Klasszikus

New Yorkban is hallható lesz a Virrasztás koncert

2005.09.25. 00:00
Ajánlom
Az óceánon túl, a New York-i Angel Oransanz Alapítvány művészeti központjában összegyűlő közönség is élvezheti vasárnap műholdas közvetítéssel a Virrasztás koncertet, amelyet Bartók Béla halála 60. évfordulójának előestéjén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad Kocsis Zoltán vezényletével a zeneszerző műveiből a Művészetek Palotájában.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet szervezésében és a Duna TV közreműködésével a koncertet élőben láthatják és hallhatják egy használaton kívüli régi zsinagógában, amely kulturális rendezvényeknek ad otthont. A helyi - keleti parti - idő szerint 18 órakor kezdődő hangverseny-közvetítést egyedi fényinstallációval és Bartókról készült archív filmfelvételekkel egészítik ki.

Az esemény évadnyitó rendezvénye az Orsós László Jakab igazgató vezette New York-i Magyar Kulturális Intézetnek, amelynek hamarosan új és saját otthona lesz a dél-manhattani Sohóban, a Hudson parti metropolisz művészeti és szórakozó negyedében. A 470 négyzetméteres osztatlan terű egykori ipari csarnokon az utolsó simításokat végzik. A hivatalos megnyitó október 5-én lesz a magyar származású Sylvia Plachy fotóművész - Önarckép hazatérő tehenekkel - című albumának képeiből rendezett kiállítással.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.