Klasszikus

Népzenei crossover a Zeneakadémián

2016.03.26. 06:47
Ajánlom
A Mentés Másként Trió Istvánfi Balázzsal és Németh Andrással közös Solti-termi koncertjén a középkor és a barokk világi zenéje lép kölcsönhatásba a magyar népzenével április 21-én.

A Mentés Másként Trió zenéje bár többnyire a magyar és szomszéd népek hagyományos népdalkincséből táplálkozik, interpretációjukat leginkább újraénekelt népzenének tekintik. A három tagú minimál együtteshez a moldvai csángó magyarok kultúrája áll a legközelebb. Erdély e területén számos gyűjtőúton jártak már és tanítványaikat is szívesen viszik magukkal, hogy együtt zenélhessenek és táncolhassanak a csángó fiatalokkal. Fábri Géza – aki az ének mellett kobozon és tamburán játszik – 2003-ban kezdett együtt dolgozni Fábri-Ivánovics Tündével, az együttes ütőhangszeres énekesnőjével. Ebben az évben készítették el Mentés másként... című lemezüket, amelyen még vendégzenészként szerepelt Lipták Dániel, a trió hegedűse. Az elmúlt több mint tíz évben jól összekovácsolódott együttesnek jellegzetes zenei hangja alakult ki, amely ötvözni a barokk kamarazene érzékeny interakcióját, a mai fülnek gyakran szokatlan középkori zenei gyakorlatot és a magyar népi hangszerek rusztikusnak tűnő hangzásvilágát.

Mentés Másként Trió

Mentés Másként Trió

Az Akusztikus, autentikus sorozat április 21-i koncertjén a trióhoz egy szintén régóta együtt zenélő duó, a dudajátékos Istvánfi Balázs ésa tekerőlantos Németh András csatlakozik. Mindkét művész Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, s az hangszerük művészei közt az elsők közé tartoznak, akik master diplomával rendelkeznek. Bár hivatalosan 2011 óta létezik duójuk, az elmúlt tizenöt évben számos alkalommal muszikáltak együtt. Zenei világuk a népzenén kívül a jazzből és a klasszikus zenéből is táplálkozik – ezt alátámasztja ars poeticájuk is, amely így hangzik: „tradicionális zene klasszikus alapokon”. Hangszereiken kezdettől fogva egyfajta „progresszív burdon-zenei hangzás” megvalósítására törekedtek, így a tekerőre és a dudára jellemző, a középkori zenei gondolkodásban gyökerező, állandóan hallható alaphang a két művész számára nem jelent korlátot, sokkal inkább zenei háttérként szolgál a tökéletesre csiszolt összjáték keretében megszólaló, végtelenül precíz dallamcsipkék állandó újraalkotásához. A két, önmagában is rengeteg műfajjal operáló együttes összjátéka olyanfajta műfajokon átívelő, crossover produkciót ígér, amelyhez hasonló talán sosem volt még hallható a Solti-teremben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.