Klasszikus

NFZ - kicsiben és nagyban

2007.02.20. 00:00
Ajánlom
Két nap alatt, két műfajban, két ragyogó helyszínen koncerteznek a Nemzeti Filharmonikusok. Először a Művészetek Palotájában lépnek föl Martin Haselböck osztrák vendégkarmesterrel, majd a zenekar tagjainak kamarabérletes előadásán az MTA Dísztermében.

A február 22-i hangverseny kitűnő osztrák vendégkarmestere az a Martin Haselböck, akit orgonistaként is magasan jegyeznek a nemzetközi zenei életben. Csupán ezen a hangszeren több, mint hatvan lemezt készített, bemutatva széles repertoárját - Bachtól Liszten át a kortárs zeneszerzőkig. 1985-ben megalapította és azóta is vezeti a korabeli hangszereken játszó Bécsi Akadémia Zenekart, amellyel állandó sorozata van a bécsi Musikvereinben, és gyakran turnéznak Európában, Japánban és Észak-Amerikában. Haselböck 2005 óta a Los Angeles-i Musica Angelica Barokk Zenekar zeneigazgatója. A mostani előadás anyagát a honfitársak műveiből állította össze. Így Schubert egyik legnépszerűbb kompozíciója, a Rosamunda-nyitány után egy Schubert vázlatait felhasználó Berio átirat következik, a koncertet Bruckner I., későbbi monumentális szimfóniáihoz képest szerényebb méretű, de hangversenytermekben ritkán hallható szimfóniája zárja.

Másnap, február 23-án tartják a Nemzeti Filharmonikusok az idei kamarabérletük első koncertjét. A zenekar tagjaiból alakult különféle formációk - így a zongoraötösben Kocsis Zoltán is - rendkívül érdekesnek ígérkező műsort adnak. Külön említésre méltó az oboaduó, amelyben Kiss József és Horváth Béla játszák Ysang Yun művét. Az előbbi művész az ismertebb oboás, Kiss József a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára. Csaknem tíz évig volt a Rádiózenekar első oboistája, 1992 óta pedig a Nemzeti Filharmonikusoknál tölti be ugyanezt, illetve a szóló oboista posztot. 1997 óta a tokiói Musashino Akademia Musicae vendégprofesszora. Tagja a Budapesti Fúvósegyüttesnek és az Új Budapesti Fúvósötösnek. Több szóló és kamarazenei felvételt készített a Naxos és a Hungaroton számára - e lemezek némelyikén Jandó Jenő partnereként hallható.

(2007. február 22. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Schubert: Rosamunda-nyitány, D 644; Schubert-Berio: Rendering; Bruckner: I. c-moll szimfónia; vez.: Martin Haselböck)

(2007. február 23. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistáinak kamarakoncertje; Purcell: Vonósfantáziák; Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44; Ysang Yun: Oboaduó; Ginastera: Impresiones de la Puna; km.: Papp Dániel, Dúlfalvy Éva, Koppándi Jenő, Sárosi Péter, Bangó Ferenc (hegedű), Balogh Enikő, Porzsolt György, Kertész Sándor (brácsa), Deák György, Pertorini Rezső, Joób Gergely (gordonka), Kocsis Zoltán (zongora), Kiss József , Horváth Béla (oboa), Bálint János (fuvola) - Kamarabérlet/1)

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.