Klasszikus

New Yorkban próbajátékon dől el, hogy zenélhetsz-e az aluljáróban

2018.06.07. 17:25
Ajánlom
Az amerikai városban évről évre ezrek vágynak a rivaldafény helyett a szendvicsillatú színpadra. A meghallgatást városi közlekedési rendészet szervezi.

A Metropolitan Transportation Authority minden év júniusában meghallgatást szervez azoknak a muzsikusoknak, akik New York metróaluljáróiban akarnak zenélni. A meghallgatás szinte ünnepi hangulatban telik: egészen különleges fesztivált jelent, amikor különböző bohémek és különcök, tehetséges és kevésbé tehetséges előadók gyűlnek össze. Mindenkinek van öt perce – mert mindannyian tudjuk, hogy a tömegközlekedés nem tűri a késést.

Nem nehéz elhinni, hogy számos országból érkeznek jelentkezők az Egyesült Államok keleti partjának kulturális fővárosába, hogy megmérettessék magukat. Vannak, akik nem éppen tekinthetők tehetségesnek, de vannak, akik a húrok közé csapnak vagy kinyitják a szájukat, és megtörténik a csoda.

30901990162_5941320329_o-172604.jpg

Utcazenész New Yorkban (Fotó/Forrás: Flick)

„Hoznak nekünk valami kultúrát” – mondja Joan Chiverton illusztrátor, aki az utóbbi években a zsűri tagja volt. A kiválasztás menete nagyon is komoly. Az MTA Music márciusig több mint 300 pályázatot kapott hangfelvétellel együtt, akik közül 82-t választottak ki a meghallgatásokra. A zsűri választásait egyaránt befolyásolja a minőség, a kulturális diverzitás, a New York-i életérzés megfelelő bemutatása és a helyszínekhez való illendőség.

Ha egy zenész sikerrel játszott a meghallgatásokon, lefoglalhatja magának a város erre kijelölt pontjait, és a leggyorsabb meg is kapja azt két hétre. Sean Grissom csellista, aki 1987 óta utcazenél, és immár a zsűri tagja, elmondta, hogy az emberek adtak már neki sütit, Yankees-jegyet, hívták bulizni és koncertezni. „Ragyogó alkalom arra, hogy megfigyeld az embereket. Látsz mindent. Ennyi év utcazenélés után engem már nehéz meglepni bármivel is.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

A Kossuth-díjas karmester szeretné, hogy az Operaház órabérben foglalkoztatott korrepetitorai nagyobb megbecsülést kapjanak.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus portré

Egy orosz, aki zenét álmodott Seherezádé történeteihez

175 éve született Rimszkij-Korszakov, akinek ma szinte csak egyetlen művét ismerjük, a négytételes Seherezádét. Pedig írt mást is, és egy egész generáció tanára volt.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör áprilisi programjából

Áprilisban többek között Ádám Zsuzsanna és Banai Sára, Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió, Szakcsi Lakatos Béla és Fáy Miklós mint szerkesztő lép a Társaskör színpadára.
Klasszikus ajánló

Elhúzza Casanova nótáját az Óbudai Danubia Zenekar

Március 22-én és 23-án a velencei szökevény, Giacomo Casanova kalandos életéből villant fel részleteket az Óbudai Danubia Zenekar, kiváló zeneművekkel tarkítva a történeteket. A pénteki koncert élőben követhető a Fidelio közösségi oldalán, de néhány jegy még akad azoknak, akik személyesen élnék át a hangversenyt.
Klasszikus lemez

Kodály-siratótól a Kurtág-árnyékig

A rohmanndittasághoz szükségeltetnek: érző csellóhang, tisztaság. Komolyság, gazdag zengés. Kíváncsiság. Új lemeze nemcsak portré, hanem igazi magyar történet.