Klasszikus

Népzenei crossover a Zeneakadémián

2016.03.26. 06:47
Ajánlom
A Mentés Másként Trió Istvánfi Balázzsal és Németh Andrással közös Solti-termi koncertjén a középkor és a barokk világi zenéje lép kölcsönhatásba a magyar népzenével április 21-én.

A Mentés Másként Trió zenéje bár többnyire a magyar és szomszéd népek hagyományos népdalkincséből táplálkozik, interpretációjukat leginkább újraénekelt népzenének tekintik. A három tagú minimál együtteshez a moldvai csángó magyarok kultúrája áll a legközelebb. Erdély e területén számos gyűjtőúton jártak már és tanítványaikat is szívesen viszik magukkal, hogy együtt zenélhessenek és táncolhassanak a csángó fiatalokkal. Fábri Géza – aki az ének mellett kobozon és tamburán játszik – 2003-ban kezdett együtt dolgozni Fábri-Ivánovics Tündével, az együttes ütőhangszeres énekesnőjével. Ebben az évben készítették el Mentés másként... című lemezüket, amelyen még vendégzenészként szerepelt Lipták Dániel, a trió hegedűse. Az elmúlt több mint tíz évben jól összekovácsolódott együttesnek jellegzetes zenei hangja alakult ki, amely ötvözni a barokk kamarazene érzékeny interakcióját, a mai fülnek gyakran szokatlan középkori zenei gyakorlatot és a magyar népi hangszerek rusztikusnak tűnő hangzásvilágát.

Mentés Másként Trió

Mentés Másként Trió

Az Akusztikus, autentikus sorozat április 21-i koncertjén a trióhoz egy szintén régóta együtt zenélő duó, a dudajátékos Istvánfi Balázs ésa tekerőlantos Németh András csatlakozik. Mindkét művész Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, s az hangszerük művészei közt az elsők közé tartoznak, akik master diplomával rendelkeznek. Bár hivatalosan 2011 óta létezik duójuk, az elmúlt tizenöt évben számos alkalommal muszikáltak együtt. Zenei világuk a népzenén kívül a jazzből és a klasszikus zenéből is táplálkozik – ezt alátámasztja ars poeticájuk is, amely így hangzik: „tradicionális zene klasszikus alapokon”. Hangszereiken kezdettől fogva egyfajta „progresszív burdon-zenei hangzás” megvalósítására törekedtek, így a tekerőre és a dudára jellemző, a középkori zenei gondolkodásban gyökerező, állandóan hallható alaphang a két művész számára nem jelent korlátot, sokkal inkább zenei háttérként szolgál a tökéletesre csiszolt összjáték keretében megszólaló, végtelenül precíz dallamcsipkék állandó újraalkotásához. A két, önmagában is rengeteg műfajjal operáló együttes összjátéka olyanfajta műfajokon átívelő, crossover produkciót ígér, amelyhez hasonló talán sosem volt még hallható a Solti-teremben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.