Klasszikus

Népszerű produkciók a jövőre 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok programján

2005.11.20. 00:00
Ajánlom
Szabadtéri musical-világpremier, opera-bemutató, kortárs balett – a Szegedi Szabadtéri Játékok sikeres idei évadjának lezárásával megindult a 2006-os rendezvénysorozat programjának összeállítása. A fesztivál vezetői a jövőre 75 éves Játékok műsorán is számos népszerű produkcióval várják a látogatókat, amelyekre már decembertől válthatók jegyek.

Szegedi Szabadtéri Játékok 2006 – programok a 75 éves jubileum jegyében

1931-ben, 75 évvel ezelőtt zajlott le az első szabadtéri előadás Szegeden: a Dóm téri produkciók azóta is a Tisza-parti város legfontosabb nyári eseményét jelentik. A fesztivál szervezői a jubileum szellemében 2006-ban nemzetközi szintű produkciókkal, a korábbinál tradicionálisabb programkínálattal várják a látogatókat. A Játékok vezetése a 75. évforduló alkalmából hagyományt teremt: a leghíresebb magyar opera, a Bánk bán a 2006. augusztus 18-i bemutatót követően minden évben látható lesz a fesztivál műsorán.

2004-ben láthatta először a Dóm téri közönség Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett koreográfusának Új Világ című kortárs táncshow-ját: a nagyszabású előadás középpontjában a tűz és a víz, a pusztítás és újjászületés ellentétpárja állt. Jövőre a népszerű előadás felújított változata nyitja meg a fesztivál programját. A Rómeó és Júlia hatalmas sikere után a 2006-os Játékok fő produkciója várhatóan a nemzetközi koprodukcióban készülő Rudolf – az utolsó csók című musical lesz. Frank Wildhorn és Jack Murphy, a Jekyll és Hyde szerzőinek legújabb darabja, a Rudolf – az utolsó csók szabadtéri világpremierjére 2006. július 28-án kerül sor.

A 2005-ös évad legnagyobb érdeklődéssel övezett produkciója az Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Csárdáskirálynő volt. A népszerű sztárokat felvonultató operett három alkalommal újra látható lesz Szegeden. A jövő évad műsorán szerepel a magyar dixieland seregszemléje, a Dómdixie-gála, valamint az ingyenes Ajándékkoncert is. Idén új helyszínnel bővült a fesztivál: az Újszegedi Szabadtéri Színpadon jövőre is látható lesz a nagy sikerrel játszott János Vitéz. A Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi előadásaira szóló jegyek már december 1-jétől megvásárolhatóak az interneten.

Új turisztikai programcsomag készül – középpontban a fesztivál

Stratégiai együttműködésről szóló megállapodást írt alá a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Aquamount Travel, a TUI Magyarország dél-alföldi képviselője. Az együttműködés során a nagy nyugat-európai hálózattal rendelkező cég regionális képviselete olyan turisztikai programcsomagot készít, melynek középponti elemét a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai alkotják. A cég vállalta, hogy a kül- és belföldről Magyarországra érkező turistacsoportok programjainak fő elemeként a Dóm téri előadások szerepelnek majd. 2005. december 10-én kerül sor az M5-ös autópálya Szegedig tartó szakaszának átadására: az infrastrukturális fejlesztés réven várhatóan a belföldiek közül is egyre többen választják majd a Dóm téri előadásokat.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2006. évi műsora (2006. július 7. - augusztus 20.)

Új Világ
Szegedi kortárs balett
Koreográfus: Juronics Tamás
Időpont: július 7., 8.
Esőnap: július 9.

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő
Nagyoperett parádés szereposztásban a tavalyi hatalmas siker után újra a Dóm tér színpadán.
Rendező: Alföldi Róbert
Időpont: július 14., 15., 16.
Esőnap: július 17.

Frank Wildhorn–Jack Murphy: Rudolf – Az utolsó csók
Musical – szabadtéri világpremier!
Rendező: Kerényi Miklós Gábor
Időpont: július 28., 29., 30., augusztus 4., 5., 6.
Esőnap: július 31., augusztus 7.

Dómdixie gála
Kilencedik éve a Szabadtéri Játékok műsorán a hagyományos dixieland-koncert neves hazai művészek közreműködésével.
Időpont: augusztus 2.

Ajándék koncert
Vezényel: Gyüdi Sándor
Negyedik alkalommal mutatjuk be a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével.
Időpont: augusztus 10.

Kacsoh Pongrác: János vitéz
Daljáték
Rendező: Hegyi Árpád Jutocsa
Időpont: augusztus 11.,12.,13.
Esőnap augusztus 14.

Erkel Ferenc: Bánk bán
Vezényel: Kesselyák Gergely
Időpont: augusztus 18.,19., 20.
Esőnap: augusztus 21.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.