Klasszikus

New Yorkban próbajátékon dől el, hogy zenélhetsz-e az aluljáróban

2018.06.07. 17:25
Ajánlom
Az amerikai városban évről évre ezrek vágynak a rivaldafény helyett a szendvicsillatú színpadra. A meghallgatást városi közlekedési rendészet szervezi.

A Metropolitan Transportation Authority minden év júniusában meghallgatást szervez azoknak a muzsikusoknak, akik New York metróaluljáróiban akarnak zenélni. A meghallgatás szinte ünnepi hangulatban telik: egészen különleges fesztivált jelent, amikor különböző bohémek és különcök, tehetséges és kevésbé tehetséges előadók gyűlnek össze. Mindenkinek van öt perce – mert mindannyian tudjuk, hogy a tömegközlekedés nem tűri a késést.

Nem nehéz elhinni, hogy számos országból érkeznek jelentkezők az Egyesült Államok keleti partjának kulturális fővárosába, hogy megmérettessék magukat. Vannak, akik nem éppen tekinthetők tehetségesnek, de vannak, akik a húrok közé csapnak vagy kinyitják a szájukat, és megtörténik a csoda.

30901990162_5941320329_o-172604.jpg

Utcazenész New Yorkban (Fotó/Forrás: Flick)

„Hoznak nekünk valami kultúrát” – mondja Joan Chiverton illusztrátor, aki az utóbbi években a zsűri tagja volt. A kiválasztás menete nagyon is komoly. Az MTA Music márciusig több mint 300 pályázatot kapott hangfelvétellel együtt, akik közül 82-t választottak ki a meghallgatásokra. A zsűri választásait egyaránt befolyásolja a minőség, a kulturális diverzitás, a New York-i életérzés megfelelő bemutatása és a helyszínekhez való illendőség.

Ha egy zenész sikerrel játszott a meghallgatásokon, lefoglalhatja magának a város erre kijelölt pontjait, és a leggyorsabb meg is kapja azt két hétre. Sean Grissom csellista, aki 1987 óta utcazenél, és immár a zsűri tagja, elmondta, hogy az emberek adtak már neki sütit, Yankees-jegyet, hívták bulizni és koncertezni. „Ragyogó alkalom arra, hogy megfigyeld az embereket. Látsz mindent. Ennyi év utcazenélés után engem már nehéz meglepni bármivel is.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.