Klasszikus

Net-ajánló: ClassicsToday.com

2003.03.23. 00:00
Ajánlom
A www.classicstoday.com címen elérhető site legerősebb oldala a lemezrecenziók valóban naponta frissülő, impozáns méretű adatbázisa. Szinte hihetetlen, de valóban napi 3-6 lemezt hallgatnak meg és bírálnak el a ClassicsToday recenzensei.

A kritikusok ráadásul nem maradnak a névtelenség homályában, hanem valamennyiükről – legalábbis tizennégyükről – még szakmai életrajzot is találunk az oldalon. A lemezeket „művészileg” és „hangzásilag” 1-10-ig osztályozzák is, ami az első pillanatban az egzaktság érzetét kelti. A pontozás azonban kicsit egyoldalú: a lemezek igen nagy százaléka kap 10/10-et, s 7-nél alacsonyabb számot kizárólag az archív felvételek hangminőség-osztályzatánál találtam. Ennyire azért nem jó a felhozatal: bár egy lemezmagazin természetszerűleg „jóban van” a kiadókkal, a ClassicsToday pontozási gyakorlata kicsit már szervilisnek tűnik...

A „Classical World News” menüpont jól hangzik – egészen addig, amíg az ember rá nem kattint és meg nem látja a hírek csupa nagybetűvel szedett, minden dátum, vagy egyéb járulékos információ nélkül a látogató elé öntött listáját. Végigkattintgatva a linkeket aztán pillanatok alatt kiderül, miért nincsenek dátumok: a legutolsó hír ugyan még csak pár napos, de a harmadik már 2002 novemberéből való – ezzel a „naprakészséggel” valóban nincs sok dicsekednivalója az oldalnak. A koncertrecenziók mennyisége aztán részben kiköszörüli ezt a csorbát: a tálalás itt sem nevezhető felhasználóbarátnak, de a tartalom gazdagsága a hazai internetezők számára egyelőre csak álom. Mindent összevéve, az 1999-ben elindult klasszikus zenei oldal lemezrecenzió-rovata nagyon erős, csak a Grammophone mérhető hozzá. Ezenkívül azonban nem túl sok bögésznivalót találunk rajta, s a technikai megvalósítás is sokkal inkább a 20., mintsem a 21. századot idézi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.