Klasszikus

Neves vendégkarnagy vezényelte a Magyar Rádió Énekkarát

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Neves vendégkarnagy irányította csütörtökön a Magyar Rádió Énekkarát, az Olasz Kultúrintézet-beli koncerten. Nem volt nehéz az egymásra találás, hiszen a kórus nagy és boldog szezont tudhat maga mögött, a karnagy Michael Glaser pedig kórustagként kezdte, nem is akárhol: a lipcsei Tamás-templomban.

Neves vendégkarnagy irányította csütörtökön a Magyar Rádió Énekkarát, az Olasz Kultúrintézet-beli koncerten. Nem volt nehéz az egymásra találás, hiszen a kórus nagy és boldog szezont tudhat maga mögött, a karnagy Michael Glaser pedig kórustagként kezdte, nem is akárhol: a lipcsei Tamás-templomban.

- Először van itt Magyarországon?

- Hivatalosan első alkalommal vagyok itt, hogy együtt léphessek fel a Magyar Rádió kórusával, de magánemberként jártam már korábban kétszer is Budapesten, válaszolja Michael Glaser.

- Hol találkozott először a rádió kórusával?

- A 90-es években találkoztunk először Hamburgban, ahol az észak-német rádió az NDR kórusával és a dán rádió énekkarával közösen tartottunk egy előadást a Holstein Fesztiválon. Ezen részt vettek a Magyar Rádió énekesei is, velük közösen egy hatalmas kórust alkottunk. Akkor tartottam először egy próbát a Magyar Rádió kórusával. Itt ismerkedtünk meg, és úgy gondolom, hogy már akkor meg is kedveltük egymást.

- Milyen művekkel érkezett Magyarországra?

- Amikor meghívtak, rendkívüli módon örültem az invitálásnak. Felajánlották ennek a közös koncertnek a lehetőségét, amire olyan műveket választottam, amelyek nagyon közel állnak a szívemhez. Mivel lipcsei vagyok, a szűkebb pátriám zenéjét hoztam el, Bach, Mendelsson, Reger kórusműveit, amelyeket nagyon kedvelek, és fiúkórusoknak odahaza többször is vezényelhettem már. Ezt a programot tehát szívesen hoztam magammal, áttanulmányoztuk a műveket, és örülök, hogy ezt vezényelhettem önöknél is.

- Mi a véleménye a magyar énekesekről?

- Elmondtam nekik is, hogy lenyűgöző a teljesítményük. Nagyon becsülöm azt az emberi hozzáállást, amit felém is bizonyítottak. Ez teszi a mi muzsikánkat örömtelivé. Úgy vélem, gyorsan megismertük és jól megértettük egymást, de persze erre szükség is van a sikeres együttműködéshez. Már csak azért is örülök ennek a koncertnek, mert nagyon sok érzelem van ezekben a művekben, amit rendkívül professzionális szinten képesek bemutatni a kórus tagjai.

- Lesz esetleg folytatása ennek az együttműködésnek?

- Hivatalos meghívást mostanáig nem kaptam, ahogy azt már említettem korábban. Nagyon kedves levélben hívtak ide meg Magyarországra, erre a mostani alkalomra. Szívesen jönnék máskor is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.