Klasszikus

New Yorkban próbajátékon dől el, hogy zenélhetsz-e az aluljáróban

2018.06.07. 17:25
Ajánlom
Az amerikai városban évről évre ezrek vágynak a rivaldafény helyett a szendvicsillatú színpadra. A meghallgatást városi közlekedési rendészet szervezi.

A Metropolitan Transportation Authority minden év júniusában meghallgatást szervez azoknak a muzsikusoknak, akik New York metróaluljáróiban akarnak zenélni. A meghallgatás szinte ünnepi hangulatban telik: egészen különleges fesztivált jelent, amikor különböző bohémek és különcök, tehetséges és kevésbé tehetséges előadók gyűlnek össze. Mindenkinek van öt perce – mert mindannyian tudjuk, hogy a tömegközlekedés nem tűri a késést.

Nem nehéz elhinni, hogy számos országból érkeznek jelentkezők az Egyesült Államok keleti partjának kulturális fővárosába, hogy megmérettessék magukat. Vannak, akik nem éppen tekinthetők tehetségesnek, de vannak, akik a húrok közé csapnak vagy kinyitják a szájukat, és megtörténik a csoda.

30901990162_5941320329_o-172604.jpg

Utcazenész New Yorkban (Fotó/Forrás: Flick)

„Hoznak nekünk valami kultúrát” – mondja Joan Chiverton illusztrátor, aki az utóbbi években a zsűri tagja volt. A kiválasztás menete nagyon is komoly. Az MTA Music márciusig több mint 300 pályázatot kapott hangfelvétellel együtt, akik közül 82-t választottak ki a meghallgatásokra. A zsűri választásait egyaránt befolyásolja a minőség, a kulturális diverzitás, a New York-i életérzés megfelelő bemutatása és a helyszínekhez való illendőség.

Ha egy zenész sikerrel játszott a meghallgatásokon, lefoglalhatja magának a város erre kijelölt pontjait, és a leggyorsabb meg is kapja azt két hétre. Sean Grissom csellista, aki 1987 óta utcazenél, és immár a zsűri tagja, elmondta, hogy az emberek adtak már neki sütit, Yankees-jegyet, hívták bulizni és koncertezni. „Ragyogó alkalom arra, hogy megfigyeld az embereket. Látsz mindent. Ennyi év utcazenélés után engem már nehéz meglepni bármivel is.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.