Klasszikus

Nézőcsúcsot dönthet idén a Sziget

2004.07.20. 00:00
Ajánlom
Minden bizonnyal idén átlépi a bűvös 3 milliós határt az eddigi össznézőszám, hiszen a Sziget Fesztivál története során eddig 2.780.000 látogatót számlált. A 12. Sziget augusztus 4-11. között több mint 60 helyszínen 1000-nyi programot ígér és legalább 350.000 látogatót vár.

1993-ban az 1 hét alatt 43 ezren voltak kíváncsiak a debütáló rendezvényre, 2003-ban a Fesztivál szombatján egy nap alatt gyűltek össze 62 ezren. A minden évben megjelenő kutató-biztosok kérdéseire választ kapva - a tavalyi évben - kiderült, hogy a válaszadók közel 80%-a 16-28 év közötti, a magyar látogatók 33.2%-a budapesti, 63.4 százaléka vidéki és több mint 3%-a határon túli magyar. Az iskolázottságra kérdezve kiderül, hogy a megkérdezettek többsége, több mint 90%-uk, középiskolát vagy egyetemet/főiskolát végző vagy végzett fiatal. A Sziget-város lakóinak a hazai átlagnál jóval nagyobb az idegennyelv-ismerete. 76.3%-vallja magáról, hogy beszéli az angolt, a megkérdezettek pont a fele a németet. A válaszadók 4.9 %-a spanyol nyelvvel is elboldogul. A szigetlakók eszközellátottsága szinte minden tételnél emelkedett a korábbi évekhez képest: mobiltelefonnal tavaly már 95.2% rendelkezett, ez 5.1%-kal magasabb az előző évinél, de emelkedett a bankkártyával és a számítógéppel rendelkezők száma is. Saját Internet-eléréssel összesen 81.8% rendelkezik és minden 5-dik szigetlakó saját autóval is bír. A 2003-as fesztiválról faggatva a magyar látogatókat, kiderült, hogy 77.6%-uk már volt korábban a Szigeten és 92.5 %-uk idén is tervezi, hogy eljön. Arra a kérdésre, hogy mi nagyon fontos a Szigeten, a válaszokból az alábbi erősorrend alakult ki: hangulat, higiénia, zenei kínálat, személyes biztonság, árak. A külföldi látogatókat - akik számára kevésbé fontos az ár, viszont a magyaroknál nagyobb arányban emelik ki a hangulatot, a zenei kínálatot és a higiéniát - megkérdezve kiderül, hogy minden második volt már a Szigeten és 10-ből 8-9 tervezi, hogy vissza is jön a Fesztiválra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.