Klasszikus

Népzenei crossover a Zeneakadémián

2016.03.26. 06:47
Ajánlom
A Mentés Másként Trió Istvánfi Balázzsal és Németh Andrással közös Solti-termi koncertjén a középkor és a barokk világi zenéje lép kölcsönhatásba a magyar népzenével április 21-én.

A Mentés Másként Trió zenéje bár többnyire a magyar és szomszéd népek hagyományos népdalkincséből táplálkozik, interpretációjukat leginkább újraénekelt népzenének tekintik. A három tagú minimál együtteshez a moldvai csángó magyarok kultúrája áll a legközelebb. Erdély e területén számos gyűjtőúton jártak már és tanítványaikat is szívesen viszik magukkal, hogy együtt zenélhessenek és táncolhassanak a csángó fiatalokkal. Fábri Géza – aki az ének mellett kobozon és tamburán játszik – 2003-ban kezdett együtt dolgozni Fábri-Ivánovics Tündével, az együttes ütőhangszeres énekesnőjével. Ebben az évben készítették el Mentés másként... című lemezüket, amelyen még vendégzenészként szerepelt Lipták Dániel, a trió hegedűse. Az elmúlt több mint tíz évben jól összekovácsolódott együttesnek jellegzetes zenei hangja alakult ki, amely ötvözni a barokk kamarazene érzékeny interakcióját, a mai fülnek gyakran szokatlan középkori zenei gyakorlatot és a magyar népi hangszerek rusztikusnak tűnő hangzásvilágát.

Mentés Másként Trió

Mentés Másként Trió

Az Akusztikus, autentikus sorozat április 21-i koncertjén a trióhoz egy szintén régóta együtt zenélő duó, a dudajátékos Istvánfi Balázs ésa tekerőlantos Németh András csatlakozik. Mindkét művész Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, s az hangszerük művészei közt az elsők közé tartoznak, akik master diplomával rendelkeznek. Bár hivatalosan 2011 óta létezik duójuk, az elmúlt tizenöt évben számos alkalommal muszikáltak együtt. Zenei világuk a népzenén kívül a jazzből és a klasszikus zenéből is táplálkozik – ezt alátámasztja ars poeticájuk is, amely így hangzik: „tradicionális zene klasszikus alapokon”. Hangszereiken kezdettől fogva egyfajta „progresszív burdon-zenei hangzás” megvalósítására törekedtek, így a tekerőre és a dudára jellemző, a középkori zenei gondolkodásban gyökerező, állandóan hallható alaphang a két művész számára nem jelent korlátot, sokkal inkább zenei háttérként szolgál a tökéletesre csiszolt összjáték keretében megszólaló, végtelenül precíz dallamcsipkék állandó újraalkotásához. A két, önmagában is rengeteg műfajjal operáló együttes összjátéka olyanfajta műfajokon átívelő, crossover produkciót ígér, amelyhez hasonló talán sosem volt még hallható a Solti-teremben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.