Klasszikus

NFZ spanyol turné - Útinapló 2.

2008.03.04. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Spanyolországban turnézott február 15. és 21. között. Az útról és a koncertekről Kálmán Zsuzsa írt útinaplót.

4. nap

Barcelona csoda. Gyakorlatilag egy szabadnap jutott a társulatnak, mert délben már megérkeztünk, a próbára pedig csak 18:15-kor kell indulni. Megyünk, ki merre lát, én a biztonság kedvéért abszolválom a gótikus negyedet, a piacot, egy kis Gaudit. Szokás szerint itt is bemegyek egy információs pontra érdeklődni, milyen esti kulturális programot tudnának ajánlani. A Ramblán van a Katalán Kultúra Háza. Kapok egy egész havi zenei programot, s felhívják a figyelmemet a magyarokra, mert éppen ma van itt a famoso Zoltan Kocsis et orchestra. Kösz a tippet, megfontolom. Aztán irány a szálloda, rá kell pihenni az estére. A koncert itt, Barcelonában ugyanis este kilenckor kezdődik, ráadásul nem rövid. Előtte két óra próba. Kocsis egyre szelídebb és egyre derűsebb. Igaz, a zenekar is egyre kevesebbet hibázik, s a fáradtság ellenére egyre koncentráltabb. Ilyen jókedvű próbát nem pipáltak még a Nemzeti Filharmonikusok. Beülhettem a zenészek közé, s onnan hallgattam végig. Mást hall az ember, egy perc alatt szinte beszívja a darab. Kocsisnak minden ütemről van külön koncepciója, története, szinte érthetetlen, hogy van szellemi kapacitása ilyen mélyre ásni minden egyes darabban. Sajnos zseni! És zseniális. Mert miközben koncentráltan próbál, odafigyel minden egyes hangszer minden egyes hangjára, interjút javít, tárgyal, munkaügyi kérdéseket kezel, a hazai és a külföldi politikai híreket hallgatja, véleményt alkot, szóval részt vesz az életben.

Koncert: Palau de la Musica, Barcelona. A szecesszió csodája. Nagyon inspiráló, érdekes terem, s az 1900 férőhely mellett a pianissimo is megszólal a terem bármely zugában. És ez meg fog telni? Megtelik. A barcelonai közönség érezhetően a jómódúakból kerül ki. 1900 elegáns hölgy és úr tapsolja pirosra a kezét, mikor Kocsis megjelenik. Elképesztően népszerű Katalóniában. Nem véletlenül hívják meg minden második évben nagyobb turnéra. Ma a csupa B-dúr est van. A koncert egyre érettebb, profibb. A zenekar olyan könnyedén, elegánsan játszik, hogy öröm nézni. És még mindig tud szebben szólni. Mutasd a pianód, megmondom ki vagy! Nos, csillagos ötös. A Haydn puha, finom, mint a bársony. A Mozart játékos, mókás, tragikus. A Schubert pedig olyan, mint az élet zanzája, tessék, ilyen az élet. Mindent kifejez, amit az ember élete során megélhet, s mindezt alig fél órán belül. A közönség tombol, lesz ebből újra meghívás. A jegybevételekről nem is beszélve. Itt már sorok várják Zolit a koncert után: autogramért, egy kézszorításért, jön a magyar konzul is hivatalból megmutatni magát – szegény. Éjfél, mire hazaérünk, de szerencsére holnap csak délben indulunk, végre jöhet egy kis alvás, szusszanás. Holnap Castellón. A turné negyedik koncertje.

