Klasszikus

NFZ - kicsiben és nagyban

2007.02.20. 00:00
Ajánlom
Két nap alatt, két műfajban, két ragyogó helyszínen koncerteznek a Nemzeti Filharmonikusok. Először a Művészetek Palotájában lépnek föl Martin Haselböck osztrák vendégkarmesterrel, majd a zenekar tagjainak kamarabérletes előadásán az MTA Dísztermében.

A február 22-i hangverseny kitűnő osztrák vendégkarmestere az a Martin Haselböck, akit orgonistaként is magasan jegyeznek a nemzetközi zenei életben. Csupán ezen a hangszeren több, mint hatvan lemezt készített, bemutatva széles repertoárját - Bachtól Liszten át a kortárs zeneszerzőkig. 1985-ben megalapította és azóta is vezeti a korabeli hangszereken játszó Bécsi Akadémia Zenekart, amellyel állandó sorozata van a bécsi Musikvereinben, és gyakran turnéznak Európában, Japánban és Észak-Amerikában. Haselböck 2005 óta a Los Angeles-i Musica Angelica Barokk Zenekar zeneigazgatója. A mostani előadás anyagát a honfitársak műveiből állította össze. Így Schubert egyik legnépszerűbb kompozíciója, a Rosamunda-nyitány után egy Schubert vázlatait felhasználó Berio átirat következik, a koncertet Bruckner I., későbbi monumentális szimfóniáihoz képest szerényebb méretű, de hangversenytermekben ritkán hallható szimfóniája zárja.

Másnap, február 23-án tartják a Nemzeti Filharmonikusok az idei kamarabérletük első koncertjét. A zenekar tagjaiból alakult különféle formációk - így a zongoraötösben Kocsis Zoltán is - rendkívül érdekesnek ígérkező műsort adnak. Külön említésre méltó az oboaduó, amelyben Kiss József és Horváth Béla játszák Ysang Yun művét. Az előbbi művész az ismertebb oboás, Kiss József a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára. Csaknem tíz évig volt a Rádiózenekar első oboistája, 1992 óta pedig a Nemzeti Filharmonikusoknál tölti be ugyanezt, illetve a szóló oboista posztot. 1997 óta a tokiói Musashino Akademia Musicae vendégprofesszora. Tagja a Budapesti Fúvósegyüttesnek és az Új Budapesti Fúvósötösnek. Több szóló és kamarazenei felvételt készített a Naxos és a Hungaroton számára - e lemezek némelyikén Jandó Jenő partnereként hallható.

(2007. február 22. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Schubert: Rosamunda-nyitány, D 644; Schubert-Berio: Rendering; Bruckner: I. c-moll szimfónia; vez.: Martin Haselböck)

(2007. február 23. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistáinak kamarakoncertje; Purcell: Vonósfantáziák; Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44; Ysang Yun: Oboaduó; Ginastera: Impresiones de la Puna; km.: Papp Dániel, Dúlfalvy Éva, Koppándi Jenő, Sárosi Péter, Bangó Ferenc (hegedű), Balogh Enikő, Porzsolt György, Kertész Sándor (brácsa), Deák György, Pertorini Rezső, Joób Gergely (gordonka), Kocsis Zoltán (zongora), Kiss József , Horváth Béla (oboa), Bálint János (fuvola) - Kamarabérlet/1)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.