Klasszikus

Net-ajánló: Operabase

2003.04.07. 00:00
Ajánlom
Az operaimádók valóságos Mekkája ez az oldal, bizonyítva azt a sejtésemet, hogy a „legelvetemültebb” és legelszántabb komolyzenei rajongótáborral az opera műfaja büszkélkedhet.

A hat (!) nyelven kommunikálni képes www.operabase.com nem csak tengernyi információt tartalmaz, hanem képes azokat a legkülönbözőbb szempontok szerinti lekérdezésekben a látogatók elé tárni. Jó példa erre az előadások – az oldal saját állítása szerint több mint 65 ezer (!) tételt tartalmazó – adatbázisa: kereshetünk, szűrhetünk címre, szerzőre, helyszínre, dátum-intervallumra, s külön lehívhatjuk az ősbemutatók, a ritkaságszámba menő előadások listáját. Az adatbázis ráadásul gyors is: a következő hónap operaelőadásait (199 városban 1528 előadás) egy szempillantás alatt a képernyőre varázsolta – bár némi üröm az örömben, hogy Magyarországról csak a február 22-i Otello volt megtalálható a listában.

Az énekes-adatbázis szintén lenyűgöző méretű, a b betűt kiválsztva nem kevesebb, mint 1224 előadó neve tárult a szemem elé. „Természetesen” bármelyik névre rákattintva elérhetjük az adott énekeshez tartozó valamennyi előadás adatait, azazhogy hol, mikor, melyik operában, melyik szerepet énekelte, illetve fogja énekelni... Az operaszínházak katalógusa is terjedelmes, ráadásul számos egyéb adatot is megtudhatunk a helyszínekről: pontos címet, telefonos és internetes elérhetőségeket, de sokszor még az ülőhelyek számát és az elfogadott hitelkártyák típusát is! Aki szereti a földrajzot, annak még a listákkal sem kell bajlódnia, elég rákattintani a térképeken (számos van belőlük) a megfelelő városra. Mindezek után szinte megkönnyebbülésként olvastam a médiakatalógus keresőjénél a szerkesztők szabadkozását, hogy egyelőre „csak” a Decca, az EMI és néhány kisebb kiadó katalógusa található az adatbázisban... A strukturált és döbbenetesen gazdag linkgyűjtemény, valamint az e témában abszolút etalonnak számító Grove-lexikon teljes évforduló-adatbázisa (!) már csak hab az Operabase digitális tortáján. Az oldalról csupán az nem derül ki, hogy kik, mi módon – és kinek a megbízásából – vadászták össze és vitték fel adatbázisba ezt a rengeteg adatot, de egy biztos: az Operabase vitathatatlanul és magasan a legjobb az operaoldalak között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.