Klasszikus

Nevezetes nap

2010.03.18. 15:00
Ajánlom
Negyvenhét éve annak, hogy a Zeneakadémia falai között egy, a hallgatókból alakult kamarazenekar adott hangversenyt. Az együttes azóta világszínvonalra emelkedett, számos lemezt készítettek, a legnagyobb szólistákkal adtak koncertet. A Liszt Ferenc Kamarazenekar sikertörténete 1963. március 18-án vette kezdetét.

A kezdetben Sándor Frigyes művészeti vezetésével működő kamarazenekar többek között olyan jeles szólistákkal dolgozott együtt az elmúlt idők során, mint Isaac Stern, Vadim Gluzman, Vadim Repin, Jean-Pierre Rampal, Pauk György, Ránki Dezső. Sándor Frigyes 1979-ben bekövetkezett halála után Rolla János koncertmester vette át az együttes vezetését. Bejárták a világot, felléptek Japánban, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Kanadában. Repertoárjuk az egész zeneirodalmat felöleli: Monteverditől Bachon és Mozarton át a romantikusokig, a 20. századi zeneszerzőkig számos ismert és kevésbé ismert darabot játszanak. 

A zenekar eddig több mint kétszáz hanglemezfelvételt készített, a legtöbbet a Hungarotonnál, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Munkájukat ezen kívül is számos kitüntetéssel ismerték el. 2001 októberében a Zeneakadémián átvették a Hungaroton újabb elismeréséről szóló díját, 2003 augusztusában Sárospatak városa Pro Urbe-díjat adományozott a zenekarnak, majd ugyanezen év novemberében Göncz Árpád átadta a Magyarország Európában Alapítvány oklevelét az együttesnek. A 2006. március 25-én, Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából, a zenekar átvette a Magyar Művészetért Kuratórium és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által adományozott herendi Bartók emlékszobrot, mellyel elismerték, hogy az együttes "méltó hordozója Bartók szellemi örökségének''. 

1991 óta az együttes az Óbudai Társaskört tekinti otthonának, amely nyugodt körülményeket biztosít a próbáknak s az elmélyült műhelymunkának. 2009 januárjában az együttes nagy sikert aratott az amszterdami Concertgebouwban. Februárban és márciusban Emmanuel Pahuddal Németországban, Törökországban és Svájcban lépett fel a zenekar, áprilisban Belgium és Olaszország közönsége hallgathatta őket. 

2010 március 26-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar új bérleti műsorral jelentkezik az Olasz Kultúrintézetben. Rolla János a Fideliónak adott interjújában elmondta, hogy a négy koncertből álló sorozat sok-sok szólóval gazdagított programja nagyon jó lehetőség arra, hogy a zenekar tagjai egyéni módon is megnyilvánuljanak, hiszen negyvenhét év után szeretné átadni helyét a fiataloknak. Mint művészeti vezető - és egy-két koncert erejéig, mint hangversenymester - természetesen tovább tevékenykedik a kamarazenekar körül, de mostantól inkább azon dolgozik, hogy "a zenekar saját maga előtt tegye fel a mércét, a munka ne váljon rutinná, hanem igényes, állandóan mozgásban lévő, saját maga által kialakított hanggal dolgozzanak. Másképp nem lehet kitűnni a többi közül" - nyilatkozta a Kossuth-díjas hegedűművész.

www.lfkz.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.
Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.