Klasszikus

Népzene minden formában

2003.10.10. 00:00
Ajánlom
Ajánló: Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója Ma este héttől a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes Jöjjenek a lagziba! című műsorának budapesti bemutatója lesz nálunk, a Hagyományok Házában (I., Corvin tér 8.). A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes a szlovákiai magyar néptánckultúra reprezentatív együttese.

Tagjai olyan amatőrök, akiknek szívügyük a népművészet ápolása, tudásukat töretlen hittel és lelkesedéssel fejlesztik, adják tovább. Az együttes azzal a céllal alakult, hogy segítse felkutatni és megőrizni a magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak legszebb értékeit, különös tekintettel a néptáncra, a népdalra és a hangszeres népzenére. „Csak tiszta forrásból” – vallották és vallják, s ennek mind a mai napig eleget is tesznek.

Holnap délután öt órától éjjel kettőig „Kalamajka Táncház” lesz az Aranytíz Ifjúsági Centrumban (V., Arany János u. 10.). Aki szombatra igazi közösségi élményt nyújtó, meghitt programot keres, annak ajánlom a már régóta sikeresen működő, folyamatosan sok látogatót vonzó Kalamajka táncházat. A foglalkozásokon és az esti táncházban megtapasztalhatják a néptáncban rejlő hatalmas erőt. Először a legkisebbeket várják tánctanítással és történeti játszóházzal, majd az idősebbek tanulhatnak bonchidai magyar táncokat és népdalokat, este pedig össznépi vigadalmat rendeznek hetente más-más együttessel.

És végül egy vasárnapi program: este nyolckor kezdődik a Parasztopera, Pintér Béla társulatának előadása a Szkéné Színházban (XI., Műegyetem rkp. 3.). Az operaformában feldolgozott balladisztikus történet zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokaknak ismerős lesz, van benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Pintér Béla sikerrel emeli a népművészetet a magasművészet szintjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.