5. nap

Ez a nap úgy telt el, mintha nem is lett volna. Hosszú buszozás, alvással, beszélgetéssel. Majd Castellón, egy kis tengerparti nyaralóváros. Szűk utcácskák, láthatóan sok nyári lak. Ki fog itt februárban koncertre jönni? Elsőre azt mondanám, Keszthelyre értünk. Amikor azonban a sajnos közben zuhogó esőben megérkezünk a koncertterembe, érzékelhetővé válik a különbség. Egy vadonatúj kongresszusi központ tárul elénk. A koncertterme ugyan "csak" 1200 férőhelyes, de a kisterembe további 400 fő fér be. Az egész kőből és fából, fekete és világos drapp. A színpadon szinte elvész ez a kisparti, azaz a kamarazenekar – hogy fog ez szólni? S ekkor leesett 35 muzsikus álla. A koppanást a legutolsó ficakban is jól ki lehetett venni. Ilyen akusztikát Kocsis is rég hallott. Minden hang úgy szólal meg, ahogy kell. Kocsis egy meglepő fordulattal kezdi a próbát. Előző éjjel meghallgatta a barcelonai koncert felvételét, s akkor most ideje nekiállni, kijavítani a hibákat. A Mozartokkal nagyjából meg volt elégedve, ellenben a Haydn szerinte kifejezetten kínos. "Látszik, hogy ez a zenekar nem Haydn korában él, fogalma sincs, hogyan zenéltek akkoriban." Ennél mond keményebbeket is, könyörtelenül próbálja a gyengébb részeket. A zenekar jókedve ellenben töretlen, ugyanis szárnyakat ad egy zenésznek, ha hallja, amit produkál a hangszerével, s ez itt Castellónban nem lesz gond.

Az előadás elképesztő. Mármint elképesztően jó. A terem persze, hogy megtelik, csupa jól öltözött, kiegyensúlyozott ember. Mondják, ez egy jó bérlet. Voltak a Pittsburgh-iek, nemrég járt itt Lorin Maazel – úgy látszik, ugyanazt a pályát futjuk be. 1200 castellóni polgár (meg mi) tapsoljuk vörösre a tenyerünket. Ilyen Mozart-zongoraversenyt ritkán hall az ember. Kocsis mostanában tényleg élete legjobb formáját futja, ám szerinte még nagyon keveset tud a zenéről, van mit tanulnia. Ez a szerénység ráadásul nem ál. Hatalmas siker, a zenekar boldog, és hullafáradt.

6. nap

Eljött az utolsó nap: Alicante. Napfény, 22 fok, tenger, nyaralók, hangulat. Hú de jó hely! Kis szabadidő jut mindenkinek, rohan is a többség várost nézni, vagy a plage-ra sétálni. Kis gótikus terek, kávézók, van hangulata.

A helyszín most először nem ideális. Zoli – mesélte – járt már itt többször, egyedül is, a zenekarral is. Ez egy színházterem, és úgy is szól. Ellenben szép. A próba fegyelmezett, ráadásul Kocsis a hibákat is úgy dörgöli a zenészei orra alá, hogy azon nem lehet fennakadni. Nem csak azért, mert igaza van, hanem azért is, mert kedvesen, nevetve adja elő. A Haydn második tételénél egyszer csak elvörösödik a feje, és úgy elkezd vihogni, hogy percekig nem tud megszólalni. Mint kiderül: a saját hasonlata szórakoztatja. Úgy szól szerinte ez a tétel, mint a rossz webkamera képe, amely sok másodperc késleltetéssel adja vissza a látott képet, s ettől kicsit darabos. Ahányszor ehhez a helyhez ér a zenekar, Zoli fuldoklik. Ez átragad a zenekarra, s szerintük esélyes, hogy az előadáson is röhögés lesz a vége.

Kibírták, nem volt röhögés. Ellenben volt nagy siker. Persze, telt ház, ez itt 1100 néző, már mondani sem kell, ugyanakkor ezek a szegények itt Alicantéban nem tudják, hogy szól a zene. A terem nem túl jó. De – vigasztalnak meg a helyiek –, már épül KÉT koncertterem. Egy vadonatúj bent a városban, egy pedig kint az egyetemi negyedben, mert ott is akkora az igény, hogy érdemes külön koncerttermet építeni. Ezek valamit tudnak, amit mi elfelejtettünk, pedig egykor mi is tudtunk. A zenét, a kultúrát, hogy az mire jó, és hogy ha az ember ezt a nyelvet is beszéli, könnyebb lesz a világ értelmezése. Arról már nem is beszélnék, mit jelent ez gazdaságilag. Mert hogy ez üzlet, méghozzá jó. Legalábbis itt, Spanyolországban.

A turné véget ért. Az újabb spanyol turnéidőpontot az impresszárió azonban már le is fixálta Kovács Géza főigazgatóval. Mert a spanyolok várják Kocsis Zoltánt és az NFZ-t. A berliniek és a bécsiek után Európa harmadik legjobb zenekarát – szerintük! Szerintem is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.