Klasszikus

New York Ligetit, Cannes Kurtágot ünnepli

2006.01.27. 00:00
Ajánlom
A MIDEM 2006 komolyzenei különdíját vehette át életművéért a nyolcvanéves Kurtág György január 23-én Cannes-ban, míg néhány nappal korábban hatalmas sikerrel zárult New Yorkban egy három koncertből álló, kizárólag Ligeti György műveinek szentelt „mini-fesztivál”.

A rangos zenei kiállítás és vásár, a MIDEM negyvenéves története során mindössze háromszor osztották ki a „Classique 2006 Special Award” elnevezésű különdíjat, amelyet korábban Henri Dutilleux-nek és Lorin Maazel-nek ítéltek oda. Thierry Renault, a MIDEM igazgatója Bozóki András kulturális miniszter és Erdős André párizsi nagykövet jelenlétében adta át az elismerést a Franciaországban élő Kurtág Györgynek. A díjátadást követő ünnepi koncerten Kelemen Barnabás hegedűmész Bartók Béla szólószonátáját adta elő, feleségével, Kokas Katalinnal Bartók 44 duójából játszott részleteket, Csalog Gábor pedig Kurtág-műveket zongorázott.

Néhány nappal korábban és néhány ezer kilométerrel odébb „The Essence of Ligeti” címmel tartottak koncertsorozatot a New York-i Alice Tully Hall-ban a Lincoln Center szervezésében. A január 13-án, 15-én és 17-én tartott három koncert Ligeti György teljes életművének keresztmetszetét nyújtotta, a legkorábbi elhangzott mű 1949-ben keletkezett. Az előadók között voltak a kortárszenei élet legrangosabb szereplői, olyan művészek, mint Barbara Hannigan (szoprán), Károlyi Katalin (mezzo-szoprán), Pierre Laurent Aimard (zongora) vagy Reinbert de Leeuw (karmester). Miként arról a Népszabadság is beszámolt, a New York Times kritikusa, Anthony Thommasini meg sem várva a koncertsorozat végét, a második este után elragadtatott kritikában írt a koncertekről és Ligeti művészetéről, s a következő mondattal fejezte be cikkét: „Számomra ő a legnagyobb élő zeneszerző.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.