Klasszikus

Népzene és kortárs művészetek Kecskeméten

2003.09.10. 00:00
Ajánlom
Tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Kecskeméti Népzenei Találkozó, amely 1967 óta kínál találkozási lehetőséget a magyar népművészet és az ebből táplálkozó kortárs művészetek képviselőinek számára.

A kapcsolódó rendezvények szeptember 13-án veszik kezdetüket a Bánszky Pál művészettörténész által rendezett és szeptember 21-ig látható Ifjú Népművészek Kiállításával a városi Művelődési Központban. A rendezvény keretén belül szeptember 17–21. között Népzenei Találkozóra kerül sor Kecskeméten.

Szeptember 18-án az Erdei Ferenc Művelődési Központban Népzenei est és Táncház várja a látogatókat, amely 19-én Népzenei Gálaesttel és Táncházzal folytatódik. Szeptember 19-20-án Örökség jelen időben, avagy mit kezdjünk a hagyománnyal? címmel szakmai konferencia kezdődik kutatóknak, egyetemi, főiskolai oktatóknak, a hagyományápolással és kultúraközvetítéssel foglalkozó szakembereknek és pedagógusoknak. A tanácskozás a néphagyomány jelenkori továbbélésének és továbbéltetésének a lehetőségeit vizsgálja.

Szeptember 19-21. között és október 10-11-én Népi Ének-mesterkurzus indul a kecskeméti Művelődési Házban ének-zene tanárok, népzenei együttes vezetők, kórusvezetők, énekesek, táncosok és minden érdeklődő részére. A mesterkurzuson résztvevők egy-egy tájegység vokális zenei anyagával, stílusával, előadásmódjával ismerkedhetnek meg hagyományőrző énekesek segítségével.

Az említett programokon kívül rendhagyó ének-zene órákra is sor kerül a kecskeméti iskolákban; valamint találkozó ideje alatt népzenei „Sokadalom”, kézműves mesterek vására és bemutatója, népművészeti és népzenei kiadványok börzéje várja az érdeklődőket a város Főterén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.