Klasszikus

New Yorkban próbajátékon dől el, hogy zenélhetsz-e az aluljáróban

2018.06.07. 17:25
Ajánlom
Az amerikai városban évről évre ezrek vágynak a rivaldafény helyett a szendvicsillatú színpadra. A meghallgatást városi közlekedési rendészet szervezi.

A Metropolitan Transportation Authority minden év júniusában meghallgatást szervez azoknak a muzsikusoknak, akik New York metróaluljáróiban akarnak zenélni. A meghallgatás szinte ünnepi hangulatban telik: egészen különleges fesztivált jelent, amikor különböző bohémek és különcök, tehetséges és kevésbé tehetséges előadók gyűlnek össze. Mindenkinek van öt perce – mert mindannyian tudjuk, hogy a tömegközlekedés nem tűri a késést.

Nem nehéz elhinni, hogy számos országból érkeznek jelentkezők az Egyesült Államok keleti partjának kulturális fővárosába, hogy megmérettessék magukat. Vannak, akik nem éppen tekinthetők tehetségesnek, de vannak, akik a húrok közé csapnak vagy kinyitják a szájukat, és megtörténik a csoda.

30901990162_5941320329_o-172604.jpg

Utcazenész New Yorkban (Fotó/Forrás: Flick)

„Hoznak nekünk valami kultúrát” – mondja Joan Chiverton illusztrátor, aki az utóbbi években a zsűri tagja volt. A kiválasztás menete nagyon is komoly. Az MTA Music márciusig több mint 300 pályázatot kapott hangfelvétellel együtt, akik közül 82-t választottak ki a meghallgatásokra. A zsűri választásait egyaránt befolyásolja a minőség, a kulturális diverzitás, a New York-i életérzés megfelelő bemutatása és a helyszínekhez való illendőség.

Ha egy zenész sikerrel játszott a meghallgatásokon, lefoglalhatja magának a város erre kijelölt pontjait, és a leggyorsabb meg is kapja azt két hétre. Sean Grissom csellista, aki 1987 óta utcazenél, és immár a zsűri tagja, elmondta, hogy az emberek adtak már neki sütit, Yankees-jegyet, hívták bulizni és koncertezni. „Ragyogó alkalom arra, hogy megfigyeld az embereket. Látsz mindent. Ennyi év utcazenélés után engem már nehéz meglepni bármivel is.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.