denes_2021-04-15_by_Felvegi_Andrea15_RESIZE-110830.jpg

Várjon Dénes (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / Zeneakadémia)

Az Esterházy Magyarország Alapítvány – a koncert társszervezője – a történelmi család hagyományait folytatva támogatja a művészeti rendezvényeket, és szívesen működik együtt olyan szervezetekkel, amelyek

a tradíció és a kortárs művészet gondolatébresztő együttes megjelenését mozdítják elő a mai közönség számára.

Várjon Dénes zongoraművész társaságában a világhírű Európa Kamarazenekar szólistái, Lorenza Borrani, Maia Cabeza (hegedű), Nimrod Guez (brácsa), Richard Lester (cselló), Kai Frömbgen (oboa), Johannes Peitz (klarinét), Rie Koyama (fagott), illetve Zempléni Szabolcs (kürt) lépnek pódiumra.

Várjon Dénes és az Európai Kamarazenekar szólistái
október 29. 19:30, Zeneakadémia

Mozart: Esz-dúr zongoraötös, K. 452
Janáček: Concertino

Schubert: Esz-dúr notturno, D. 897
Dvořák: 2. (A-dúr) zongoraötös, op. 81

Közreműködik: az Európa Kamarazenekar szólistái, Várjon Dénes (zongora)

A koncertről további információ és jegyvásárlási lehetőség itt érhető el.

Fejléckép: Várjon Dénes (fotó/forrás: Felvégi Andrea / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.