Klasszikus

Net-ajánló: European Union Youth Orchestra

2003.04.21. 00:00
Ajánlom
„Fifteen Nations, One Language” – köszönti a látogatót az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának weboldala, amiről – csodák-csodája – rögtön az jutott az eszembe, hogy a fenti szlogen első fele valószínűleg hamarosan időszerűtlenné válik...

A Vladimir Ashkenazy zongoraművész-karmester által vezetett zenekar internetes otthona se többet, se kevesebbet nem nyújt, mint egy szokásos bemutatkozó oldal. Azazhogy sajnos inkább kevesebbet... A zenekart és történetét bemutató részből hiányoznak a képek: a helyük ott van, csak épp nem láthatóak – ez különösen akkor mulatságos, ha a kép mellett ott áll, hogy „special thanks to XY for the photo”. Az eseménynaptár meglehetősen kevéssé „up-to-date”: első helyen a tavaly nyári koncertkörút állomásai láthatóak, alatta pedig „Future plans”-ként a 2003. január 9-i jubileumi koncert és a március közepén kezdődő turné vázlatos adatai olvashatóak. Az utóbbira vonatkozó „Booking details” pedig egyszerűen üres... A 2002-es zenekari taglista még szintén csak ígéret, a „Past members” alatt néhány tag neve árválkodik, valamint egy felhívás, amelyben jelentkezésre kérik a volt tagokat. Némileg túlbuzgó módon Ashkenazy életrajza – egy fekete-fehér fénykép kíséretében – két egymás alatti linkől is elérhető, a felvételi meghallgatások szabályai és követelményei viszont világosan és jól áttekinthetően elérhetőek – és valljuk be, az idelátogató fiatal muzsikusoknak ez a legfontosabb információ.

Az oldal technikailag sem túl impozáns, a szponzorok előtti főhajtásnak szentelt oldalon sikerült rábukkannom a webtörténelem egyik legcsúnyább színösszeállítására, a frame-ek használata pedig csak akkor tolerálható, ha az oldal tervezésekor figyelnek arra, hogy soha ne jelenjen meg a függőleges gördítősáv az oldal közepén – ez itt nem sikerült. Így az oldalt bezárva kénytelen voltam idő előtt némileg módosítani a hangzatos szlogent: „Fifteen Nations, One Webmaster”...

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sebastian Bohrennel lép fel az Anima Musicae Kamarazenekar

Egy újabb világklasszis hegedűművészt, Sebastian Bohrent hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án.
Klasszikus ajánló

Az ukrajnai áldozatokra emlékezik a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 23-án 19:30-kor az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar.
Klasszikus ajánló

Házikoncerttel ünnepli Klukon Edit születésnapját az Altalena

Az Altalena Zenei Közösség február 22-én, Telkiben rendezi meg a kiváló zongoraművész köszöntését, melyre egy meghitt, szűk körű koncert keretében kerül sor.
Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.